KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić 

 

08.11.2019. / 11. rebiu-l-evvel 1441.

 

JETIMI (SIROČAD)

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Povodom 12. rebiul-evvela, kada tradicionalno obilježavamo rođendan Muhammeda, s.a.v.s., u subotu, akobogda, nakon jacije-namaza u džematu Bludenz bit će organizovan Centralni mevlud za pokrajine Tirol i Vorarlberg. Bit će to dobra prilika za međusobno upoznavanje i druženje kako imama tako i džematlija iz naših pet džemata, kao i za relaksaciju uz slušanje Kur'ana, mevluda, ilahija i salavata, te vaza, koji će održati glavni imam za Austriju mr. Hasudin ef. Atanović.

Povodom mevluda ove sedmice sam u školama organizovao časove učenja, odnosno, obnavljanja lekcije o rođenju i djetinjstvu Muhammeda, a.s., pri čemu sam bio malo razočaran činjenicom da je svega oko 5% učenika znalo imena Poslanikovih roditelja, zatim, njegove majke po mlijeku, djeda i amidže, te prve supruge. Vjerujem da će nakon ove sedmice procenat spomenutih učenika biti malo veći i smatram da bi bilo vrlo zanimljivo vidjeti rezultate ispita, kada bih danas sve vas ovdje prisutne o ovoj temi malo preispitao.

Helem, povodom mevluda danas želim sve nas da podsjetim na jednu vrlo značajnu činjenicu, o kojoj govori i Časni Kur'an, a to je da je Muhammed, a.s., rođen kao jetim (siroče), jer je njegov babo Abdullah već bio umro. No, tu nije prestao kahar Muhammedovog djetinjstva. Nakon što je rane godine svog života proveo izvan svoje kuće, u okrilju porodice svoje pomajke Halime i daleko od zagrljaja svoje majke Amine, sa šest godina je ostao i bez majke, koja se tokom njihovog zajedničkog putovanja u Jesrib (Medinu) teško razboljela i ubrzo umrla.

Tu činjenicu, kao i onu da je sve do vjenčanja sa hzr. Hatidžom Muhammed, a.s., bio siromah, spominje sura Ed-Duha, u kojoj Uzvišeni Allah tješi Muhammeda, a.s., nakon svih napada na njega i provokacija od strane mušrika u Mekki, zatim ga podsjeća na Svoje blagodati koje mu je dao, te ga bodri da ustraje u svojoj misiji, obećavajući mu uspjeh i na Dunjaluku i na Ahiretu.

Sam završetak sure je za nas danas posebno zanimljiv i važan, gdje Uzvišeni Allah kaže: ''Zato jetima nemoj rastužiti niti na siromaha zagalamiti! I pričaj o Allahovim blagodatima!'' Zato je Poslanik, a.s., veliku pažnju posvetio jetimima i njihovim majkama, te siromasima, obećavši velike nagrade onima koji se o njima budu brinuli. A kud će bolja nagrada od Dženneta?!

S tim u vezi danas želim da vam ispričam dvije istinite priče o ljudima koji su pružili pomoć udovicama – majkama jetima, za što su od strane Allaha bili plemenito nagrađeni.

Prva priča je vezana za jednog bogataša, koji se iznenada razbolio i otišao u bolnicu, pri čemu su mu ustanovili da ima rak i da neće još dugo živjeti. Naravno, on je bio razočaran i tužan, pogotovo onda kada su rodbina i prijatelji počeli da ga obilaze i sažaljevaju.

Među posjetiocima je bio i njegov imam, koji mu je predložio da proba sljedeće: da dadne sadaku, jer po hadisu sadaka liječi bolesne. Ali, ne običnu malu sadaku, nego obilnu i to da po mogućnosti dadne udovici sa jetimima. Shvativši da time nema šta da izgubi, jer kada umre novac mu neće ništa značiti, a i nasljednici će ga razgrabiti, bogataš posla jednog svog radnika sa dvije velike svote novca da pronađe udovicu sa jetimima, pa da im sa jednom svotom novca odmah kupi sve što im treba u kući i da im drugu svotu dadne da imaju za kasnije. Ovaj je tako i postupio, nakon čega je udovica proučila dovu Dragom Allahu da se smiluje davaocu sadake. Upravo tada čuo se ezan za ikindiju-namaz. Kada se radnik vratio u bolnicu da podnese izvještaj, našao je bogataša nasmijanog i na nogama. Upitao ga je šta se desilo, a bogataš mu reče: ''Ne znam. Ali, kada je zaučio ezan za ikindiju, osjetio sam kao da mi je nečija ruka prešla preko prsa i odnijela bol.'' Nakon ponovnog pregleda, doktori su ustanovili da raka više nema.

Druga priča nas vodi u Maroko gdje je jedan alim tri noći uzastopno u snu vidio Muhammeda, a.s., koji mu je poručio: ''Idi u Mekku kod tog i tog čovjeka i reci mu da je on džennetlija!'' Alim je tada spakovao stvari, te prvim avionom odletio za Mekku, gdje je nakon obavljene umre stupio u kontakt sa Mekkanskom ulemom, te ih zamolio da mu pomognu da nađe tog čovjeka. Nakon kraćeg raspitivanja došli su u njegov kvart gdje su se svi čudili zašto ulema traži tog čovjeka, koji je poznat kao najveći griješnik u kvartu. Kada ga je ovaj alim pronašao i ispričao mu svoj san, ovaj nije mogao da vjeruje i mislio je da se alim sa njim šprda. Međutim, alim je rekao da je viđenje Poslanika u snu isto kao i viđenje na javi, te je ostao ustrajan u želji da sazna zbog kojeg djela mu je obećan Džennet. Ovaj čovjek, sada već u suzama kajanja zbog učinjenih grijeha i suzama radosti zbog obećanja Dženneta, nije se mogao sjetiti ni jednog dobrog djela koje je učinio, osim što je unazad par godina, kada mu je umro komšija, odlučio da pola svoje plate ostavlja sebi, a pola da daje udovici svoga komšije i njihovim jetimima. Tada ga je alim pozvao da odu u Harem Ka'be da klanjaju namaz, što je ovaj prihvatio uz molbu da ga alim pričeka dok se on okupa i malo dotjera. Stigli su na farz, te klanjali za imamom. Kada je imam predao selam, alim je primjetio da je ovaj čovjek i dalje na sedždi. Mrtav.

Braćo moja, povedimo brigu o jetimima! Najbolje je da sami, u svom komšiluku, gradu ili familiji, pronađemo takve porodice. A ako ne možemo da ih pronađemo, onda ih možemo potražiti preko islamskih humanitarnih organizacija, jer je u svijetu, nažalost, puno naše braće i sestara jetima. Oni nas trebaju. Oni nas čekaju.

 

Molim Dragog Allaha da se smiluje jetimima i njihovim porodicama, kao i onima koji se o njima brinu. Amin.

 

Jetimi II.doc
Microsoft Word Dokument 41.0 KB