KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

13. džumade-l- ula 1438.H. / 10. februar 2017. godine

ZABRANJENA LJUBAV

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Uzvišeni Allah poručuje: ''Udavajte neudate i ženite neoženjene, i čestite robove i robinje svoje; ako su siromašni, Allah će im iz obilja Svoga dati. Allah je neizmjerno dobar i sve zna.'' (En-Nur, 32.)

Braćo moja u Dini Islamu! U utorak 14. februara obilježava se Valentinovo – Svjetski dan zaljubljenih. Toga dana će mnogi zaljubljeni parovi međusobno razmjenjivati poklone i u tome, naravno, nema ništa loše. Jedino je upitno obilježavanje tog datuma, ali o tome smo prije govorili, pa nećemo gubiti vrijeme na ponavljanje lekcije. Ono što danas, s tim u vezi, želim da poručim jeste daIslam nema ništa protiv zaljubljenosti. Čak šta više, on je zahtijeva, jer je zaljubljenost temelj i neodvojivi dio ljubavi, koju mi moramo pokloniti prvenstveno svome Gospodaru i Njegovom Poslaniku, a zatim i nekim drugim nama važnim osobama.

Postoji samo jedna ljubav, koju Islam zabranjuje, a koja je prilično prisutna ovdje na Zapadu. To nije ona ljubav koja se rađa kod naše djece različitih nacija, kojima mi branimo da se vole i da se vjenčaju. Jer, kako će, zaboga, moj sin oženiti muslimanku Švabicu, ili muslimanku Hrvaticu, ili muslimanku Srpkinju, ili muslimanku Albanku... Ljubav koju Islam zabranjuje jesteljubav bez obaveza, poznata još i kao blud ili, na njemačkom jeziku, Lebenspartnerschaft.

U vezi s njom danas želim s vama da podijelim priču o jednom zaljubljenom paru, koji je živio u vrijeme Poslanika Muhammeda, a.s. To su bili Mersed, r.a., i njegova djevojka Anak. Naime, oni su bili u ljubavnoj vezi sve dok ih sudbina nije razdvojila. Mersed je prihvatio Islam, a zatim morao da učini hidžru u Medinu, a Anak je bila mušrikinja, i ona je ostala da živi u Mekki.

Priča dalje govori da su muslimani u Medini tražili jednog dobrovoljca koji će otići u Mekku da oslobodi jednog muslimana i da ga dovede u Medinu. Javio se, upravo, Mersed.

On je stigao u Mekku jedne noći, koja je bila pune mjesečine. Pošto je bio umoran od puta, naslonio se na zid jedne bašče da se malo odmori prije nego što započne operaciju. No, jedna žena je ugledala njegovu sjenku na mjesečini, a potom se približila da vidi ko je taj čovjek koji se prikrada po noći. Čim ga je vidjela, prepoznala ga je. Bila je to Anak.

''Mersede, jesi li to ti?!'', upita ga. ''Da, ja sam.'', odgovorio je. Zatim ga ona pozva: ''Provedi noć sa mnom.'' Bilo je očito da ga poziva na blud i ne sumnjam u to da bi mnogi muškarci iskoristili tu priliku. Bila je noć i niko ih ne bi vidio. Međutim, ne i Mersed. Pokazujući svoj čvrsti iman, rekao joj je: ''Anak, Allah je zabranio blud.'' Ona ga ponovo pozva, ali sada pod prijetnjom da će ga odati, ako je odbije. No, on nije mario za prijetnju i ponovo ju je odbio. Zatim Anak poče vikati: ''Mekelijeee, ovdje je čovjek koji želi da oslobodi zarobljenike!''

Tada ga je osam ljudi počelo goniti. Mersed je pobjegao u pustinju i sakrio se u jednu pećinu. Potjera se vratila praznih ruku. Međutim, da li i Mersed vratio u Medinu praznih ruku? Ne! Kad se situacija smirila, ponovo se vratio u Mekku, izbavio zarobljenika zbog kojeg je došao i iznio ga iz Mekke na svojim leđima, iako je ovaj bio težak, a potom ga oslobodio od okova, te su nastavili put prema Medini.

Pogledajte šta se dalje desilo! Čim je Mersed stigao nazad u Medinu, odmah je otišao kod Poslanika, a.s., i upitao ga: ''Allahov Poslaniče, smijem li oženiti Anak?'' Zamislite! Nakon svega što mu je priredila, on se njome htio oženiti.

Poslanik, a.s., je šutio, jer još uvijek nije bio objavljen propis o tom pitanju. Mersed ga je ponovo upitao, ali mu Poslanik, a.s., opet ništa nije odgovorio. Kada ga je i treći put upitao, Poslanik, a.s., mu je proučio ajet, koji mu je upravo bio objavljen: ''Bludnik se ne treba ženiti osim bludnicom ili mnogoboškinjom, a bludnica ne treba biti poželjna osim bludniku ili mnogobošcu, to je vjernicima zabranjeno.'' (En-Nur, 3.) Mersed je poslušao i pokorio se Allahovoj, dž.š., naredbi. Nije oženio Anak.

Braćo moja neoženjena i draga omladino! Ako želite ugodan život, onda se klonite zabranjene ljubavi i uplovite u bračne vode. I ako želite da vam bračne vode budu mirne, onda se oženite čestitim vjernicama. I pri tome dobro znajte, ako želite da nađete čestite vjernice, onda i vi morate biti čestiti vjernici.

A vi, braćo moja oženjena! Pozivajte svoju neoženjenu braću i sinove neka se što prije ožene, i s tim u vezi im pomozite, i savjetima a i finansijski, ako je to potrebno.

 

Molim Dragog Allaha da nas i naše porodice zaštiti od zabranjene ljubavi. Amin.

Zabranjena ljubav.doc
Microsoft Word Dokument 39.0 KB