KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

 Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić 

 

petak, 3. maj 2019 / 28. ša'ban 1440

 

PREDRAMAZANSKE PORUKE

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Evo, hvala Dragom Allahu, nalazimo se pred vratima mubarek-mjeseca ramazana, koga ćemo dočekati prvom teravijom u nedjelju navečer i prvim sehurom u ponedjeljak ujutro, akobogda. Tim povodom danas želim da vam prenesem tri poruke.

Prva poruka dolazi od Gospodara svjetova, koja glasi: ''Reci robovima Mojim da govore samo lijepe riječi, jer bi šejtan mogao da posije neprijateljstvo među njima. Zaista je šejtan čovjekov otvoreni neprijatelj.'' (El-Isra', 53.)

Braćo! Prokleti šejtan je još uvijek na slobodi i on će u naredna dva dana, prije nego što bude svezan, dati sve od sebe da što više zavadi ljude, uz pomoć njihovog blesavog jezika. Zato, i u naredna dva dana, a i u toku mjeseca ramazana, dobro povedimo računa o tome šta pričamo. Pogotovo iz razloga što ružan govor može da ošteti ili u potpunosti da uništi naš post. Uvijek imajmo na umu Poslanikove, a.s., riječi: ''Ko vjeruje u Allaha i u Sudnji dan, neka govori samo ono što je dobro ili neka šuti.'' (Muttefekun alejhi) Drugim riječima, ko vjeruje u Allaha i u Sudnji dan, neka dokaže tu svoju vjeru tako što će govoriti samo ono što je dobro ili će šutjeti.

Druga poruka dolazi od Rijaseta IZBiH, u kojoj, između ostalog, stoji sljedeće: ''...Draga braćo, i ove godine 7. maja obilježit ćemo Dan džamija. Na ovaj dan 1993. godine razornim eksplozivom srušena je Ferhadija džamija u Banjoj Luci... Ferhadija je u našoj kolektivnoj memoriji sinonim razaranja muslimanske sakralne arhitekture, koje se odvijalo po unaprijed utvrđenom planu i cilju. To potvrđuju podaci o uništenim ili teško oštećenim 921 džamije, odnosno 259 mesdžida.

Kada četvrtog maja budemo svečano otvarali Aladžu džamiju u Foči, naše dove bit će upućene za sve vrijedne graditelje Božijih kuća, koji su svoje živote ugradili u temelje slobode i mira naše domovine. Foča je u samom gradu imala osam džamija. Sve su do temelja porušene. U obnovljenoj Carevoj džamiji u Foči danas se mogu klanjati namazi i sa njenog minareta glas mujezina poziva na namaz i spas. Tako će uskoro, akobogda, biti i u Aladža džamiji.

Obnova Aladža džamije u Foči, čije rušenje je potaknuto mržnjom spram drugoga i drukčijeg, prilika je da nedvosmisleno osudimo i upozorimo na spiralu nasilja u Božijim kućama, čije tragične posljedice ovih dana ponovo svjedočimo...''

Treća poruka dolazi od dr. Osmana Kozlića, bivšeg banjalučkog muftije, koji je nedavno izabran na funkciju Muftije za Zapadnu Evropu. On, između ostalog, poručuje sljedeće: ''Poštovani članovi i pripadnici Islamske zajednice Bošnjaka u Zapadnoj Evropi! Dolazi nam najodabraniji mjesec u godini, mubarek ramazan. Očistimo naše avlije i domove, ali i naše duše, da u potpunoj čistoći dočekamo najodabranijeg gosta. Otvorimo mu kapije naših domova i naših srca.

Ramazan je mjesec Božije milosti, pa budimo i mi jedni prema drugima milostivi. On je mjesec praštanja i traženja oprosta od Boga, pa prije nego što za sebe zatražimo oprost od Onoga koji puno prašta i voli praštanje, budimo spremni da i mi jedni drugima oprostimo. To je i mjesec spasa od vatre, pa se potrudimo da sebe i svoje porodice spasimo od teških iskušenja na oba svijeta.

Ramazan je mjesec intenzivnog darivanja i milosrđa, pa zato budimo spremni da darujemo drugoga, da ga počastimo iftarom i sehurom, sadakom i milostinjom, ali i dovom Uzvišenom Allahu za oprost i uputu. Iskoristimo ovaj mjesec za intenzivno druženje sa Kur'anom, poslušajmo njegovo učenje, pročitajmo njegov prijevod i značenje i razmislimo o njegovim porukama.

Iskoristimo ovu divnu priliku da preispitamo sami sebe, da ostavimo loša djela i loše navike, da činimo ono što će biti od koristi našim porodicama, džematima, Zajednici, domovini, društvu i državi u kojima živimo.

Svima vam želim sretne i berićetne nastupajuće dane mubarek ramazana.

Molim Uzvišenog Allaha da primi naš post, naša dobra djela i naše dove.

Molim Uzvišenog Allaha da zbliži naša srca, da budemo jedni drugima podrška i oslonac, da ojača naše zajedništvo i našu Zajednicu.

 

I molim Uzvišenog Allaha da sve vas zahvati Njegova milost, da zaslužite Njegov oprost i da vas i vaše najmilije sačuva od iskušenja koja ne biste mogli podnijeti.'' Amin.

Predramazanske poruke.doc
Microsoft Word Dokument 44.0 KB