KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

 Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić 

 

05. ramazan 1440.H. / 10. maj 2019.g.

 

 NEFS JE MAGARAC

 

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Naš Poslanik, s.a.v.s., u nama poznatom hadisu poručuje: ''Kada čujete pjevanje horoza, molite Allaha za blagodati, jer su oni vidjeli meleka. A kada čujete riku magaraca, tražite od Uzvišenog Allaha da vas zaštiti od šejtana, jer su magarci vidjeli šejtana.''

Ovim navedenim hadisom, koji zvuči pomalo čudno i bezazleno, naš Poslanik, a.s., nam donosi nekoliko zanimljivih i korisnih poruka. Kao prvo, on nam 1400 godina prije nauke kazuje da je ljudski vid slabiji od vida magarca i horoza. To ne znači da je naš vid manjkav, već da nas je Uzvišeni Allah, iz Svoje milosti, poštedio prizora iz svijeta šejtana i meleka od kojih mi nemamo ama baš nikakve koristi. Naš vid je radi naše koristi ograničen i on se razlikuje od vida magarca i horoza. Naime, naše oko ne može vidjeti ultra-ljubičaste i ultra-crvene zrake, za razliku od magarca i horoza čije očne sposobnosti prelaze te granice.

Nauka je nedavno dokazala da magarac vidi ultra-crvene zrake, tj. zrake od kojih je stvorena vatra, pa zato magarci vide šejtane, koji su stvoreni od vatre, a ne vide meleke. S druge strane, nauka je otkrila da horoz vidi ultra-ljubičaste zrake, tj. zrake svjetlosti – nura od kojih su stvoreni meleki, pa zato horoz vidi meleke, a ne vidi šejtane. Nauka je, također, otkrila da kada se spoje ultra-crveni i ultra-ljubičasti zraci, onda se ultra-crveni zraci gube i nestaju. To potvrđuje činjenicu iz hadisa u kome je Poslanik, a.s., rekao da šejtani bježe sa mjesta na kojima se spominje Allahovo ime. Zašto bježe? Zato što su na tim mjestima meleki.

Šta nam još Poslanik, a.s., u navedenom hadisu poručuje? Kada čujemo pjevanje horoza, da molimo Allaha za blagodati. Kada horoz najviše pjeva? Pa na sabahu! Poslanik nas poziva da ustanemo i klanjamo sabah-namaz, jer je u njemu naš spas i naš bereket za taj dan.

S druge strane, kada čujemo riku magarca, da tražimo utočište kod Allaha, dž.š., od prokletog šejtana. A ko je magarac? Pa naš nefs! Prokleti šejtan nas zavodi preko našeg nefsa. Kada nefs ugleda šejtana, odmah počne da riče, čime aktivira alarm u nama. Pa ako čovjek u tom trenutku zatraži Allahovu zaštitu, šejtan mu ne može ništa. A ako ne zatraži Allahovu zaštitu, onda se nefs udruži sa prokletim šejtanom, pa zajedno idu u grijeh i zijan.

Zato, braćo moja, mjesec ramazan, mjesec u kome su šejtani vezani i okovani u lance, iskoristimo da ukrotimo svoga nefsa! On se najbolje kroti postom, jer kada magarca izgladniš, on hudnjak legne i smiri se. Ali, pri tome dobro pazimo, jer sve dok ne legne, magarac riče i gica se.

Prenosi se da jednom mladiću nije bio jasan hadis o vezanju i okivanju šejtana u toku ramazana, pa je upitao šejha: ''Kako je moguće da čovjek počini grijeh u toku ramazana ako su šejtani svezani u okove?'' Šejh mu odgovori: ''Sinko, vidiš li onaj ventilator na plafonu? Kada ga ugasiš, hoće li se on istog trenutka zaustaviti i prestati raditi?'' Mladić odgovori: ''Ne, nego će neko vrijeme sâm raditi i onda će se zaustaviti.'' Na to šejh reče: ''Sinko, slična je stvar i sa šejtanom i njegovim zavođenjem vjernika. Nemarne muslimane i muslimanke šejtan toliko navodi na grijehe prije ramazana da oni, kada dođe ramazan, sami nastave da čine grijehe i bez šejtanskog zavođenja i nagovaranja. I kada se zaustave i probude, shvate da je ramazan već prošao i da su oni gubitnici i pored nesvakidašnje prilike koja im se pružila da ostvare ogromnu zaradu i dobit.''

Braćo moja! Magarcu nije mjesto u pročelju naše kuće, nego u štali. Zato, iskoristimo ramazanske blagodati, a naročito post, da magarca stavimo na njegovo mjesto i da ga dobro svežemo! Preispitajmo sami sebe i pogledajmo u čemu griješimo i koje loše navike imamo, pa ih odstranimo od sebe! Istovremeno, gledajmo da učinimo što više dobrih djela, jer su ramazanski bonusi posebno veliki. Time ćemo sebi olakšati Ahiret, a, Boga mi, olakšat ćemo i Dunjaluk, jer je jedna od najvećih nagrada, koja nam se nudi, oprost svih grijeha. U principu, nama ne treba bolja nagrada od te, niti prokletom šejtanu teži udarac od toga.

Na kraju, molim Dragog Allaha da učini da naša najbolja djela budu posljednja djela na Dunjaluku i da naš najbolji i najsretniji dan bude dan našeg susreta sa Njim. Amin.

Nefs - magarac.doc
Microsoft Word Dokument 45.5 KB