KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

 Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić 

 

ZULUM VODI U DŽEHENNEM

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Uzvišeni Allah u Kur'anu Časnom poručuje: ''Nemoj misliti da Allah ne prati šta rade nasilnici! On ih samo pušta do Dana kada će im oči otvorene ostati, i kada će žureći, uzdignutih glava, netremice gledati; a srca će im prazna biti.'' (Ibrahim, 42-43.)

Braćo moja u Dini Islamu! Navedeni ajeti govore općenito o svim zulumćarima od istoka do zapada, koji tlače i ubijaju nevine ljude, a posebno o nemuslimanima, koji tlače i ubijaju muslimane u Mijanmaru, Palestini, Kini, Novom Zelandu..., kao i ostaloj bagri samoproglašenih muslimana, koji tlače i ubijaju našu braću u Siriji, Somaliji, Jemenu, Iraku, Afganistanu... Lista njihovih imena je zaista duga i ja bih lično volio da ih danas sve prozovem. Međutim, sa ovog časnog mjesta ne smiju se spominjati nečasna imena, osim sa proklinjanjem, a to bi nam uzelo puno vremena. Zato, molim Dragog Allaha da im još na ovome svijetu presudi, kao što je presuđeno i anam onome prije dva dana u Hagu. A na onome svijetu ih svakako čeka Allahova presuda: ''A onome ko namjerno ubije vjernika kazna će Džehennem biti, u kome će vječno ostati; Allah će na njega Svoju srdžbu spustiti, a zatim ga prokleti i patnju mu veliku pripremiti.'' (En-Nisa', 93.)

Braćo moja! Kao znak solidarnosti sa našom braćom u Austriji, Islamska zajednica Austrije je pozvala sve imame u Austriji da današnju hutbu održe u čast 50 naših braće i sestara sa Novog Zelanda, koji su prošlog petka svirepo ubijeni u džamiji. To je istovremeno i naš pokušaj da se, uz učenje Ja-sina prije džume-namaza, barem na neki način odužimo našoj braći i sestrama, kojima nismo mogli pomoći onda kada im je bilo potrebno i kojih sada više nema. Koji su došli goloruki u Božiju kuću da se mole Jedinom Bogu, a onda neplanirano otišli na put povratka svome Gospodaru. Molim Dragog Allaha da ih uvede u lijepi Džennet, a njihovim porodicama da podari lijepi sabur.

Braćo moja! Ono što nas u ovom slučaju posebno iritira i što nas tjera da budemo oprezni, jesu slabe osude ovog zločina od strane licemjerne Evrope, kao i činjenica da je terorista, koji ih je pobio, bio pristalica profašističkog globalnog pokreta pod nazivom ''Remove kebab'', koji je oko sebe stvorio pravu armiju sljedbenika širom svijeta, koji mrze muslimane i koji žele da im na bilo koji način naude. S obzirom na to da je ovaj pokret inspirisan srpskim zločinima nad muslimanima na Balkanu, a naročito u Bosni i Hercegovini, te da je četnička pjesma ''Od Bihaća do Petrovca sela'' njegova neformalna himna, mi muslimani, a posebno Bošnjaci, moramo se probuditi. Naša braća su napadnuta iznenada. To je alarm nama i svim našim džematima, da, od danas pa nadalje, na džumi, bajramu, teravih-namazu i svim većim okupljanjima ispred džamije postavimo stražare, te da nakon početka namaza zaključamo ulazna vrata. Molim džematski odbor da ovu inicijativu ozbiljno uzme u razmatranje!

Jer, kao što vidite, kako vrijeme prolazi, sve je više napadnutih džamija u Evropi. Očigledno je trend mržnje prema Islamu i muslimanima u porastu. To smo, itekako, osjetili mi u Austriji tokom i nakon prošlih izbora. A možemo samo zamisliti kakva će situacija biti nakon majskih izbora za Evropski parlament, ako većinu glasova bude dobila Desnica. Valovi islamofobije će nastaviti da rastu nošeni snagom medija, koji svuda naokolo šire gnusne laži, pri čemu čistu vjeru Islam prikazuju kao religiju radikalizma, a njene sljedbenike muslimane kao ljude terorizma.

No, džaba im trud, jer budućnost pripada Islamu. Uzvišeni Allah to obećava: ''Oni žele da ugase Allahovo svjetlo ustima svojim, a Allah će učiniti da svjetlo Njegovo uvijek sija, pa makar to bilo krivo nevjernicima. On je poslao Poslanika Svoga sa uputom i vjerom istinitom da bi je uzdigao iznad svih vjera, pa makar to ne bilo pravo mušricima.'' (Saff, 8-9.)

Braćo moja! Pred nama su vremena velikih iskušenja, u kojima će biti lakše držati žišku na dlanu, nego li nositi breme Islama. Ali, znajmo dobro, da ćemo kroz ta iskušenja utoliko lakše proći ukoliko se budemo držali Allahovog užeta – Kur'ana, Sunneta i džemata. Pobjeda je blizu. Ona se već nazire u cijelome svijetu. Pogledajte! Bez obzira što nas ubijaju kao zečeve, broj muslimana je u stalnom porastu, i zbog velikog nataliteta i zbog velikog broja prelazaka na Islam. Hvala Dragom Allahu, usred učestalih napada na Islam i muslimane, povećao se i interes ljudi za Islam. Samo u Novom Zelandu je prošlog vikenda Islam prihvatilo 350 osoba, pri čemu se naglo povećao i broj posjeta tamošnjim džamijama od strane nemuslimana. Oni traže istinu. A ko traži, taj i nađe.

 

Na kraju ove moje 350. džume u ovome džematu molim Dragog Allaha da pomogne onima koji pomažu Islam, da ponizi one koji ponižavaju muslimane i da spusti Svoju milost na muslimane i na kopnu i na moru i u zraku. Amin.

Zulum.doc
Microsoft Word Dokument 46.0 KB