KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

 Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić 

 

utorak, 4. juni 2019 / 30. ramazan 1440

 

RAMAZANSKI BAJRAM (1. Ševval 1440. H.god.)

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Evo, hvala Dragom Allahu, ispratili smo hairli još jedan mubarek-mjesec ramazan, u kome smo 29 dana bukvalno uživali u blagodatima, trudili se da zaradimo što više dobrih djela a od grijeha bježali na kilometre. Crpili smo svoje tijelo, ali smo odmarali svoju dušu. Danas je dan lagahnog opuštanja. Dan isplate za uloženi trud. Dan, u kome su naša osjećanja izmiješana. Tužni smo zbog rastanka sa ramazanom, pomalo nervozni jer su šejtani ponovo na slobodi, ali i radosni zbog obećanih nagrada.

Među tim nagradama ima jedna posebna, koja modernom čovjeku, naviknutom na svakodnevne tjelesne užitke, možda i ne zvuči nešto posebno, ali koja vjerniku život znači. To je oprost svih grijeha. Dunjalučki gledano, osim psihičkog rasterećenja, vjernik tu blagodat nešto posebno i ne osjeti. Međutim, ahiretski gledano, to je blagodat koja će tek da urodi plodom, koja će vjerniku njegov susret sa Gospodarom učiniti sretnijim, polaganje računa lakšim i boravak u Džennetu ljepšim. Zato, danas želim da obradujem postače hadisom u kome naš dragi Pejgamber, s.a.v.s., poručuje: ''Ko isposti ramazan, vjerujući i nadajući se nagradi, bit će mu oprošteni prethodni grijesi.'' (Muttefekun alejhi)

Kao što želim i one, koji su u džematu ili kod kuće klanjali sve teravije, da obradujem hadisom u kome naš voljeni Poslanik, s.a.v.s., poručuje: ''Ko probdije ramazan (ramazanske noći), vjerujući i nadajući se nagradi, bit će mu oprošteni prethodni grijesi.'' (Muttefekun alejhi)

Zato onima, koji su danas čisti od grijeha kao na dan kada ih je majka rodila, želim da čestitam na velikom uspjehu. A onima koji su mogli, ali nisu htjeli da poste danas izražavam saučešće zbog propuštene prilike i pozivam ih da se pokaju svome Gospodaru, da Mu se keffaretom oduže za propušteni post, te da odluče da će idući ramazan, ako ga uopće dočekaju, sigurno postiti.

Poruku upućujem i onima, koji zbog hronične bolesti nisu mogli da poste, niti će moći da naposte ramazan. Njima preporučujem da što prije uplate fidju i poručujem im da fidja nije kupovina posta već skidanje sa sebe obaveze posta, to jest, želim da znaju da se fidja daje siromasima bezuvjetno i da ti siromasi nisu dužni da umjesto njih poste.

A onima, koji iz opravdanih razloga nekoliko dana nisu postili, preporučujem da svoj dug prema Gospodaru što prije oduže, te ih pozivam, kao i one koji su postili cijeli ramazan, da nakon Bajrama poste i šest dana ševvala, kako bi upotpunili nagradu za svoj post, o kojoj naš dragi Resulullah, s.a.v.s., veli:

''Ko isposti ramazan, a potom ga poprati sa (postom) šest dana ševvala, isto je kao da je cijelu godinu postio.'' (Muslim)

Braćo moja! Da nije rastanka, ne bismo znali ni za čari i ljepote sastanka. Zato, iako smo tužni zbog rastanka sa ramazanom, mi se već nadamo i veselimo novom sastanku sa njim iduće godine, akobogda. A do tada treba da čuvamo ono što nam je ramazan podario u pogledu našeg zajedništva. Sjetimo se da nije bilo ni jedne noći a da barem dva safa muškaraca nisu bila puna; da smo organizovali četiri džematska i jedan omladinski iftar, na kojima je uvijek bilo preko 130 osoba; da smo ponovo oživjeli tradiciju učenja mevluda za 27. noć; da je te iste noći na noćnoj nafili, džematskom sehuru i sabah-namazu bilo trideset džematlija; da smo se svaku noć družili uz vazove, dove, teraviju, mukabelu, pa i kahvu. Bila su to prelijepa druženja, na kojima smo gajili duh našeg zajedništva, gradili naše bratstvo, jačali naše prijateljstvo, razmjenjivali lijepe riječi, dijelili slatke zalogaje, jačali međusobnu ljubav.

Pozivam sebe i vas da nastavimo sa tim druženjima! Naravno, nerealno je očekivati da ona budu u onom kapacitetu, u kakvom su bila u ramazanu, ali je važno da ih bude i da se vi na njih odazovete. S tim u vezi, želim da vas obavijestim da ćemo u subotu (29.6.) proučiti Ikrar-dovu za naše ovogodišnje hadžije, te da ćemo u nedjelju (30.6.) održati manifestaciju povodom završetka mektepske godine (hatme), na koje vas srdačno pozivam.

Također, želim vas obavijestiti da privodimo kraju naš kredit za isplatu naših džematskih prostorija, te da već sada moramo razmišljati o novim projektima i proširenju naših kapaciteta. To je naš cilj, naš zadatak i naša potreba. Broj naših džematlija neprestano raste, naša djeca lagahno odrastaju, a naša omladina stasava i sazrijeva. Zato, budimo u kontaktu! Budimo zajedno! Budimo jedno!

Od srca vam želim hairli i berićetne dane Ramazanskog bajrama sa dovom Dragom Allahu da ih u zdravlju i rahatluku provedete sa svojim najmilijim.

 

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Ram-bajram 1440.doc
Microsoft Word Dokument 39.0 KB