KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

 Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

11.10.2019. / 12. safer 1441.

 

LJUBOMORA

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Salavat i selam šaljemo našem Poslaniku Muhammedu, a.s, njegovoj časnoj porodici, ashabima i svim sljedbenicima.

Braćo moja u Islamu! Bez obzira koliko to čudno zvučalo, jedna od lijepih osobina, koja bi trebala da krasi svakog vjernika, jeste ljubomora. To je vrlo važna osobina, jer daje čovjeku snagu da se bori da sačuva ono što mu pripada, ali je i vrlo opasna osobina, jer se nalazi na granici između sebičnosti i zavisti, pa ako je čovjek ne kontroliše onda može da mu napravi velike probleme.

Prema tome, možemo reći da postoje dvije vrste ljubomore. Jedna od njih jeste zdrava ljubomora. Ona se ogleda u tome da čovjek strogo vodi računa o nekim svojim stvarima ili osobama, odnosno, da ih ''ljubomorno čuva'' (svoju suprugu, djecu, posao, vjeru...). Ne da ih nikome. A tako i treba! Neke se stvari ili osobe ne daju nikome. Naš Poslanik, s.a.v.s., je prokleo čovjeka koji zna da ga žena vara sa drugim, a njemu to ne smeta, odnosno, nije ljubomoran na nju.

Naravno, kod ljubomore čovjek mora da bude vrlo oprezan, kako ne bi otišao u krajnost. Naime, ima stvari koje se jednostavno moraju podijeliti sa drugima, kao npr. ljubav sa najmilijima, višak novca sa potrebnima, znanje sa onima koji ga traže, svoj angažman za potrebe Islama sa svojom braćom muslimanima... Za čovjeka koji škrtari na ovim stvarima kaže se da je sebičan, odnosno, škrtica. Takvoga ni rođena majka ne voli, a kamoli drugi ljudi.

Druga vrsta ljubomore jeste bolesna ljubomora. Ona se javlja onda kada neke stvari ili osobe, koje se ne daju nikome, treba ''posuditi'' drugima. Kada npr. suprug ode na poslovno putovanje, supruga svašta pomisli u svojoj glavi; kada majka ženi sina, postaje ljubomorna na snahu; kada u hitnoj situaciji nekome treba dati auto, čovjeku milion nekih stvari prođe kroz glavu... Ova vrsta ljubomore vrlo često izaziva probleme u porodičnim, rodbinskim i prijateljskim vezama.

Posebno veliki problem se javlja onda kada bolesna ljubomora prijeđe u krajnost, odnosno, kada postane zavist. To jest, kada čovjek toliko postane ljubomoran na svoje stvari i vrijednosti da jednostavno ne može da dozvoli drugim ljudima da i oni uživaju u istim, sličnim ili čak boljim stvarima i vrijednostima. Vrhunac te bolesti jeste da on želi da im oduzme te vrijednosti. Tako on prvo pokušava sam za završi posao upućujući provokacije tim ljudima ne bi li oni odustali od svojih vrijednosti. Ako mu to ne pođe za rukom, onda pokušava da udruži druge ljude pa da zajedničim snagama oduzmu nekome neku vrijednost. Pa ako mu ni to ne pođe za rukom, onda poseže za onim najgorim, a to je saradnja sa nevidljivim svijetom, odnosno, postavlja sihr. On zaboravlja da je Uzvišeni Allah Taj Koji daje kome i koliko hoće, i da oduzima od koga i koliko hoće i da On Jedini ima pravo na to. Čovjek nije svjestan da zbog svoje gluposti i bolesne ljubomore može sve da izgubi. On nema predstavu koliko zbog svog bezobraznog djelovanja postaje mrzak kod ljudi.

Ta vrsta ljubomore je HARAM, i prvi koji je napravio tu glupost i upustio se u nju jeste prokleti Iblis. Naime, za njega se kaže da je bio toliko pobožan da je na svakom pedlju Zemlje sedždu učinio, da je bio toliko blizak Allahu da je bio u društvu Allahu najbližih meleka, da je jednom čak vidio i dio jednog teksta iz Levhi-Mahfuza i da je na strani meleka ratovao protiv šejtana, koji su bili protjerani na ostrva. Međutim, došao je trenutak istine, kada je Uzvišeni Allah naredio melekima da učine sedždu Ademu, a.s., što je prokleti Iblis, koji je bio u društvu meleka, odbio i uzoholio se smatrajući da je njemu trebalo sedždu učiniti. Zbog svoje oholosti je protjeran iz Dženneta. A zbog svoje zavisti je zaveo Adema, a.s., i Havvu, pa su i oni izašli iz Dženneta.

Zato oprez, braćo moja, vi koji želite da uđete u Džennet! Jedine dvije stvari u kojima čovjek smije biti ljubomoran na drugoga jeste ako onaj drugi ima puno imetka, pa onda puno dijeli ili zna učiti u Kur'anu, pa onda puno uči. Svaka druga vrsta ljubomore (odnosno, zavisti) vodi u nevjerstvo (kufr), jer se, kako kaže naš Pejgamber, s.a.v.s., u jednim prsima ne mogu sastaviti zavist i iman. Dakle, onaj ko je zavidan taj nema imana. I obrnuto.

 

Braćo moja! Bolesna ljubomora i zavist se liječe čestim sjećanjem na smrt! Kao i dovom. Zato, na kraju hutbe, pozivam sebe i vas, svakog dana se prisjećajmo smrti, nakon koje u mezar nećemo ponijeti čak ni svoje vrijednosti, a kamoli tuđe! I molim Dragog Allaha da naša srca očisti od bolesne ljubomore i zavisti. Amin. 

Ljubomora.doc
Microsoft Word Dokument 42.5 KB