KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

27.01.2017. / 29. rebiu-l-ahir 1438.

 

NAJBOLJI PREMA SUPRUGAMA

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Kako kaže naš Poslanik, a.s.: ''Cijeli ovaj svijet je privremeno uživanje, a najbolji užitak jeste dobra i čestita supruga.'' (Muslim, Ahmed i Nesai)

S toga, one među vama koji nisu u braku a stasali su za njega, želim da podsjetim na jedan drugi hadis u kome Poslanik, a.s., poručuje: ''Brak je moj sunnet pa ko ne slijedi moj sunnet, taj meni i ne pripada.'' (Muttefekun alejhi) Dakle, taj ne pripada mome ummetu.

A one među vama koji jesu u braku, želim da podsjetim na ajet u kome Svemogući Allah naređuje: ''Sa svojim suprugama lijepo živite!'' (En-Nisa', 19.), kao i na hadis u kome Poslanik, a.s., bodri muževe: ''Najbolji od vas su oni koji su najbolji prema svojim suprugama.'' (Ahmed)

S tim u vezi, danas želim s vama da podijelim deset savjeta, koje je jedan brižni otac uputio svome sinu prije ženidbe. On mu je poručio sljedeće:

''Sinko moj, nećeš postići sreću u svome braku, osim sa deset karakteristika koje ćeš ponuditi svojoj ženi, pa ih dobro upamti i vodi računa o njima:

Prvo i drugo – žena voli da se prema njoj bude pažljivo i nježno i voli da joj se govori kako je voliš, pa nemoj da škrtariš u tome, jer ako u tome bude škrtario napravit ćeš između nje i sebe distancu krutosti i nedostatak u ljubavi.

Treće – žena ne voli grubog i svojeglavog čovjeka, a ne voli ni blagog i slabog, pa zato vodi računa da svakoj od tih osobina dadneš njeno pravo mjesto i mjeru, jer će to biti veći motiv za međusobnu ljubav i smirenost.

Četvrto – žena kod svog muža voli sve ono što i muž voli kod nje – lijep govor, lijep izgled, higijenu i urednost, pa nastoj da uvijek budeš takav.

Peto – kuća je kraljevina žene i ona se tu osjeća kao vladar na svome prijestolju i ona je tu gospodarica, pa vodi računa da ni slučajno ne pokušaš da srušiš tu kraljevinu, ili da je pokušaš skinuti sa tog prijestolja, jer time ugrožavaš njenu vladavinu. Nijedan vladar nema većeg neprijatelja od onoga koji mu ugrožava vlast, pa makar to javno i ne pokazivao.

Šesto – žena voli da pridobije svoga muža, ali da ne izgubi svoju porodicu, pa nemoj slučajno da pokušaš da staviš sebe i njenu porodicu na isti rang, pa da joj uvjetuješ: ili ti ili njena porodica, jer ona i ako izabere tebe, uvijek će ostati povrijeđena i negativnost tog osjećaja će vas pratiti tokom čitavog života.

Sedmo – žena je stvorena od krivog rebra i to je tajna njene privlačnosti i ljepote, a ne njena mahana, jer kako se kaže: ''Ljepota obrve je u njenoj zakrivljenosti.'' Ako pogriješi, nemoj toliko prenagliti prema njoj i pokušavati da ispraviš tu krivinu, jer će to dovesti do pucanja rebra, a to je razvod braka. Ali, nemoj je ni ostaviti u grešci, pa da joj se zakrivljenost poveća, jer će se time udaljiti od tebe i neće među vama biti bliskosti, niti će više slušati nešto od tebe. Uvijek budi između toga dvoga.

Osmo – ženi je svojstveno da zaboravi dobro koje joj muž učini, pa ako joj cijelog života činiš dobro, a samo jednom učiniš suprotno, ona će reći: ''Nikada mi ništa dobro nisi učinio.'' Nemoj da te ova ženina posebnost i svojstvenost učini da je mrziš, niti da se od nje udaljavaš, jer iako ti se ova njena osobina ne dopada, ima mnogo više lijepih osobina kod nje koje te zadivljuju i sa kojima si zadovoljan.

Deveto – žena prolazi kod faze tjelesne slabosti i duševne rastrojenosti, tako da ju je u njima Svemogući Allah oslobodio nekih farzova. Od nekih farzova ju je u potpunosti oslobodio (namaz), a neke je odgodio za kasnije (post), sve dok se ona fizički i psihički ne oporavi i ne uravnoteži. Zato budi prema njoj u ovim situacijama nježan i plemenit. Pa ako ju je Uzvišeni Allah oslobodio farzova i ti je, onda, poštedi svojih naredbi i zahtjeva.

Deseto – znaj da je tvoja žena poput zarobljenice kod tebe, pa budi milostiv prema njenom stanju i pređi preko njenih slabosti. Ona će ti biti najbolja dunjalučka blagodat i najbolji saputnik.''

Braćo moja! Vi koji niste oženjeni, upamtite ovih deset savjeta i primjenite ih kada se budete oženili! A vi koji jeste oženjeni, među kojima sam i ja, razmislite o ovih deset savjeta, pa ispravite ono što se može ispraviti! I onda uživajte!

 

Molim Dragog Allaha da učini da naše supruge i naša djeca budu naša radost na oba svijeta. Amin.

Najbolji prema suprugama.doc
Microsoft Word Dokument 37.5 KB