KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

 Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

09.08.2019. / 08. zu-l-hidždže 1440.

 

NAJBOLJI DANI U GODINI

 

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Nalazimo se, evo, u prvoj trećini časnog mjeseca zul-hidže, u periodu od deset dana, koji su Uzvišenom Allahu najdraži u toku jedne godine. Toliko su Mu dragi, da se On na početku sure El-Fedžr čak i zaklinje njima. Pa kaže: ''Kunem Se zorom!'' – To je zora prvog dana Kurban-bajrama, kada hadžije sa Muzdelife kreću ka Minni. ''I deset noći!'' – To su prvih deset noći, odnosno, deset dana zul-hidžeta. ''I parnim i neparnim!'' – Parni je deseti dan zul-hidžeta, odnosno, prvi dan Kurban-bajrama, a neparni je deveti dan, odnosno, Dan Arefata. ''I noći kada nestaje!'' – To je noć uoči Kurban-bajrama, koju hadžije nakon odlaska sa Arefata, provode na Muzdelifi.

Braćo draga! Sve hadžije iz našeg džemata su dobro i zdravo, hvala Allahu. Oni su prije tačno sedam dana hairli otputovali za Mekku, gdje su obavili umru a zatim skinuli ihrame, te ostatak vremena provode uživajući u Haremu Ka'be. Danas, osmog dana zul-hidžeta, poznatog kao Jevmu Tervije, oni će ponovo obući ihrame i početi pripreme za glavne obrede hadža. I dok će veliki broj hadžija, po sunnetu, večeras prespavati na Minni, pa sutra otići na Arefat, naše hadžije će, zbog velikih gužvi, ovaj sunnet preskočiti i večeras, akobogda, direktno otići na Arefat. Oni će sutrašnji dan provesti na Brdu Arefat učeći dove, koje se ne odbijaju, klanjati skraćeno i spojeno podne i ikindiju u podnevskom vremenu (sa jednim ezanom i dva ikameta), zatim poslušati arefatsku hutbu i onda, akobogda, sa zalaskom sunca napustiti Arefat čisti od grijeha.

Zatim će nastaviti sa posjetama Meš'aril-haramu (časnim mjestima), gdje će prvo posjetiti Muzdelifu i na njoj klanjati skraćeno i spojeno akšam i jaciju u jacijskom vremenu, te iskoristiti ostatak vremena do zore da se malo odmore i sakupe kamenčiće, koje će potom tri dana bacati na džemretima na Minni (prvi dan samo na trećem, a drugi i treći dan na sve tri džemreta po sedam kamenčića – ukupno 49 kamenčića). Nakon što prvog dana bace kamenčiće, svoje hadžske obrede nastavljaju u Haremu Ka'be, gdje će obaviti iste one radnje, koje su obavili i kod umre, a to su: tavaf – obilazak sedam krugova oko Ka'be, klanjanje dva rekata iza Mekami Ibrahima, sa'j – ubrzano kretanje, odnosno, prelazak sedam relacija između brežuljaka Saffa i Merva, te šišanje kose ili brijanje glave. U međuvremenu, i njihovi kurbani će biti prineseni. Nakon Bajrama i hadžskih obreda oni će se malo odmoriti, a onda, akobogda, krenuti ka Medini gdje će posjetiti Poslanikovu, a.s., džamiju i u njoj Poslanika, s.a.v.s., i njegovu Revdu, a zatim i Brdo Uhud, te džamije Kubba i Kibletejn (Džamija sa dvije kible).

A što se tiče nas, koji ove godine, nažalost, nismo mogli otputovati na hadž, želim podsjetiti na nekoliko važnih stvari vezanih za Dan Arefata i Kurban-bajram.

Dan Arefata je sutra, akobogda, i bilo bi lijepo (sunnet je) a i vrlo korisno da ga postimo. Poslanik, s.a.v.s., je rekao da post Dana Arefata briše (manje) grijehe koje je čovjek učinio u prošloj godini i koje će tek učiniti u sljedećoj godini dana. Šteta je ne iskoristiti tu priliku.

Od sabaha na Dan Arefata, pa završno sa ikindijom četvrtog dana Kurban-bajrama, vadžib je da se nakon svakog farz-namaza prouči Tekbir-i tešrik. Ako neko zaboravi da prouči ovaj tekbir nakon farza, neka ga prouči kasnije kada se sjeti.

Kurban-bajram, akobogda, nastupa u nedjelju, 11. avgusta. Toga dana ćemo sabah-namaz klanjati u 5.45 h, a bajram-namaz tačno u 7 h. Oni koji svoje kurbane još uvijek nisu pripremili, a žele da ih uplate preko Rijaseta IZ u BiH, mogu to učiniti i danas, kao i u naredna dva dana.

 

Molim Dragog Allaha da našim hadžijama olakša obavljanje hadža, da im hadž ukabuli i u sevap upiše, te da ih žive i zdrave vrati njihovim kućama. Također, molim Dragog Allaha da i naše kurbane ukabuli i u sevap nam upiše. Amin.

Zulhidze V.doc
Microsoft Word Dokument 42.0 KB