KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

 Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić 

 

15.03.2019. / 08. redžeb 1440.

 

ZUL-KARNEJN

 

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Sura El-Kehf, koju učimo svakoga petka, između ostalih, nudi nam i kazivanje o jednoj zanimljivoj ličnosti, čije pravo ime je nepoznato, ali je u Kur'anu i u povijesti poznat pod nadimkom Zul-Karnejn (Dvorogi), onaj koji je u svojim pohodima nosio kapu sa dva roga. Radi se, naime, o muslimanskom vladaru, a neki kažu da je bio i poslanik, koji je osvojio tada naseljeni i istok i zapad i od koga je u povijesti jedino Sulejman, a.s., imao veću vlast.

U svojim pohodima, koja je prvenstveno koristio kako bi došao do ljudi i prenio im poruku Islama, on je prvo stigao na krajnji zapad, gdje mu se učinilo da Sunce zalazi u jedan mutan izvor. Nakon što je pozvao ljude u Islam i oni mu se većinom odazvali, krenuo je i stigao na krajnji istok gdje je zatekao i u Islam pozvao ljude, koji su živjeli najprimitivnijim načinom života. Hodali su potpuno goli i nisu imali ni jednog objekta za stanovanje niti zasađenog drveta ili posijanog usjeva. Živjeli su poput životinja u pećinama i u pogledu nevjerovanja i griješenja bili potpuno isti kao i oni na zapadu.

Zatim je nastavio svoje pohode sve dok nije stigao između dvije planine, gdje je našao narod koji je u pogledu neznanja dostigao dno, tako da su jedva razumijevali govor, i pored mnoštva jezika koje je Zul-Karnejn poznavao. U toj teškoj komunikaciji, uspjeli su ga obavijestiti o neredima, koje su činili plemena Je'džudž i Me'džudž, te ga zamoliti da između njih i tih plemena podigne zid. Tada je krenuo jedan od velikih i zanimljivih poduhvata, koji govori koliko su veliki i jaki bili narodi, koji su nekada davno živjeli. On je tražio od njih da mu donesu velike komade gvožđa, koje je potom uklapao jedne u druge sve dok nije poravnao vrhove dvaju planina. Zatim je naredio da zagriju gvožđe, te ga je na kraju zalio mjedom, čime je napravio jedan od najčvršćih materijala na zemlji, koga Je'džudž i Me'džudž nisu mogli ni probiti ni prokopati.

Vjerovatno se pitate zašto Zul-Karnejn, koji je pokorio i istok i zapad, nije pokorio i plemena Je'džudž i Me'džudž? Kao prvo – nije mogao, jer kako kaže naš Pejgamber, a.s., Je'džudž i Me'džudž su krvoloci, kojima se ni jedna vojska ne može suprostaviti. Kao drugo – radi se o Allahovoj mudrosti, Koji je odlučio da Je'džudž i Me'džudž budu jedan od deset velikih predznaka Smaka svijeta. Oni svakog dana, ližući i otapajući konstrukciju, pokušavaju da probiju zid i da izađu ispod zemlje, ali krajem svakog dana odustaju govoreći da će sutra završiti. Međutim, sljedećeg dana zid se vrati u prvobitni oblik. I tako će biti sve dok ne kažu: ''Završit ćemo sutra, AKOBOGDA.'' Tada Uzvišeni Allah neće dirati zid i oni će sutradan baš probiti i izaći. A kada izađu, preplavit će cijelu planetu i gdje god da stignu napravit će haos (chaos). A toliko će ih biti da će uspjeti da popiju cijelo Tiberijsko jezero u Palestini.

To će se desiti nakon što Isa, a.s., bude ubio prokletog Dedžala i sa vojskom muslimana bude se razračunao sa Židovima. Tada će mu Uzvišeni Allah narediti da se sa vojskom popne na Sinajsku goru, gdje će biti sigurni od Je'džudža i Me'džudža, i tamo će ostati sve dok Uzvišeni Allah ne bude uništio ova dva plemena, o čemu smo prije govorili.

Braćo moja! Zid koji je izgradio Zul-Karnejn oduvijek je bio zanimljiva inspiracija i destinacija za mnoge putopisce, koji tvrde da su ga vidjeli. Čak ga je i jedan od ashaba vidio i to ispričao Allahovom Poslaniku, koji je potvrdio istinitost njegovog viđenja. S tim u vezi, našu pažnju plijeni video jedne grupe istražitelja, koji možete naći na You Tube-u, a na kome oni u slici i tonu tvrde da su pronašli ovaj zid na samoj granici između Uzbekistana i Kirgistana, u nepristupačnom području udaljenom nekih 200 km (sjeveroistočno) od Taškenta. Zid, čija je debljina 1 m, prekriven je velikim slojem snijega i leda, a ispod njega, u podnožju planina, nalaze se ostaci i manji komadi željeza i mjeda.

No, bilo kako bilo, nama ostaje samo da uzmemo pouke iz kazivanja o Zul-Karnejnu. Valja se svim silama boriti nepravde, primitivizma i nevjerstva. Valja između sebe i neznanja podići neprobojni zid. I valja se pripremiti za dolazak Isa, a.s., a sve procjene kažu da će ga upravo naša generacija dočekati, akobogda, odnosno, valja biti spreman za dan kada nam naše bogatstvo – naše kuće, auta, ušteđevine, porodice i sve ostalo – neće biti ni od kakve koristi. A sve ovo navedeno možemo postići ako budemo aktivni članovi našega džemata.

 

Molim Dragog Allaha da uvijek bude uz nas, a nikada protiv nas. Amin.

Zul-Karnejn.doc
Microsoft Word Dokument 19.5 KB