KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić 

 

BRIGA O JETIMIMA (SIROČADIMA)

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s, njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Uzvišeni Allah poručuje: "Vidje li ti onoga koji onaj svijet poriče? Pa to je onaj koji grubo odbija jetima." (El-Ma'un, 1-2.)

Braćo moja u Islamu! U ovom svijetu stradanja i nadanja, pored svih unesrećenih ljudi kojima nastojimo pomoći, postoji i jedna kategorija o kojoj, možda, ne vodimo baš dovoljno računa, a to su jetimi.

O tome Uzvišeni Allah veli: ''Vi ne poklanjate pažnju jetimu.'' (El-Fedžr, 17.)

Ko su jetimi?

Jetimi su djeca, koja su, zbog odsustva roditeljske brige i ljubavi, lišena normalnog načina života. Postoje tri vrste jetima:

  • Djeca koje su ostala bez jednog ili oba roditelja, prirodnim (smrću) ili neprirodnim putem (oduzimanjem od roditelja)

  • Djeca, koju su roditelji, zbog slabe finansijske situacije ili nekog drugog razloga, napustili i prepustili ih na milost i nemilost rodbini ili državi, to jest, domu za nezbrinutu djecu (odnosno, ulici)

  • Djeca, koju roditelji odgajaju bez vjere, odnosno, bez svijesti o Dragom Bogu.

Ono što je karakteristično za sve vrste jetima jeste da, zbog životnih uslova, oni imaju teško djetinjstvo i da mnogi od njih upadaju u loše društvo, gdje počinju uzimati drogu i(li) alkohol, baviti se bludom i drugim razvratnim stvarima, koje su štetne kako za njih tako i za cijelo društvo.

S obzirom da se vjera Islam brine kako za pojedinca tako i za zajednicu, odnosno, da se zalaže i za čovjekov lijep odgoj, a i za održavanje reda u društvu, tako i Kur'an i Sunnet pozivaju na zbrinjavanje jetima, te za to zbrinjavanje obećavaju nagradu.

Tako Kur'an, između ostalog, kaže: ''Zato jetima ne rastuži (ne okahari)!'' (Ed-Duha, 9.)

Braćo draga! Muslimanski svijet je pun jetima. Bosna je puna jetima. Pa i naše društvo je puno jetima. Čuo sam da u Vorarlbergu u domovima za nezbrinutu djecu ima muslimana. Naravno, mi svu djecu smatramo svojom, jer su rođena u Islamu, ali ipak prednost dajemo onoj djeci, koja su rođena u muslimanskim porodicama. Oni su naša braća i sestre, i zato je naša dužnost da im, u skladu sa našim mogućnostima, pomognemo.

U slučaju da ne postoji drugačije ili bolje rješenje, sigurno je da je jedan od načina pomoći i adopcija (usvajanje) djece. Iako Islam, u suštini, zabranjuje adopciju djece, ipak se privremena adopcija, s ciljem zbrinjavanja jetima (do punoljetstva), smatra dozvoljenom.

I znajte dobro! Ako se mi ne pobrinemo za njih, pobrinut će se kršćanski misionari, koji će im, organizovanjem putovanja u druge zemlje i putem pružanja raznih ugođaja od strane vještačkih roditelja, omiliti i ponuditi kršćanstvo, koje će naša djeca, naravno, prihvatiti. To govore činjenice.

Zato, braćo moja! Dok budemo razmišljali o ovoj temi, neka nam na umu budu sljedeći hadisi Poslanika, a.s., koji govore o blagodatima i nagradama, koje će dobiti oni koji se budu brinuli o jetimima. Pri tome se sjetimo da je i naš Poslanik bio jetim.

Kaže Poslanik, a.s.: "Želiš li da ti srce bude blago i da ostvariš svoje želje? Onda budi milostiv prema jetimu, pomiluj ga po glavi i nahrani ga onim čime se ti hraniš: srce će ti biti blago i svaka će ti se želja ispuniti." (Taberani)

U drugom hadisu veli: "Allahu je najdraži onaj dom u kome se nalazi zbrinuti jetim." (Taberani)

Dalje Poslanik, a.s., kaže: ''Ko pomiluje siroče po glavi – a to učini samo radi Allaha, dž.š. – na svaku dlaku koju pomiluje imat će deset nagrada; ko bude dobar prema siročetu koje je kod njega – ja i on ćemo biti zajedno u Džennetu kao što su ova dva prsta.'' pa pokaza na srednji prst i kažiprst. (Ahmed, Taberani, Bejheki)

Osim nagrade za zbrinjavanje jetima, Poslanik, a.s., je najavio nagradu i za zbrinjavanje udovice (majke jetima): ''Ko se bude starao o udovicama i siromašnim bit će poput mudžahida na Allahovom, dž.š., putu, i bit će poput onoga koji noću klanja a danju posti.'' (Muttefekun alejhi)

Braćo moja! Preuzeti brigu o jetimu ili udovici sigurno nije lahko. To je uvjetovano mnogim faktorima, od finansijske mogućnosti čovjeka, pa preko saglasnosti njegove porodice, do odobrenja od strane države. Ovo je tema koja nije nova i o kojoj smo, možda, trebali i prije govoriti. Ali, ni sada nije kasno, jer je to uvijek aktuelna tema. Zato od sebe i od vas tražim da, za početak, barem razmislimo o njoj.

 

Molim Dragog Allaha da nas uputi na Pravi put i da nam podari svijest o važnosti brige za jetime. Amin.

Jetimi.doc
Microsoft Word Dokument 41.0 KB