KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

 Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić 

 

24. džumade-l-uhra 1440.H. / 01. mart 2019.g.

 

ZABLUDE O HADŽU

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Uzvišeni Allah u Kur'anu poručuje: ''Mi smo čovjeka stvorili da se trudi." (El-Beled, 4.)

Braćo moja u Dini Islamu! Bez muke nema nauke. Bez truda nema uspjeha. Bez rada tanka nafaka. Ovo su samo neke od poslovica kojima bi se mogao protumačiti navedeni ajet, a koje treba da nas podstaknu da moto našeg života bude izreka našeg brata Šuajba, a.s., koja glasi: ''Želim samo da činim dobro koliko god mogu, a moj uspjeh zavisi samo od Allaha.'' (Junus, 88.)

Braćo! Ne sumnjam u to da svi mi želimo uspjeh u životu. Zato se za njega moramo potruditi. Žena se mora potruditi da bi rodila dijete. Dijete mora slušati roditelje da bi postalo čovjek. Učenik mora učiti da bi završio dobru školu. Pa ako to uspije, onda će imati dobar posao i dobru platu. A onda, imat će finu suprugu i porodicu. I onda, bit će sretan, aktivan i koristan član džemata.

Međutim, mi moramo znati da je put do uspjeha posut trnjem. Pred nama su velike životne prepreke, koje moramo savladati. Neke prepreke se, naravno, ne mogu savladati, ali čovjek ne zna koje su to prepreke, sve dok ih ne pokuša savladati. Na primjer, on ne zna da li će ga šef pustiti na džumu, sve dok ga ne upita. Ne zna hoće li ga pustiti na Bajram-namaz, sve dok ne zatraži slobodno. Ne zna da li postoji mogućnost da, po potrebi, skrati šihtu (smjenu), pa da je kasnije naradi ili nekada ostane duže sat-dva u firmi, sve dok ne upita i dok se ne dogovori.

Stara poslovica kaže: ''Ko hoće – nađe načina.'' To je posebno važno sada kada se nalazimo pred vratima časnog mjeseca Redžepa, odnosno, perioda poznatog kao učajluci, kada se lagahno počinjemo pripremati za doček mubarek-mjeseca Ramazana, i kada su trenutno aktuelne prijave za hadž. Meni je zaista drago što će nakon dvije godine pauze naš džemat ove godine imati svoje predstavnike na hadžu. I to, koliko sam upoznat, radi se o prilično velikoj grupi, možda najvećoj do sada u povijesti našeg džemata.

To je dobra reklama i ujedno poziv svim ostalim džematlijama da još malo razmisle o svom ovogodišnjem odlasku na hadž, koji je ugodan za radnike, jer je ušao u vrijeme godišnjih odmora, a pogotovo za penzionere, koji nisu ničim vezani. Radnici bi, naravno, morali malo požuriti sa odlukom, jer prvo moraju u firmama dogovoriti godišnje odmore, a zatim, u moru ponuda, vidjeti koja im organizacija nudi najbolje uslove putovanja i da se kod nje prijave.

Braćo! Drugi dio navedene poslovice glasi: ''a ko neće – nađe opravdanje.'' Ja sam svjestan da će mnoge džematlije odmah iznijeti listu razloga zbog kojih ne mogu ove godine, pa možda ni idućih godina, otići na hadž. Po meni, sve su to prazni izgovori i prepreke, koje se uz malo napora i odricanja mogu savladati. Sve su to zablude o hadžu, koje ja na ovoj džumi želim da razbijem.

Jedna od tih zabluda glasi: ''Još sam mlad. Nisam zreo za hadža.'' Čim čovjek postane punoljetan i stekne finansijske uslove za hadž, on je zreo i dužan je da ode na hadž. Nema ništa ljepše nego vidjeti mladog insana na hadžu, koji se odazvao pozivu i došao svome Gospodaru u posjetu. Star insan ne može osjetiti ljepotu hadža, jer mu zbog fizičkog napora i bolova prisjednu i tavaf i sa'j i umra i hadž. A da ne govorim koju muku s njima vide vodiči i ostale hadžije iz grupe.

Druga zabluda glasi: ''Ja sam bolestan. Ne mogu ići na hadž.'' Osobe koje su stare i bolesne i koje nemaju nadu u ozdravljenje, a kojima doktori ne preporučuju daleko putovanje i izlaganje suncu, ukoliko imaju finansijske uslove za hadž – dužne su da na hadž pošalju bedela (zamjenu).

Treća zabluda glasi: ''Radim. Ne mogu uzeti slobodno u firmi. Otići ću na hadž kad odem u penziju.'' Kao što smo rekli, za sve ima rješenje, samo ne treba čekati, jer mi možemo čekati starost, ali smrt kad dođe – ona neće čekati. Dakle, radnicima niko ne garantuje da će dočekati penziju.

Četvrta zabluda glasi: ''Bojim se da ne izgubim hadž. Otići ću na hadž kad ostarim.'' Zbog ove zablude najstarije hadžije dolaze upravo sa Balkana. Nadaju se da će ubrzo nakon hadža, ili čak na hadžu, umrijeti i tako otići na onaj svijet čisti od grijeha. Kao prvo, hadž se ne može izgubiti, osim ako čovjek napusti vjeru, čime gubi sve. Drugo, povratkom sa hadža čovjek je i dalje čovjek, a ne melek. I treće, ima puno drugih načina da se čovjek očisti i ode na onaj svijet bez grijeha.

Peta zabluda glasi: ''Imam kredit. Ne mogu na hadž.'' Kredit nije prepreka. On je redovna mjesečna obaveza čovjeka, kao što su i stanarina, struja, voda, plin, osiguranje vozila i sl.

Braćo! Najlakše je reći: ''Ja ne mogu''. Najlakše je naći opravdanje. Najlakše je odustati. Ali, tada nema nagrade. A nagrada za hadž-mebrur je potpuno čišćenje od grijeha, osiguranje od siromaštva i osiguran ulazak u Džennet. Pa, bujrum!

 

Molim Dragog Allaha da hadžijama olakša obavljanje hadža i da ih obilno nagradi. Amin.

Hadz IV.doc
Microsoft Word Dokument 46.5 KB