KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

13.12.2019. / 16. rebiu-l-ahir 1441.

 

 FARAONOVA FRIZERKA

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Iako ja ne volim da plašim ljude, moja je obaveza, s vremena na vrijeme, da sebe i vas podsjetim na strahote koje nas čekaju, a koje mi, uljuljani ugodnim dunjalučkim životom, vrlo često ne vidimo ili o njima uopće i ne razmišljamo. To nema nikakve veze sa tim što je danas petak 13., kojim praznovjerci plaše ljude. Svaki petak je za nas mubarek-dan, a petak 13. je prilika za sataniste da provode svoje šejtanske rituale.

Helem, na šta to danas želim da nas upozorim? Kao što je to na neki način kod mene i običaj u decembru, želim ponovo da vas podsjetim na vjerovatno skori dolazak prokletog dedžala. S jedne strane, želim da vas obradujem hadisom da će dedžal doći tek onda kada ga imami više ne budu spominjali u hutbama, ali s druge strane i da vas upozorim na prijetnje velikih svjetskih sila, koje čine sve što je u njihovoj moći kako bi ubrzali dedžalov dolazak.

Jedna od tih prijetnji jeste i bitka Armageddon, koja najvjerovatnije odgovara bitki Melahima, kako je Poslanik, s.a.v.s., najavljuje u hadisu. To je bitka koja je iznjedriti pojavu Imama Mehdija, te ujedno najaviti i skori dolazak dedžala. Prema podacima do kojih sam došao, svjetske sile bitku Armageddon planiraju za 2021. godinu. To, naravno, ne znači da će se ona sigurno tada desiti, ali je činjenica da su se u povijesti svi važniji događaji (između ostalog i Prvi i Drugi Svjetski rat) dešavali po planu i dogovoru velikih svjetskih sila, te da ih obični smrtnici nisu mogli spriječiti.

Međutim, ako je istina da će se Armageddon desiti 2021. godine, onda će nam jedino Dragi Allah moći biti na pomoći, i u tom slučaju, već 2020. možemo očekivati prvo od tri sušna ljeta, u kome će, po riječima Resulullaha, s.a.v.s., Allah narediti oblacima da smanje padavine za trećinu, a zemlji da smanji urod za trećinu.

Zato, braćo moja, još jednom pozivam sebe i vas – držimo se Allahove vjere i Allahovog užeta! Ali ne labavo, već čvrsto!

S tim u vezi, želim da vam ispričam jednu priču o nevjerovatnoj snazi imana jedne muslimanke. Ona je radila na faraonovom dvorcu kao frizerka njegove kćerke. Živjela je sa svojom porodicom u blagostanju i izobilju, na faraonovom dvorcu, u nevjerničkoj sredini, ali je to nimalo nije omelo da bude iskrena vjernica. Međutim, došao je dan kada je njen iman upao u iskušenje...

Dok je češljala kosu faraonove kćerke, ispao joj je češalj iz ruke. Sagnula se da ga dohvati i pri tome izgovorila ''bismillah'' (u ime Allaha)! Faraonova kćerka ju je čula i mnogo se obradovala, jer je bila ubijeđena da je to upućeno njenom ocu. Sa osmijehom na licu je upitala: ''Da li se te riječi odnose na moga oca, kojeg svi ljudi u državi obožavaju?'' Frizerka je bez imalo okolišanja odgovorila: ''Ne, nego na Allaha, Jednog i Jedinog Boga, Stvoritelja nebesa i Zemlje. On je i moj i tvoj Gospodar, ali i Gospodar tvoga oca.'' ''Jesi li ti normalna i jesi li svjesna šta govoriš?'', ljutito je upita faraonova kćerka. A frizerka smireno nastavi: ''Tvoj otac je samo čovjek poput mene i tebe. On ne posjeduje stvarnu moć i snagu. Zato nemoj da te obmane njegov trenutni položaj i lažni sjaj kojim obmanjuje ljude.'' Tada faraonova kćerka reče: ''Ako se odmah ne pokaješ zbog toga što si rekla, ja ću o tome obavijestiti svoga oca.''

Međutim, ta prijetnja uopće nije uplašila frizerku, pa je vijest o njenoj vjeri i razgovoru sa njegovom kćerkom došla do faraona. On je odmah naredio da je dovedu i upitao je: ''Je li istina da si razgovarala sa mojom kćerkom i da si rekla to i to?'' Ona odgovori: ''Da, vladaru, i evo sada to ponavljam, nema boga osim Allaha.'' Prepun bijesa, ne vjerujući u ono što čuje, faraon je upita: ''Zar je moguće da imaš drugog Boga osim mene?'' ''Da'', rekla je, ''moj i tvoj Gospodar je Allah, iznad sedam nebesa.'' ''Znaj da ću te staviti na nesnosne muke, a zatim te ubiti'', reče faraon. A ona mirno odgovori: ''Svejedeno, svakome od nas je rok određen i svi ćemo se vratiti Allahu.''

Poslije toga su doveli njenog muža i malog sina, te nakon što je i njen muž potvrdio da vjeruje u Allaha, faraon naredi da se raspali lomača. Pošto su vidjeli da će biti ubijeni, frizerka i njen muž su izrazili svoju posljednju želju – da njihov prah, nakon što izgore u vatri, sakupe u iste ćefine i zakopaju u jedan kabur. Njihovom zahtjevu je udovoljeno, a onda je njen muž prvi bačen na lomaču. Kada je došao red na frizerku, ona se sažalila na svoje tek rođeno dijete, ali je Allah dao da dijete progovori: ''Majko, ne boj se i ne brini! Znaj da je dunjalučka kazna mnogo manja od ahiretske.'' Zatim je i ona bačena na lomaču, te su ukopani u jednoj dolini.

Kada je Muhammed, s.a.v.s., u toku putovanja na Isra i Miradž prolazio tom dolinom osjetio je lijep i prijatan miris, te je o tome upitao Džibrila, a.s., pa mu on reče da je to miris iz mezara u kome su ukopani frizerka, njen muž i sin.

Molim Dragog Allaha da nas učvrsti u imanu, kao što je učvrstio i faraonovu frizerku i njenog muža. Amin.

 

Faraonova frizerka.doc
Microsoft Word Dokument 40.5 KB