KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

 Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

04.10.2019. / 05. safer 1441.

 

PROMJENE SU DOBRE

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Uzvišeni Allah u Kur'anu Časnom poručuje: ''I kunem se rumenilom večernjim, i noći, i onim što ona tamom obavije, i Mjesecom punim, vi ćete, sigurno, na sve teže i teže prilike nailaziti!'' (El-Inšikak, 16-19.)

Braćo moja u Dini Islamu! Ovaj posljednji ajet, koji je došao nakon svih ovih lijepih zakletvi od strane Gospodara, donosi nam dva značenja. Jedno od njih jeste upravo ovo kako je to r. Besim Korkut i preveo: ''Vi ćete, sigurno, na sve teže i teže prilike nailaziti!'' To znači da ćemo mi, kako budu prolazile faze našeg života, nailaziti na sve teža i teža iskušenja. Dok smo kod roditelja i idemo u školu, tada i nemamo plaho nekih iskušenja. Međutim, kada se osamostalimo i oženimo, već počinju prva iskušenja, jer tada za nas počinje jedan sasvim novi život. Zatim na svijet dolaze naša djeca i kako kaže poslovica: ''Mala djeca – mala briga, velika djeca – velika briga.'' Kako djeca rastu, rastu i naša ulaganja u njih i vrijeme provedeno sa njima, što nekada dolazi u sukob sa našim poslovima ili vjerskim potrebama i stvara nam dodatni stres. A onda dolaze i njihova osamostaljenja i vjenčanja, čime nam, osim radosti, donose i nove brige. I tamam kada pomislimo da smo u životu postigli sve ono što smo željeli (izgradili karijeru, podigli djecu, kupili stan, obezbijedili sebi ugodan nastavak života...), onda počinju prve bolesti i slabosti, koje nas onda lagahno dovode do smrti. A smrt nije kraj, nego opet početak života, ali ovog puta – VJEČNOG.

Drugo značenje navedenog ajeta jeste: ''Vi ćete, sigurno, iz jedne u drugu fazu prelaziti.'' Ovo značenje se podudara sa onim prvim, s tim što je još opširnije. Ono nas podsjeća na to da su naše duše bile u svijetu duša (Ezel), iz koga su onda došle u utrobe naših majki, a zatim iz njihovih stomaka na ovaj svijet (Dunjaluk), pa iz ovoga svijeta ponovo u drugi svijet duša (Berzeh), i onda iz njega u vječni svijet (Ahiret). Naravno, svaki prelazak iz jedne faze u drugu donosi sa sobom neizvjesnost i teškoću, kao i bol zbog rastanka sa prethodnim mjestom boravka.

Ono što je zajedničko za ova dva značenja jeste da ona ukazuju na ono što je neminovno u našim životima, a to su PROMJENE. Naravno, promjene različito djeluju na ljude. Neko ih lakše podnosi, a neko teže. Svaka promjena je dobra, jer osvježava život, baš kao što promaha osvježi zagušljivu prostoriju. Ali je, svakako, najbolje da promjena bude nabolje. Kada mijenjamo mjesto boravka da to bude bolji stan od prošlog, auto bolje od prethodnog, posao bolji od naviknutog...

I upravo u navici se ogleda sva teškoća promjene. Treba prijeći sa jedne navike na drugu, a to ne ide tako lahko i ne ide preko noći. Nismo svi poput hzr. Omera, koji je jednog dana osvanuo kao mušrik, kome je obećan Džehennem, a zatim krenuo u grad sa namjerom da ubije Muhammeda, a.s., a onda odjednom promijenio mišljenje i postao musliman, kome je obećan Džennet.

S tim u vezi, ja vidim još jedan problem, koji je kod nas prisutan. Naime, ima među nama ljudi, koji su u jednom dijelu svoga života, usljed djelovanja različitih faktora, malo se udaljili od vjere i od džamije, a sada bi se rado približili i vratili, ali ne smiju zbog nekog straha ili stida. Strah ih je reakcije od strane efendije i ostalih džematlija. Kako će oni efendiji reći da su nekada svašta znali o vjeri a onda sve zaboravili? Šta će im reći džematlije koje znaju da su ovi do jučer bili u kafani, kockarnici, javnoj kući...? Ne kažem da njihovi strahovi nemaju svoje mjesto, ali smatram da nemaju opravdanje. Onaj ko je odlučio da se vrati Gospodaru treba da gleda šta će mu njegov Gospodar reći i da li će On biti zadovoljan, a ne šta će mu ljudi reći i da li će oni biti zadovoljni. Pogotovo u ovom vremenu, kada ljudi, nažalost, više vole da čuju neku ružnu vijest nego li lijepu.

Iz tog razloga sve one među nama, koji su sebe u mislima visoko podigli i već smjestili u Džennet, kao i one koji su sebe već otpisali i ubacili u Džehennem upozoravam da ova naša utakmica, koju igramo, još nije došla do svoga kraja. Još uvijek, ako vodimo možemo da izgubimo i ako gubimo možemo da pobijedimo.

S tim u vezi nas podsjećam na hadis Božijeg Poslanika, s.a.v.s., koji poručuje: ''Tako mi Allaha, osim koga drugog boga nema, neko čini ono što vodi u Džennet tako da između njega i Dženneta ostane još samo jedan lakat, pa ga onda pretekne ono što mu je zapisano, i on počne raditi djela koja vode u Džehennem, te uđe u njega; drugi, opet, čini ono što vodi u Džehennem, tako da između njega i Džehennema ostane još samo jedan lakat, pa ga onda pretekne ono što mu je zapisano te on počne raditi djela koja vode u Džennet, te uđe u njega.'' (Muttefekun alejhi)

 

Molim Dragog Allaha da nas uputi na ona djela koja vode Njegovom zadovoljstvu i Džennetu. Amin.

Promjene.doc
Microsoft Word Dokument 48.0 KB