KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

 Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

11.08.2019. / 10. zu-l-hidždže 1440.

 

KURBAN-BAJRAM (10. Zul-hidže 1440. H. god.)

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova, Milostivom i Samilosnom, Vladaru Sudnjeg dana, Vlasniku Ka'be Časne. Samo Njemu robujemo i samo od Njega pomoć i uputu tražimo. Koga On uputi, taj je na Pravome putu, a koga On u zabludi ostavi, taj vodiča ne može naći. Neka su salavat i selam na našeg učitelja i miljenika, najboljega čovjeka i vodiča – poslanika Muhammeda, s.a.v.s. Njega slijedimo i njegovom šefa'atu se nadamo.

Braćo moja u Dini Islamu! Evo, hvala Dragom Allahu, dočekali smo još jedan naš mubarek-dan, koga ovogodišnje hadžije u Mekki obilježavaju kao Hadži-bajram, a mi, koji ove godine nismo imali čast da odemo na hadž, obilježavamo ga kao Kurban-bajram.

Čini mi veliku čast, a vjerujem i vama kao članovima našeg džemata, što za razliku od prethodne dvije godine, ove godine imamo svoje predstavnike na hadžu i to u do sada rekordnom broju. Njih 11 su, hvala Dragom Allahu, svi dobro i zdravo i nakon jučerašnjeg boravka na Arefatu, koji je najvažniji dio hadža, danas obrede hadža nastavljaju u Haremu Ka'be.

S tim u vezi, želim da vas podsjetim da je sezona hadža ušla duboko u period ferija i godišnjih odmora, što će u naredne 3-4 godine obavljanje hadža učiniti posebno pogodnim. S toga pozivam sebe i vas da iskoristimo tu priliku i da u narednim godinama povećamo broj naših predstavnika na hadžu.

Ne dajte da vas u tome ometa titula ''hadžije'' ili ''hadži-hanume'', jer u principu, hadžija je onaj koji obavlja hadž, a kada se vrati sa hadža, on više nije hadžija. Titula hadžije postoji samo kod nas i kod Turaka, koji smo iz poštovanja prema tim ljudima i prema časnim mjestima koje su oni posjetili, te ljude uzdigli na jedan viši nivo. To je, nažalost, dovelo da mišljenja da hadžija mora da bude star i da, po mogućnosti, umre na hadžu, jer je tada čist od grijeha; da po povratku sa hadža nikada više ne smije da učini grijeh, odnosno, da sve do svoje smrti mora da bude melek; da do kraja svoga života ne smije ničim da se bavi niti da izlazi iz kuće osim do džamije gdje mora svaki namaz da klanja; da svaku akciju u džematu mora širokom rukom finansijski da podrži, jer je on, po pravilu, pun para; da u javnosti uvijek mora da nosi žutu ahmediju; da se nikada ne smije našaliti its., što, ustvari, nema apsolutno nikakve veze za istinom.

Hadž je samo jedna u nizu naših islamskih obaveza i to peta, koju smo dužni izvršiti samo jednom u životu i to prvom prilikom koja nam se ukaže. Razlog više da požurimo sa ovom obavezom jeste činjenica da mi ne znamo hoće li će nam se pružiti druga prilika da odemo na hadž, pri čemu još i cijena putovanja iz godine u godinu sve više raste, kao što rastu i tenzije između S. Arabije, kao domaćina hadža, i drugih zemalja poput Jemena, Katara i Irana, što bi u doglednom vremenu odlazak na hadž moglo da učini mnogo težim i za mnoge ljude čak i nemogućim. Zato, hajte već danas da donesemo nijet za hadž i da počnemo sa pripremama za njega!

Braćo draga! Mi koji danas obilježavamo Kurban-bajram, i u čiju čast prinosimo svoje kurbane, prisjetimo se da su kurbani sredstvo približavanja i Dragom Allahu ali i ljudima. Ne zaboravimo da nas je Uzvišeni Allah stvorio kao društvena bića – bića zajednice, koja se druže na ovome svijetu i koja će se družiti na onome svijetu i zato se, u skladu sa tim, i ponašajmo. Približimo se jedni drugima, kao što sto smo sada približili u saffovima klanjajući bajram-namaz! Ako među nama ima nekakvih nesuglasica, sada je najbolje vrijeme da ih odstranimo. Kada budemo jedni drugima čestitali bajram, učinimo to kao prava braća i halalimo jedni drugima!

Braćo moja! Čini mi neizmjernu čast što je, Allahu Dragom hvala, naš džemat ušao u 28. godinu svoga postojanja i u 9. godinu moga druženja sa vama. Osim Allahove volje, uzrok ove časti ste vi, koji svojom članarinom, svojim posjetama i svojim aktivnostima u džematu učestvujete u izgradnji imidža i očuvanju tradicije džemata ''Izet Nanić'' u Dornbirnu. Ja vam se u tom smislu iskreno zahvaljujem i pozivam vas da i dalje nastavimo istim putem i sa istim žarom. Poseban poziv upućujem našoj omladini, od koje u narednom periodu očekujemo malo veći angažman.

Molim Dragog Allaha da ovogodišnjim hadžijama hadž mebrur učini i da ih žive, zdrave i od grijeha čiste hairli vrati njihovim kućama. Molim Dragog Allaha da naše kurbane ukabuli i u sevap nam upiše. I molim Dragog Allaha da nam bajramske dane ispuni radošću i veseljem. Amin.

Ispred džematskog odbora našeg džemata, te u svoje ime i ime IZBA-e želim vam hairli i berićetne dane Kurban-bajrama sa dovom Dragom Allahu da ih u zdravlju i rahatluku provedete sa svojim najmilijim.

 

 

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

 

Kurban-bajramska - 1440.doc
Microsoft Word Dokument 38.5 KB