KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

 Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

19.07.2019. / 16. zu-l-ka'de 1440.

 

 AKCIJA ''KURBANI''

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Danas je 16. Zul-ka'de. Samo tri sedmice nas dijele od Kurban-bajrama i zato je krajnje vrijeme da počnemo razmišljati o svojim kurbanima, kako bismo ih navrijeme pripremili. Ove godine Kurban-bajram pada u vrijeme godišnjih odmora, tako da je to dobra prilika za sve nas da svoje kurbane nabavimo i prinesemo u svom rodnom mjestu. Za one koji ih tamo ne mogu ili ne stignu obezbijediti, ili, pak, ne znaju kome bi ih podijelili, Rijaset IZ u BiH nudi mogućnost uplate kurbana, koji se mogu uplatiti i u BiH i u dijaspori, a koji će biti pripremljeni i prineseni u BiH. Kurbani se mogu uplatiti u svim džematima sve do Kurban-bajrama.

Iz Rijaseta poručuju da se kroz njihovu akciju nabavke kurbana, podjele kurbanskog mesa i prikupljanja kurbanskih kožica osnažuje bh. društvo. Kurbani se prvenstveno kupuju od povratnika u manjem bh. entitetu, a preostali dio se nabavlja u ostatku zemlje. Jedan od ciljeva akcije jeste da se sačuva dostojanstvo naših povratnika, odnosno, da im se obezbijedi egzistencija od njihovog rada, kako ne bi ovisili o humanitarnoj pomoći i socijalniim paketima, koji im se dodjeljuju.

Pripreme za akciju ''Kurbani'' traju tokom cijele godine, od tačnog popisa stoke do osiguranja svih sanitarnih i tehničkih uslova, poput profesionalnog klanja uz konstantno prisustvo imama, zatim hladnjača, te distribucije mesa. Samo životinje s urednim laboratorijskim nalazom se smiju zaklati, a njihovo meso koristiti za ishranu.

Kada je u pitanju podjela kurbanskog mesa, Rijaset daje prioritet odgojno-obrazovnim institucijama, a zatim bolnicama, obdaništima, domovima za stare i iznemogle osobe, te invalidima.

Pored jednokratne podjele mesa, posredstvom Ureda za društvenu brigu IZ-e u BiH tokom cijele godine se udjeljuje i prerađeno meso od kurbana. U 2018. godini ugovorena je prerada preko 58. tona kurbanskog mesa, čija je vrijednost procijenjena na oko 300.000 KM.

Ono što je posebno važno naglasiti jeste da obim akcije ''Kurbani'' raste iz godine u godinu, čime se dokazuje porast povjerenja prema Islamskoj zajednici, koja je pokazala da je spremna da ispuni emanet kurbana. Oni koji se odluče da svoj kurban prinesu preko Rijaseta mogu biti sigurni da će njihov kurban biti žrtvovan na šerijatski ispravan način i da će njegovo meso biti distribuirano na teritoriji cijele BiH, prvenstveno tamo gdje su najveće potrebe za njim.

Onaj ko bude smatrao da će biti bolje i korisnije da svojim kurbanom pomogne drugoj braći u svijetu, može to učiniti preko drugih organizacija poput Rahma, Hasene, Muslime helfen i slično.

Braćo moja! Kurban je vrlo ozbiljna obaveza, na nivou vadžiba. Onaj ko nema nisaba nije dužan da kolje kurban, ali ako zakolje, imat će nagradu. Međutim, onaj ko bude imao nisab, a ne bude zaklao kurban, učinit će veliki grijeh.

Jedan kurban je dovoljan za cijelu porodicu. Grešku čine oni koji po tri godine kolju kurbane za jednu osobu. Tri godine za jednu osobu, pa tri godine za drugu itd.

U klanju govečeta može se udružiti do sedam osoba sa istim nijetom. Grešku čine oni koji smatraju da mora biti tačno sedam osoba ili da ih mora biti neparan broj.

Kurban se kolje živim osobama, kako bi se one približile Allahu i kako bi njihova žrtva bila zamjena za belaje i probleme. Grešku čine oni koji kolju kurbane umrlim i to još uoči Kurban-bajrama.

Osim obaveznog kurbana, koji se kolje u periodu od nakon klanjanja bajram-namaza, pa do ikindije trećeg dana Kurban-bajrama, postoji i nekoliko drugih vrsta kurbana, koji se mogu klati u bilo koje doba godine. Među njima je akika-kurban, za novorođenče. Za žensko dijete se kolje jedan, a za muško dva kurbana i to 7., 14. ili 21. dan nakon rođenja. Onaj ko ne mogne na te dane, može zaklati bilo kad poslije.

Zatim, poznat je zavjetni kurban, kada se čovjek zavjetuje Allahu, dž.š., da će zaklati kurban, ako mu Uzvišeni Allah ispuni neku želju. Taj kurban se mora u cjelosti podijeliti, dakle, ne može se ostaviti jedna trećina. Isto tako, u cjelosti se mora podijeliti kurban, koga čovjek prinosi kao sadaku. Npr., kada je neka osoba na samrti, pa se teško dijeli sa dušom, onda se za nju zakolje kurban sa dovom ili da ozdravi ili da hairli preseli.

Eto, braćo moja! Pripremimo svoje kurbane, a ja molim Dragog Allaha da nam ih ukabuli. Amin.

Propisi o kurbanu II.doc
Microsoft Word Dokument 42.5 KB