KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

09. rebiu-l-ahir 1441.H. / 06. decembar 2019. god.

 

NJIMA NJIHOVO, A NAMA NAŠE 

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Ne mogu da sakrijem svoje ogorčenje i razočarenje, koje sam stekao prethodnih dana prilikom druženja sa našom djecom u školi. Naime, većina djece (hvala Allahu, pa nisu sva) je otkrila da njihovi roditelji i dalje obilježavaju Weihnachten (Rožić) i da kod kuće kite jelku. Moje razočarenje je bilo time veće kada sam spoznao da veliki broj djece ide i u mekteb, a da će 25. decembra od roditelja dobiti poklone. Trebam li govoriti koliko sam bio ogorčen kada su mi neka arapska djeca, onako ponosno, rekla da će im sv. Nikola doći kući i donijeti im darove? A šta tek da kažem kada sam vidio kako muslimanska djeca u crkvi pjevaju crkvene pjesme i krste se, te glume sv. Nikolu i sv. Luciju, pri čemu njihovi roditelji ne samo da su dali saglasnost svojim školama za to, nego se čak na fejsbuk-profilima time hvale. Ne mogu a da ne spomenem komentar jedne naše džematlijke, koja je stavila video svoga djeteta kako pjeva u crkvi i pri tome napisala kako se osjeća ''blaženo''. Halo!? Blaženo!? Tobe, ja Rabbi! Naravno, njeno dijete ne dolazi u mekteb i ne učestvuje u mektepskom horu.

Braćo! Ja znam i potpuno sam svjestan gdje i u kakvim uslovima mi živimo, ali sa stanovišta Islama navedene stvari su nedopustive. Ja znam da naša djeca u vrtićima i školama moraju pjevati pjesme o sv. Nikoli, da ga moraju crtati i od glumaca, koji ga glume, dobiti poklone. Te i njima slične stvari su dio školskog programa, kojim država želi prvenstveno da odgoji svoju kršćansku djecu, ali usput i da integriše i, po mogućnosti, asimilira našu muslimansku djecu. Taj program naša djeca ne mogu izbjeći, jer država ima potpuno pravo da pravi školski program i da jednostavno ponudi: ''Bujrum! A kome se ne sviđa, neka ide tamo gdje mu se sviđa.'' Ja to potpuno razumijem i u tome ne vidim nikakav problem. Međutim, ja problem vidim u nama roditeljima, koji smo dopustili našoj djeci da idu u crkve i koji djeci kupujemo paketiće, jer ne želimo da ''razdvajamo djecu''. Kako, bolan, ne želimo da ih razdvajamo, kada nas je Uzvišeni Allah prije 15 vijekova razdvojio i rekao nam da nemuslimanima poručimo: ''Vama vaše vjerovanje, a meni moje!'' (El-Kafirun, 6.) Hoćemo li i na Sudnjem danu, kada Uzvišeni Allah bude razdvajao Džennetlije od Džehennemlija, opet reći: ''O Allahu, neka nas sa kršćanima, nemoj nas razdvajati!'' (???)

Braćo! Mi moramo napraviti razliku između njih i nas! Moramo podvući liniju i reći: ''Ovo je granica ispod koje ne idemo!'' To je naše pravo. Mi to možemo i mi to smijemo. Naša djeca su naša djeca. Mi ne smijemo drugima prepuštati da ih odgajaju. Mi smo obavezni da im objasnimo šta pripada Islamu, a šta ne. Mi smo dužni ovih dana da ih obavijestimo ko je bio sv. Nikola te da on nema nikakve veze sa Islamom; da je Jesus (Isus) ustvari naš Poslanik Isa, a.s., koji nije bio bog, već obični čovjek; te da je njegova majka Marija ustvari naša Merjema, koja nije bila božija majka već obična žena, koja je Isa'a, a.s., Allahovom voljom rodila bez muža.

Braćo! Pozivam sebe i vas – Budimo to što jesmo i kada smo okruženi onim što nismo! Budimo muslimani uvijek i svugdje! Držimo se Pravog puta! Odnosno, držimo se Allahovog užeta – Kur'ana, Sunneta i džemata! Svako zastranjivanje može nas samo odvesti u grijeh, prije svega u kufr (nevjerstvo), a onda i u širk (višebožstvo), to jest, u propast na oba svijeta. Nemojmo se igrati, bolan! Sve ćemo izgubiti!

S tim u vezi, želim nas upozoriti i podsjetiti da kićenje jelke i stavljanje poklona ispod nje nije čak ni izvorni kršćanski običaj, već nasljedstvo Babilonskih pagana (višebožaca); da se 25. decembra ne obilježava rođendan Isa'a, a.s., već Horusa, sina egipatskog božanstva sunca Ra; te da se 1. januara ne obilježava nova godina već slava u čast rimskog božanstva Janusa, po kome je mjesec januar i dobio ime.

Braćo draga! Budimo ponosni na to što smo muslimani, sljedbenici Božije vjere, i čuvajmo svoju vjeru kao svoje najveće bogatstvo. Vjerujte mi, mi danas možda nismo svjesni koju vrijednost imamo u rukama i koliku nam je blagodat Uzvišeni Allah dao, kada je učinio da se rodimo u muslimanskoj porodici i da odrastamo kao muslimani. Ali znajte sigurno da će doći dan kada ćemo toga biti svjesni i kada ćemo zahvaljivati Dragom Allahu što smo živjeli i umirali kao muslimani, a ne kao kršćani ili neki drugi nemuslimani. To je Sudnji dan, kada će, kako to Uzvišeni Allah na početku sure El-Hidžr veli, nemuslimani zažaliti što nisu Islam prihvatili.

 

Molim Dragog Allaha da nas i naše porodice uputi na Pravi put. Amin.

Njima njihovo, nama nase.doc
Microsoft Word Dokument 39.0 KB