KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

 

01.09.2017. / 10. zu-l-hidždže 1438.

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

KURBAN-BAJRAM (1438. H.g.)

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Uzvišeni Allah poručuje: ''Svakom narodu smo propisali klanje kurbana da bi spominjali Allahovo ime prilikom klanja stoke koju im On daje. Vaš Bog je jedan Bog, zato se samo Njemu iskreno predajte! A radosnom viješću obraduj poslušne.'' (El-Hadždž, 34.)

A ko su poslušni?

To su oni: ''čija srca strah obuzme, kad se Allah spomene; koji strpljivo podnose nevolje koje ih zadese; koji namaz klanjaju i koji, od onoga što im Mi dajemo, udjeljuju.'' (El-Hadždž, 35.)

Braćo moja u Dini Islamu! Allahu Dragom se zahvaljujemo što smo ovog lijepog petka još jedanput dočekali da obilježimo svoj najveći mubarek-dan – Kurban-bajram.

Ovo je dan radosti, koji ćemo sa osmijesima na licima, lijepim riječima i poklonima podijeliti sa svojim najmilijim, svojom porodicom, prijateljima i komšijama.

Ovo je Dan velikog hadža, kada hadžije, potpuno čiste od grijeha, uživaju u haremu Ka'be privodeći kraju obrede petog islamskog šarta.

Ovo je veliki dan, u kome svome Gospodaru prinosimo kurbane i veličamo Ga tekbirima, zahvaljujući Mu što nas je uputio na Pravi put – put Islama.

Braćo moja! Allahu Dragom se zahvaljujemo što i ovaj Kurban-bajram dočekujemo u ovim lijepim prostorijama našeg džemata, koji nosi časno ime rahmetli generala Izeta Nanića.

Ovo je naš komad Bosne, u kome liječimo svoju nostalgiju za svojom dragom domovinom. Ovo je kutak naše slobode, u kome možemo da ispunimo sve naše vjerske i kulturne potrebe. Ovo je naš vakuf – neotuđivi dio našeg imetka, koji je vrijedan onoliko koliko je nama stalo do njega i koliko ga mi koristimo.

Braćo moja! Ne sumnjam nimalo u to da je nama stalo do ovog našeg vakufa. To potvrđuje i spisak džematlija, koji je, hvala Dragom Allahu, premašio cifru od 300. To potvrđuje i broj velikih vakifa, koji se približio broju 50. To potvrđuje i vaš dolazak na naše vjerske i kulturne manifestacije, koje su iz godine u godinu sve brojnije.

S tim u vezi, želim vas informisati da u septembru, akobogda, u starim terminima (četvrkom od 20 h i petkom prije džume-namaza) nastavljamo sa Tefsirom, odnosno, druženjem sa Kur'anom (čitanje, prijevod i komentar Kur'ana).

Nastavljamo, akobogda, i sa promocijama knjiga. Sljedeća na redu je promocija knjige ''Šapat sudbine'' od autorice Hazete Hamzić-Salihović, koja će biti održana u nedjelju, 10.9.2017., nakon podne-namaza (13:50 h).

Nastavljamo i sa mektepskom nastavom. Po običaju, upis u novu mektepsku godinu obavljamo prvog vikenda na početku školske godine. S tim u vezi, koristim priliku da pozovem roditelje da dođu na roditeljski sastanak, koji će biti održan u nedjelju, 17.9.2017. u 12 h, te da upišu svoju djecu u novu 2017/18. mektepsku godinu.

U vikendu, koji slijedi nakon toga, to jest, 22-24.9.2017., organizujemo jesenji džematski Kermez, odnosno, Dan otvorenih vrata džemata ''Izet Nanić'' – Dornbirn, na kome očekujemo veliki broj gostiju, i naših džematlija a i naših komšija, i Bošnjaka a i drugih nacija, i muslimana a i nemuslimana.

U oktobru, akobogda, planiramo manifestaciju grupnog sklapanja šerijatskog braka. To je dobra prilika za sve one koji nisu sklopili šerijatski brak, da riješe tu svoju obavezu. S tim u vezi, pozivam sve zainteresovane da se do kraja septembra prijave kod mene.

U novembru, akobogda, nastavljamo sa džematskim večerama i ugodnim druženjima, koje će po tradiciji biti održavane svake prve ili, eventualno, druge subote u mjesecu.

U decembru, akobogda, tačnije 2.12.2017., očekuje nas Mevlud povodom rođenja Muhammeda, a.s. Centralna manifestacija za naša tri džemata u Vorarlbergu, po sistemu rotacije, ponovo će biti održana u našem džematu.

Koristim priliku i da vas pozovem na kurs arapskog pisma (Sufara). Od prošlog Kurban-bajrama sufaru su prešla dvojica naših džematlija. Nadam se da ćemo nastaviti u istom ritmu i sa većim brojem džematlija.

Također, želim vas pozvati na nešto sasvim novo u našem džematu, što želimo pokrenuti, a to je Kurs ilmihala za odrasle. Naime, želimo da naše džematlije obnove ili nauče najvažnije stvari o svojoj vjeri. S tim u vezi, pozivam sve zainteresovane da mi se jave do kraja septembra.

Braćo moja! Bez truda nema ni uspjeha, ni na Dunjaluku ni na Ahiretu. Bez rada nema ni dunjalučkih blagodati. Bez poslušnosti Dragom Allahu nema ni ahiretskih blagodati.

Svima vam od srca čestitam mubarek-dane Kurban-bajrama, sa dovom Dragom Allahu da vama i vašim porodicama podari brojne blagodati, i dunjalučke i ahiretske. Amin.

 

 

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Kurban-bajramska - 1438.doc
Microsoft Word Dokument 37.5 KB