KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

 Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

06.09.2019. / 07. muharrem 1441.

 

BRAK JE MERAK A NE MRAK

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! U naletima vjetrova modernizma, ili možemo reći ''budalizma'', stablo našega imana se svakoga dana sve više povija, prijeteći da će jednoga dana zajedno sa svojim korijenom biti iščupano. Njegovo lišće je skoro svo otpalo, a mnoge grane slomljene ili čak otpale. Među tim granama ima jedna posebno važna, koju mi i po cijenu glave moramo sačuvati, a koju moderno društvo želi da slomi i otkine, a to je porodica. Nažalost, moderno društvo ne želi porodicu. Ustvari, želi je, ali ne u klasičnom smislu, već kao zajednicu sposobnih pojedinaca, koje će izrabljivati do njihovih krajnjih granica, a onda ih na kraju odbaciti i zaboraviti.

Zato ne treba da nas čudi tolika podrška, koju moderne države daju vanbračnim i gej-zajednicama, koje od kopiladi prave jetime, a od jetima prave izgubljene slučajeve. To je pošast, koja se tiče svih nas, bez obzira da li mi to vidjeli ili ne. Zato ne smijemo sjediti skrštenih ruku i sve to nijemo posmatrati. Moramo se boriti za svoju djecu i svoju unučad! Odnosno, treba svoju djecu da odgajamo u duhu Islama, kome se svako vrijeme vrlo lahko može prilagoditi. Treba da razgovaramo sa svojom djecom još od malih nogu, a pogotovo u periodu puberteta, te da ih usmjeravamo ka Pravome putu i ka istinskim vrijednostima.

S tim u vezi, moram reći da me mnogo veseli to što u zadnje vrijeme sve više komuniciram sa našom omladinom po pitanju braka. Oni mi postavljaju vrlo zanimljiva pitanja, na koja se trudim da im što jasnije odgovorim, a koja mi opet govore da, hvala Dragom Allahu, naša omladina želi čedan život i želi pravu porodicu. Tim povodom, radi njih, ali i radi nas oženjenih s ciljem podsjećanja, danas želim kratko da govorim o braku i da ukažem na neka od najvažnijih pravila, kojih se moramo držati, ako želimo da imamo ispravan i uspješan brak.

Krenut ćemo, naravno, od definicije braka, koja glasi: ''Brak je ugovor o zajedničkom životu dviju osoba različitog spola, s ciljem rađanja djece i moralnog usavršavanja.''

Ova definicija sama po sebi mnogo govori. Brak je zajednički život muškarca i žene. Gej-brak između dva muškarca, odnosno, između dvije žene ne može se ni prihvatiti ni sklopiti.

Brak je sredstvo koje čovjeka čuva od bluda, inače, velikog grijeha koji vodi u Vatru. Redovni intimni odnosi povećavaju ljubav i prisnost među supružnicima, te ih udaljavaju od bluda. Zato je poslanik, s.a.v.s., supružnicima strogo zabranio da jedno drugo odbijaju u bračnoj postelji.

Osim o supružnicima, Islam vodi računa i o njihovoj djeci, za koju želi da ih ima a i da se zna ko im je otac a ko mati, te da ona budu plod dugotrajne ljubavi, a ne kratkotrajne strasti. S druge strane, Poslanik, s.a.v.s., želeći da Ummet ima što više pripadnika a Islam sljedbenika, poziva supružnike da ne izbjegavaju rađanje djece.

Brak je ugovor između muškarca i žene, a ugovor za sobom povlači i pravne posljedice. Zato je vanbračna zajednica zabranjena i smatra se bludom. Zato su u braku muž i žena drugovi ili partneri, koji imaju jednaka prava i dužnosti i koji jedno drugo ne smiju smatrati slugom ili privatnim vlasništvom. I zato je vrlo važno da se obave i šerijatsko i općinsko vjenčanje.

Naime, u zemljama u kojima ne vlada šerijat, šerijatsko vjenčanje ne proizvodi pravne posljedice i zato ono samo po sebi nije dovoljno. Zbog toga je ulema izdala fetvu da se prvo mora obaviti općinsko vjenčanje, pa tek onda šerijatsko. U principu, Islam priznaje općinsko vjenčanje, ali zahtijeva da se naknadno dogovori mehr za mladu, što obično biva kod šerijatskog vjenčanja.

U izuzetnim slučajevima, kao što je npr. dovođenje bračnog druga iz druge države, pri čemu je već dogovoren termin za općinsko vjenčanje, može se izaći u susret mladencima i obaviti šerijatsko vjenčanje prije općinskog. Međutim, uslov za taj potez nije samo pristanak punoljetne mlade, nego i pristanak njenih roditelja, što je i inače uslov za sklapanje braka. Dakle, nema krađe djevojke!

A s obzirom da je brak ugovor, u slučaju da bilo koji od supružnika ne bude ispunjavao svoje bračne obaveze ili bude narušio definiciju braka, brak se može raskinuti. Naš Pejgamber, s.a.v.s., poručuje: ''Šteta se ne smije ni nanositi ni trpiti.'' (hadis hasen, prenosi Ibn Madže)

Dakle, ako se može lijepo živjeti, onda bujrum. A ako ne može, onda je najbolje da svako ide svojim putem. Inače, propisi oko rastave braka su mnogobrojni, pa ćemo o njima, akobogda, govoriti nekom drugom prilikom.

 

Za danas je, ja mislim, dovoljno. Na kraju, molim Dragog Allaha da nas uputi na Pravi put i da učini da nam brak bude merak, a ne mrak. Amin.

Brak II.doc
Microsoft Word Dokument 47.5 KB