KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

 Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

18.10.2019. / 19. safer 1441.

 

BOGOBOJAZNOST

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Jedna od velikih dilema, koja je oduvijek zaokupljala ljude, glasi: ''Da li se Boga treba bojati ili ne?'' Sama riječ ''bogobojaznost'', koja je pandan arapskoj riječi ''et-taqwa'', ukazuje da se Boga treba bojati. Međutim, na koji način? Ovu dilemu je vrlo lahko riješio poznati austrijski mufessir Leopold Weiss (Vajs), koji je nakon prihvatanja Islama uzeo ime Muhammed Asad. On smatra da riječ ''et-taqwa'' ne treba prevoditi kao ''bogobojaznost'', već kao ''svijest o Bogu''. Dakle, kada Uzvišeni Allah kaže: ''Wet-tequ-llah!'', onda to ne znači: ''Bojte se Allaha!'', već znači: ''Budite svjesni Allaha!'' Drugim riječima, Boga se ne treba bojati, već treba razvijati svoju svijest o Njegovoj sveprisutnosti.

Na drugoj strani je strah od Allahove kazne, od koje niko nije siguran (El-Me'aridž, 28.). Međutim, ovdje se misli na ahiretsku kaznu, jer Uzvišeni Allah nikada ne kažnjava vjernike na Dunjaluku. On ih samo iskušava, a nevjernike kažnjava. Prema tome, vjernik razvija svoju svijest o Allahovoj sveprisutnosti, zbog čega onda dobro vodi računa o tome šta radi, kako ne bi zaslužio ahiretsku kaznu. On to radi na način da strogo izvršava ono što mu je Gospodar naredio, te da strogo izbjegava ono što mu je Gospodar zabranio, odnosno, da drži svoju strast pod kontrolom.

Svijest o Bogu vjerniku donosi brojne plodove:

- Znanje (''Budite svjesni Allaha, pa će vas Allah podučiti!'' – El-Beqare, 282.)

- Olakšanje u poslovima (''Ko bude svjestan Allaha, Allah će mu poslove lahkim učiniti.'' – Et-Talaq, 4.)

- Oprost grijeha (''Ko bude svjestan Allaha, Allah će mu grijehe oprostiti i nagradu povećati.'' – Et-Talaq, 5.)

- Izlaz iz problema i povećanje nafake (''Ko bude svjestan Allaha, Allah će mu izlaz iz problema naći, i opskrbit će ga odakle se i ne nada.'' – Et-Talaq, 2-3.)

U vezi sa ovom zadnjom blagodati sada ćemo poslušati jedan poduži hadis i sa njim ćemo, akobogda, završiti hutbu. Naš Poslanik, s.a.v.s., poručuje:

"Zaputila su se trojica ljudi od prijašnjih naroda na dalek put te ih zateče noć pored jedne pećine, u koju uđoše da bi prenoćili. Medutim, jedna stijena se zakotrlja i potpuno zatvori ulaz u pećinu. Oni tada jedan drugome rekoše: 'Jedini način da se spasimo iz ove situacije jeste da zamolimo Allaha da skloni ovu stijenu zbog naših dobrih djela koja smo učinili.'

Jedan od njih reče: 'Allahu Dragi, ja sam imao stare i iznemogle roditelje i nikada nisam prije njih nahranio niti napojio svoju djecu niti svoje robove i sluge. Jednog dana sam tražio bolju ispašu svome stadu, pa roditeljima nisam došao navrijeme, te sam ih, nakon što sam pomuzao stoku i donio mlijeko, našao kako spavaju. Nezgodno mi bi da ih probudim, ali i da prije njih nahranim svoju porodicu i svoje robove, pa sam čekao sa posudom u ruci i gledao kada će se sami probuditi. Tako sam ostao sve do zore, a djeca su u neposrednoj mojoj blizini plakala od gladi. Zatim su se roditelji probudili i popili svoj dio mlijeka. Allahu Dragi, ako sam ja to isključivo radi Tebe uradio, onda nam odmakni ovu stijenu sa vrata pećine u kojoj se nalazimo!' Stijena se malo pomaknu, ali ne toliko da bi mogli izaći pored nje.

Zatim, drugi reče: 'Allahu Dragi, ja sam imao jednu rodicu, koju sam volio više od cijeloga svijeta, pa sam je poželio imati, ali mi ona to ne dopusti. Jedne godine zavlada jaka glad, te mi ona dođe i zatraži pomoć. Ja joj dadoh 120 zlatnika, ali pod uslovom da mi se dopusti. Ona na to pristade, ali kad sam joj se približio, ona zaplaka i reče: 'Boj se Allaha, i ne raskidaj prsten moje nevinosti bespravno!' Na to sam se ja odmakao od nje, iako mi je bila najdraža na svijetu, i ostavio joj zlato koje sam joj bio dao. Allahu Dragi, ako sam ja to isključivo radi Tebe uradio, spasi nas ove nedaće u kojoj se nalazimo!' Stijena se ponovo malo pomjeri, ali ne toliko da bi mogli izaći.

Treći reče: 'Allahu Dragi, ja sam držao najamnike i svima sam odmah zasluženu nagradu davao, osim jednom čovjeku, koji je pobjegao sa posla prije prijema svoje plaće. Ja sam tu njegovu plaću pošteno uložio, tako da se njegov imetak namnožio. Nakon nekog vremena došao mi je i zatražio svoju plaću. Ja mu rekoh: 'Sve što vidiš ispred sebe od ovog blaga: deva, stoke, ovaca i robova, tvoje je!' On mi tada reče: 'Božiji robe, ne igraj se sa mnom!' 'Ne igram se s tobom', rekoh, nakon čega on sav taj imetak uze i otjera, a da meni ništa nije ostavio. Allahu Dragi, ako sam ja to isključivo radi Tebe učinio, spasi nas ove naše nevolje u kojoj se nalazimo!" Stijena se tada potpuno pomjeri, te oni izađoše iz pećine i odoše dalje. (Buharija)

 

Molim Dragog Allaha da i nama podari ovakav takvaluk, kakav je podario i ovoj trojici. Amin.

Takvaluk.doc
Microsoft Word Dokument 44.0 KB