KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

 Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

21.09.2019. / 14. muharrem 1441.

 

KUR'AN JE LIJEK

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Uzvišeni Allah u Kur'anu časnom poručuje: ''Reci: 'Zar su isti oni koji znaju i oni koji ne znaju? Samo oni koji pameti imaju pouku primaju!'" (Ez-Zumer, 9.)

Braćo moja u Dini Islamu! Navedeni ajet vrlo jasno govori o važnosti sticanja znanja, odnosno, bavljenja naukom. Jedna od tih nauka kaže sljedeće: ''Temeljna gradivna jedinica našeg tijela jeste ćelija. Svaka ćelija se sastoji od milijardi atoma, a svaki atom se sastoji od pozitivne jezgre i negativnih elektrona koji kruže oko nje i tako formiraju elektromagnetno polje.''

Svaki atom vibrira na određenoj frekvenciji. Samim tim, vibrira i svaka ćelija u našem tijelu i to u precizno uređenom sistemu. Svaka promjena u toj vibraciji izaziva gubitak ravnoteže, odnosno, oboljenje nekog dijela tijela. Zato, da bi se u tijelo vratila ravnoteža, oštećene ćelije moraju biti izložene tačno određenoj vibraciji.

Najbolje sredstvo za to jeste zvuk, jer je on sačinjen od talasa ili vibracija koji se kreću u zraku brzinom od oko 340 m/s. Svaki zvuk ima svoju frekvenciju, a čovjek može da čuje frekvencije od 20 do 20.000 titraja u sekundi. Te talase prima uho, koje ih potom pretvara u električne signale koji se onda kreću duž slušnog nerva prema auditivnom korteksu. Ćelije prihvataju te talase i šalju ih u različite dijelove mozga. Moždane ćelije prihvataju te vibracije i mijenjaju frekvenciju vlastitih vibracija. Zbog toga se smatra da zvuk, ovisno o njegovoj prirodi i frekvenciji, posjeduje ljekovitu moć. Tako je nastala i zvukoterapija, koja smatra da je od pet čula u našem organizmu najvažnije čulo sluha.

Naime, nauka je dokazala da uho ima kontrolu nad cijelim tijelom, da reguliše njegove vitalne operacije i ravnotežu te koordinaciju njegovih pokreta. Osim toga, uho ima kontrolu i nad nervnim sistemom. Unutrašnje uho je povezano sa svim dijelovima tijela, kao što su srce, pluća, jetra, želudac i crijeva. To, ustvari, i objašnjava zašto zvučne frekvencije utječu na cijelo tijelo.

S tim u vezi, nauka je dokazala da neki zvukovi bez poteškoća razaraju ćelije raka i, istovremeno, aktiviraju zdrave ćelije. Jedan od tih zvukova, koji ima najjače dejstvo na ćelije tijela, jeste upravo vlastiti glas neke osobe.

Ono što je još zanimljivo spomenuti jeste da je nauka otkrila da zvuk ne utječe samo na čovjekovo tijelo, nego na sve žive organizme. Tako je npr. dokazano da se oblik molekula vode mijenja kada su izložene nekom zvuku. S obzirom da ljudsko tijelo 70% čini voda, onda zvuk koji čovjek sluša utječe na ispravnost molekula vode u tjelesnim ćelijama, što u njima izaziva vibraciju, odnosno, dovodi do izlječenja. Na isti način reaguje i voda koju pijemo, ako prije samog unosa u organizam na nju djelujemo zvukom.

Tako dolazimo i do ključnog pitanja – koji to zvuk najbolje djeluje na naše ćelije? Naravno, to je zvuk učenja Kur'ana, koga je Uzvišeni Allah sa Svoga Božanskog jezika pretočio u književni arapski jezik. Uzvišeni Allah o tome veli: ''Mi objavljujemo u Kur'anu ono što je izlječenje i milost vjernicima.'' (El-Isra', 82.)

Zanimljivo je da Uzvišeni Allah za Kur'an ne kaže da je deva' (lijek), već kaže šifa' (izlječenje). Zašto? Zato što lijek nekad koristi a nekada ne, dok Kur'an sigurno liječi. Nama je poznato da se Kur'anom liječe ljudi koji boluju od sihra, međutim, pogrešno misle oni koji smatraju da se Kur'anom liječi jedino sihr. Kur'an liječi od svih bolesti, samo ga treba redovno učiti i određene ajete više puta ponavljati.

Naravno, lijepo je i slušati učenje Kur'ana. Mislim da nema čovjeka, koji čuje nekog finog učača, a da pri tome ne osjeti neku ljepotu u sebi. Međutim, najbolje je, kao što smo to i čuli, Kur'an slušati posredstvom svoga glasa, odnosno, da mi lično i naglas učimo Kur'an. Pored toga, bilo bi lijepo, zdravo i korisno da prije pijenja vode nad njom proučimo nešto iz Kur'ana (npr. Fatihu) ili barem Bismillu.

Braćo moja! Nauka kaže da danas nema potpuno zdravih ljudi. Ima samo nepregledanih. Zato se liječimo i pri tome znajmo da Uzvišeni Allah nije dao ni jednu bolest a da za nju nije dao i lijek! A najbolji lijek, koji liječi sve bolesti, jeste Kur'an. Zato, vi koji znate učiti u Kur'anu – učite! A vi koji ne znate, dođite da naučimo!

 

Molim Dragog Allaha da učini da Kur'an bude proljeće naših srca. Amin.

Kur'an kao lijek.doc
Microsoft Word Dokument 48.0 KB