KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

 Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

04. ševal 1440.H. / 07. juni 2019.g.

 

USTRAJNOST

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Uzvišeni Allah u Kur'anu Časnom poručuje: ''Muhammed je samo poslanik, a i prije njega je bilo poslanika. Ako bi on umro ili ubijen bio, zar biste se stopama svojim vratili? Onaj ko se stopama svojim vrati neće Allahu nimalo naškoditi, a Allah će zahvalne sigurno nagraditi.'' (Ali Imran, 144.)

Braćo moja u Dini Islamu! Nakon svakog ramazana, pa tako i nakon ovog, poslije velikog trijumfa i uspona duše, pred sve nas postavlja se jedno kratko i jasno pitanje – ŠTA POSLIJE RAMAZANA? Mi smo uz pomoć posta imali priliku da upoznamo sami sebe, s jedne strane da vidimo u čemu i u kojoj mjeri griješimo, te koje mahane i loše navike imamo, a s druge strane da vidimo koliki su naši dometi kada su u pitanju dobra djela i koliko smo spremni dalje napredovati. A danas, evo, kada više ne postimo i kada smo ispratili ramazan, nalazimo se pred dilemom – ustrajati u dobru ili se vratiti stopama svojim? Nekada davno, još na dan kada je Poslanik, s.a.v.s., preselio na Ahiret, neki ljudi su se vratili svojim stopama i napustili Islam. Jedva su čekali da on umre, pa da odahnu. Isto tako, ne tako davno, dok je ramazan još uvijek ljudima bio SVET, bilo je pijanica koji su u toku ramazana u potpunosti ostavljali alkohol. Međutim, čim bi nastupio Bajram, oni bi ga ponovo zalili alkoholom. Jedva su čekali da ramazan prođe, pa da odahnu.

Zanimljivo je, braćo moja, da svi mi želimo napredak. Želimo ga u školi, firmi, porodici, imetku i svemu ostalom. A ne želimo da ga izgubimo. Žao nam je ako napustimo dobru školu, ako nam propadne novac, ako izgubimo fino radno mjesto, ako se raspadne porodica i slično. S druge strane, želimo napredak i u vjeri. Jedva čekamo ramazan, pa da postimo, klanjamo, zikrimo, grijeha se klonimo, jezik i spolni organ čuvamo itd. Međutim, kada prođe ramazan, onda se malo umorimo, ulijenimo, postanemo svjesni da nam je dosta ibadeta za narednih 11 mjeseci, opuštamo se, lagahno se vraćamo starim grijesima i uopće nam nije žao što gubimo svoj napredak, odnosno, što velikim koracima grabimo unazad, u suprotnom smjeru.

Braćo moja! Nama nedostaje istikamet, odnosno, ustrajnost. Posebno u vjeri. Ne znam koliko smo to primjetili, ali ramazan nam je pokazao kakvi treba da budemo tokom cijele godine, odnosno, cijeloga života. To je ona ustrajnost u dobrim djelima, koju mi svakoga dana na svakome rekatu stalno od Boga Dragog tražimo, kada Ga molimo: ''Uputi nas na Pravi put!'' Ova riječ ''mustekim'', naravno, označava i pravi put, ispravni put, ramazanski put. Ali, isto tako, označava i put uspravnosti. Vjernik ka Gospodaru treba da putuje vertikalom. Što brže ide, to je bolje, jer je sve bliži Gospodaru. Također, i Dunjalukom, dok hoda Pravim putem, treba da ide uspravno, dostojanstveno. U tom slučaju će i preko Sirat-ćuprije na Ahiretu ići uspravno i dostojanstveno.

Braćo moja! Koliko je opasno ne biti ustrajan, ispravan i uspravan, dovoljno govori hadis, u kome naš Poslanik, s.a.v.s., poručuje: ''Kada se nemoral proširi u jednom narodu, pojavit će se razne bolesti koje nisu bile kod njihovih predaka; ako budu zakidali na vagi i mjeri, snaći će ih suše i nestašice i nasilje vladara; ako ne budu davali zekat, neće im padati kiša s nebesa, i da im nije stoke, nikad im ne bi ni pala; kada prekrše Allahov i Poslanikov ugovor bit će kažnjeni time da će njihov neprijatelj da ovlada njima i da im otme dio od imetaka njihovih; kada njihove vođe i njihovi imami budu prestali da sude i vladaju po Allahovoj Knjizi međusobno će se zavaditi!" (Bejheki, hadis-sahih)

S druge strane, koliko je dobro biti ustrajan, ispravan i uspravan, dovoljno govore riječi Uzvišenog Gospodara: ''Onima koji govore: "Gospodar naš je Allah." – a zatim ustraju u tome – dolaze meleki: "Ne bojte se i ne žalostite se, i radujte se Džennetu koji vam je obećan. Mi smo zaštitnici vaši u životu na ovome svijetu, a i na onome; u njemu ćete imati sve ono što duše vaše zažele, i što god zatražite – imat ćete, bit ćete počašćeni od Onoga koji prašta i koji je milostiv." (Fussilet, 30-32.)

Braćo moja! Nadam se da će nam današnja hutba barem malo pomoći oko rješavanja naše dileme.

 

Na kraju, molim Dragog Allaha da nas vodi Pravim putem, putem ustrajnosti, ispravnosti i uspravnosti. Amin.

Istikamet.doc
Microsoft Word Dokument 45.5 KB