KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

 Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić 

    

28. rebiu-l-ahir 1440.H. / 4. januar 2019.g.

 

BUDNO ČUVAJ SVOJ IMAN!

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Uzvišeni Allah u Plemenitom Kur'anu poručuje: ''A onaj koji želi neku drugu vjeru mimo Islama, neće mu biti primljena, i on će na onome svijetu nastradati.'' (Ali 'Imran, 85.)

Braćo moja u Dini Islamu! Navedeni ajet nas žestoko upozorava na opasnost ostavljanja Islama i slijeđenja običaja drugih religija. On je nama itekako potreban kao svakodnevni alarm, jer mi živimo u društvu gdje se susreću propisi i običaji mnogih naroda i religija i gdje za nas muslimane postoji velika opasnost da skrenemo sa Pravoga puta.

Na to nas je upozorio i naš Poslanik, s.a.v.s., kada je rekao: ''Vi ćete, zaista, slijediti običaje onih prije vas pedalj po pedalj, lakat po lakat, pa čak kad bi i u gušterovu rupu ušli, vi biste ih tamo slijedili.'' Ashabi upitaše: ''Allahov Poslaniče, je l' misliš na židove i kršćane?'' ''A na koga drugog?!'', odgovori Poslanik, a.s. (Buharija)

Braćo! Nedavno proslavljena nova godina je samo jedan u nizu tih običaja, kojim muslimani nesvjesno, a neki, Boga mi, i svjesno, ruše svoj iman i gaze svoj Islam. Njihov argument glasi da u tome nema ništa loše, da je to kalendarski početak godine koju svi prate i da to rade svi u svijetu, pa zašto ne bi i oni. Dakle, njima uopće nije bilo važno moje upozorenje na svu pogubnost slavljenja nove katoličke godine, njima je samo bilo važno šta radi ''većina ljudi''.

Međutim, kad Uzvišeni u Kur'anu spominje izraz ''većina ljudi'', šta kaže za njih? Većina ljudi: ''ne zna'', ''nezahvalna je'', ''ne vjeruje'', ''griješnici su'', ''neznalice su'', ''suprostavlja se'', ''ne razmišlja'', ''ne sluša''. Pa ima li, onda, smisla slijediti većinu ljudi? Šta Uzvišeni Allah kaže Poslaniku, a.s.? ''Ako bi se ti pokoravao većini na Zemlji, oni bi te od Allahovog puta odvratili.'' (El-En'am, 116.)

Prema tome, smatrati da je nešto ispravno samo zato što to većina ljudi radi, jeste veliki apsurd. A pogotovo je taj apsurd vidljiv kada je u pitanju Islam, jer većina muslimana ne ide u džamiju, ne klanja redovno namaze, ne posti, ne daje zekat, ne priprema se za hadž.

Braćo moja! U Islamu nema ''hajd, šta fali'' i ''hajd, šta ima veze''. Naše slijeđenje kršćana i židova pedalj po pedalj i lakat po lakat, te ulazak za njima u gušterovu rupu, ostavlja žestoke posljedice na naš iman i prijeti da naš iman zamijeni kufrom, na što nas naš Gospodar upozorava:

''Allah neće ukazati na Pravi put onim ljudima koji su postali nevjernici, nakon što su bili vjernici i tvrdili da je Poslanik istina, a pruženi su im i jasni dokazi! – Allah neće ukazati na Pravi put narodu koji sam sebi nepravdu čini. Kazna im je – prokletstvo od Allaha i meleka i svih ljudi, nad svima njima – vječno će pod njim ostati i patnja im se neće olakšati niti će im se vremena dati; ali onima koji se poslije toga pokaju i poprave, njima će Allah oprostiti i samilostan biti.'' (Ali 'Imran, 86-89.)

Braćo moja! Ovaj završetak posljednjeg ajeta nama daje veliku nadu u Allahovu milost i oprost, koji nisu vezani isključivo za mjesec ramazan. Zato iskoristimo sljedeća četiri mjeseca, koliko nam je ostalo do početka mjeseca ramazana, da očistimo i ojačamo svoj iman, odnosno, da se vratimo svome Gospodaru kroz pokajanje, koje ima četiri koraka, a to su:

  • Prestanak činjenja velikog grijeha

  • Traženje oprosta za njega

  • Donošenje odluke da se taj grijeh više ne čini i

  • Traženje halala od ljudi, ako im je činjenjem tog grijeha nanesena šteta.

Naš posao će utoliko biti olakšan ukoliko budemo izvršavali svoje islamske dužnosti i povremeno ih popratili sa nekim od najvrjednijih i, usput, najlakših zikrova, kao što su: izgovaranje 100 puta Subhanallahi ve bi hamdihi ili nakon namaza 33 puta Subhanallah, 33 puta Elhamdu lillah i 33 puta Allahu ekber i potom La ilahe illallahu vahdehu la šerike leh, lehu-l-mulku ve lehu-l-hamdu, ve huve ’ala kulli šej’in kadir, što briše grijehe pa makar ih bilo koliko i morske pjene, te izgovaranje 100 puta Subhanallah, što briše 1000 grijeha ili donosi 1000 sevapa.

 

Braćo moja! Mi smo prethodnih dana u novogodišnjim čestitkama često slušali želju: ''Da vam nova godina bude bolja od stare!'' Nama ne treba da bude bolja godina. Nama treba da budemo bolji mi, pa će nam onda i godina i porodica i džemat i islamska zajednica i cijeli ummet biti bolji. U tom smislu pozivam sebe i vas – ostavimo djela koja čine ''većina ljudi''; u tom ostavljanju gledajmo šta će nam Allah, a ne šta će nam ti ljudi, reći; i čuvajmo svoj iman! On je naše najveće bogatstvo. Molim Dragog Allaha da nam u tome pomogne. Amin.

Cuvaj svoj iman.doc
Microsoft Word Dokument 44.5 KB