KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

 Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

18. ševval 1440.H. / 21. juni 2019. god.

 

DR. HFZ. MUHAMMED MURSI (in memoriam)

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! U ponedjeljak 17. juna u ''Zemlji faraona'' na mučki način je ubijen šehid dr. hfz. Muhammed Mursi. Ko je bio taj čovjek, čija je smrt potresla cijeli demokratski svijet i koji je zaslužio da mu posvetim svoju današnju hutbu?

On je hafiz Časnoga Kur'ana, koji je od svoje desete godine čuvao Kur'an i na jeziku i u glavi i u srcu i u djelima. Bio je odličan učenik i student, koji je završio inžinjerski fakultet. Zatim je poslat na dodatno istraživanje u Ameriku, gdje je dobio visoku akademsku kvalifikaciju na Univerzitetu Južna Kalifornija. Jedno vrijeme je radio kao profesor asistent u NASA-i, a zatim se vratio u rodni Egipat, gdje je kao profesor držao predavanja na najvećim univerzitetima u zemlji. Kao jedan od najstarijih inžinjera fizike, objavio je veliki broj studija i znanstvenih članaka u Americi i Egiptu. Jedno vrijeme je radio i kao poslanik u egipatskom parlamentu, da bi potom 2012. godine postao prvi i jedini demokratski izabrani predsjednik u historiji Egipta. Njegov ''jedini grijeh'' je bio taj što je želio da Egipat ima jaku ekonomiju i hrabru vojsku, te što je upozorio cioniste da će ih uništiti ako budu bombardovali Gazu. Svoj grijeh je skupo platio.

U julu 2013. godine je svrgnut sa vlasti nakon masovnih protesta i vojnog udara, koji je vodio tadašnji general, a sadašnji predsjednik, Abdul-Fettah Sisi, poznat kao židov, saradnik cionista i izraelski člankolizac. Ubrzo nakon svrgnuća, Mursi je završio u zatvoru, u kome je i skončao svoj dunjalučki život. Sud u Egiptu mu je krajem 2015. godine potvrdio smrtnu kaznu, zbog masovnog bijega zatvorenika iz zatvora tokom revolucije 2011. U oktobru sljedeće godine, egipatski sud mu je izrekao još jednu kaznu, dvadesetogodišnju, što je bila prva pravosnažna presuda prema optužnici koja ga tereti za ubistvo demonstranata tokom 2012. godine. U novembru 2016. ukinuta mu je smrtna kazna, te naloženo ponavljanje suđenja. U oktobru 2018. osuđen je na još jednu kaznu, trogodišnju zatvorsku i 60.000 dolara zbog vrijeđanja sudije.

Cijelo vrijeme svog šestogodišnjeg boravka u zatvoru držan je u samici, pri čemu mu je samo tri puta bilo dopušteno da vidi svoju porodicu. Tako izoliranog dijabetičara, koji je patio od visokog krvnog pritiska i kome nije pružana odgovarajuća medicinska njega, nije bilo teško ubiti. To se i dogodilo u ponedjeljak u sudnici. Državna televizija je izvijestila da je Mursiju pozlilo nakon sesije na sudu, te da je brzo preminuo. Međutim, svjedoci svjedoče da je nakon pada u nesvjest Mursi više od 20 minuta ležao na podu i da nikome nije bilo dopušteno da mu pruži pomoć. Tek nakon pola sata došla je ''Hitna pomoć'' i odvezla ga u bolnicu, gdje je mogla samo da konstatuje njegovu smrt. Nije ukopan u svom selu, čak ni u mezarju predsjednikā, nego je ukopan u mezarju Egipatske braće u Kairu, i to bez dženaze.

Ime njegovog ubice nikad nećemo saznati, jer Sisi nikad neće dopustiti da se provede međunarodna istraga. Ali, na kraju krajeva, pitanje je da li bi međunarodna istraga uopće i imala smisla? Gdje je bio taj međunarodni svijet dok je Mursi šest godina truhnuo u samici? Da li je i jedan svjetski državnik tražio dozvolu da ga posjeti? Nije! Da li je i jedan svjetski državnik u tom periodu vršio pritisak na Sisija? Nije! Čak štaviše, u tom periodu su zapadne države sa dobrodošlicom primale Sisija u svojim prijestolnicama i dopustile mu da bude domaćin svjetskim vođama iz Evropske unije i Arapske lige u Šarm el-Šejhu. Nisu li oni svi zajedno odgovorni za Mursijevu smrt? Naravno da jesu i za to će odgovarati pred Dragim Allahom. A do tada, neka se pričuvaju Mursijevih riječi, koji ih je jednom prilikom upozorio: ''Ne ubijajte svoje lavove, da vas ne bi pojeli neprijateljski psi!''

Dženaza u odsustvu, koja je na mnogo mjesta klanjana za Mursija, te veliki broj umri, koje su prethodnih dana obavljene za njege, kao i moja današnja hutba, svjedoče da šehid dr. hfz. Muhammed Mursi nije i nikada neće biti zaboravljen. I dok njegovi neprijatelji, zbog uspomena na njega, neće imati duševnog mira, on će sretan i radostan uživati u blagodatima svoga Gospodara.

Molim Dragog Allaha da našeg brata Muhammeda Mursija primi u okrilje Svoje milosti i Dženneta, a da njegove ubice pošteno kazni i na Dunjaluku i na Ahiretu. Amin.

 

 

Muhammed Mursi.doc
Microsoft Word Dokument 46.5 KB