KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić 

 

15.11.2019. / 18. rebiu-l-evvel 1441.

 

PORUKE HIDŽRE

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Jedan od velikih događaja, koji se desio u mjesecu Rebiu-l-evvelu, jeste i Hidžra, odnosno, preseljenje Muhammeda, s.a.v.s., iz Mekke u Medinu. On je poput mnogih drugih poslanika, kao i velikih historijskih umova, koji su u toku svojih misija i širenja svojih ideja naišli na otpor svojih naroda, morao se iseliti iz svoje sredine i tražiti pogodnije tlo.

Napustio je Mekku, ali tek onda kada mu je stigla naredba od Gospodara svjetova. Napustio je Mekku, ali ne da bi sačuvao svoju glavu, već vjeru Islam. Napustio je Mekku, ali ne zauvijek, nego sa ciljem da se ponovo, pobjedonosno, u nju vrati.

S toga, njegova hidžra nije tek puka historijska činjenica. ''Hidžra bila i prošla''. Ne. Njene poruke su vezane za svako vrijeme, svaki prostor i svakog čovjeka.

Spomenut ćemo sada neke od tih poruka:

1. Vjera ima najveću vrijednost u našem životu i zbog toga za svoju vjeru moramo sve žrtvovati. A svaku žrtvu Uzvišeni Allah će nagraditi i nadoknaditi.

2. Prije nego što bila šta uradimo, treba da napravimo strategiju. Pogledajmo kakva je bila Poslanikova, a.s., strategija u pogledu hidžre:

- izabrao je najboljeg druga za putovanje - Ebu Bekra, r.a.

- ostavio je Aliju, r.a, u postelji, kako bi mušrici mislili da je u njoj Poslanik, a.s.

- tajno je krenuo na put ka Medini.

- smjestio se u pećinu Sevr sa Ebu Bekrom, r.a, ali nije poveo jahalice, kako ih mušrici ne bi primjetili. A onda im je jahalice, nakon tri dana, dotjerao Abdullah b. Urejkit.

- Ebu Bekrovog sina Abdullaha, r.a, zadužio je da im noću donosi informacije iz Mekke i da prati razgovore, kretanja i planove mušrika.

- Amira b. Fuhejra je zadužio da dogoni stado ovaca u blizinu pećine, kako bi mogli da muzu njihovo mlijeko, a istovremeno i neutraliziraju Abdullahove tragove, koje je on ostavljao prilikom dolaska u pećinu.

- Ebu Bekrovu kćer Esmu, r.a, koja je bila djevojčica i u koju niko nije sumnjao, odredio je da bude njihov glavni logističar za hranu i ona im je redovno donosila u pećinu.

- Abdullaha b. Urejkita je odabrao da bude vodič za Medinu, iako je on bio mušrik. Naime, on je bio ekspert za alternativne puteve do Medine, pa ga je Poslanik, a.s., nakon provjere, ovlastio da ih vodi i to onim putevima o kojima mušrici nisu mogli ni sanjati. Time je Poslanik, a.s., poručio da je dozvoljeno da se za potrebe Islama i razne projekte, aktiviraju i nemuslimani, koji su znani, vrijedni i sposobni.

3. Za uspjeh određene misije vrlo je važno potpuno povjerenje u Uzvišenog Allaha i iskreno oslanjanje na Njega. Kada se Ebu Bekr, r.a, vidjevši stopala mušrika iznad njihovih glava, zabrinuo za Poslanikov, a.s., život i nastavak misije, Poslanik, a.s., ga je smirio riječima: ''Ebu Bekre, šta misliš o dvojici sa kojima je Allah treći?!'' (Muttefekun alejhi). Ovo neizmejrno povjerenje u Allahovu pomoć također se manifestiralo i u situaciji kada ih je sustigao Suraka b. Malik, želeći da ih uhvati ili ubije. Poslanik, a.s., je samo mirno učio Kur'an, nakon čega su noge Surakinog konja počele da propadaju u pijesak, te je Suraka morao da odustane od potjere i da se vrati u Mekku.

4. Allahove riječi su vrjednije i važnije od svih drugih riječi. U to su se uvjerili i mušrici koji su čuvali stražu kako Poslanik, a.s., ne bi izašao iz svoje kuće. Naime, on im je proučio 9. ajet sure Ja-Sin: ''Mi smo ispred njih i iza njih pregradu stavili i oči im zaslijepili, pa zato oni ne vide.'', nakon čega ih je uhvatio san i tako nisu primjetili Poslanika, a.s., kada je prošao pored njih.

5. Uloga omladine u islamskim projektima je vrlo važna. To je u slučaju hidžre posebno vidljivo. Poslanik, a.s., je uključio Aliju, Abdullaha, Amira i Esmu, omladinu u cvijetu njihove mladosti. Uostalom, većina prvih muslimana su upravo bili momci i djevojke. Uključivanje omladine u razne islamske i druge pozitivne i humane projekte trebalo bi da ih itekako udalji od raznih pošasti sadašnjice kao što su nemoral, alkohol, droga i sl.

Braćo moja! Ovo su samo neke od brojnih poruka hidžre, koje bi trebale da nas podstaknu da malo razmislimo o ovom presudnom događaju u povijesti Islama, ali i o tome na koji način se događaj hidžre može reflektirati na nas, naše porodice, našu omladinu, naš džemat...

 

Molim Dragog Allaha da poruke hidžre nađu svoje mjesto u našem životu. Amin.

Poruke hidzre III.doc
Microsoft Word Dokument 40.5 KB