KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić 

07. ramazan 1438.H. / 02. juni 2017.g.

 

A BOLJE VAM JE DA POSTITE!

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Danas ćemo, akobogda, govoriti o jednoj od velikih blagodati, koju nam je Dragi Allah podario, a to je post. Međutim, mi nećemo govoriti o duhovnim blagodatima, koje imaju postači, nego ćemo govoriti o zdravstvenom aspektu posta, koga u medicinskim krugovima nazivaju ''operacijom bez noža''.

Naime, poznato je da zdrav čovjek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu – da ozdravi. Put do zdravlja vodi preko stomaka, pa se post preporučuje ne samo iz vjerskih, nego i medicinskih razloga.

Tako, na primjer, tokom posta jetra intenzivira svoje aktivnosti. Tijelo se oslobađa toksina kroz mokraćni mjehur i debelo crijevo. Na početku posta javljaju se glavobolja, slabost, nervoza i neraspoloženje, zato što se tijelo oslobađa taloga iz tkiva, čijim topljenjem nastaju otrovi, koji prvo odlaze u krv, a potom se izbacuju iz tijela. Tri do četiri dana nakon početka posta organizam poseže za rezervama bjelančevina i masnoća iz tijela. Loš zadah i neprijatan miris tjelesnih izlučevina znak su da se organizam čisti od toksina. Drugi stepen posta (od 3. do 7. dana) uključuje čišćenje sluzi, masnoća, odumrlih ćelija i drugih toksina, koji lakše izlaze iz sistema. Nakon samo tri dana posta želja za jelom je smanjena, a organizam je pun energije jer se počinje izlučivati endorfin, koji ublažuje bol i podiže raspoloženje.

Stručnjaci američkog Nacionalnog instituta za prehranu su tokom Ramazana u Tunisu proveli istraživanje nad 30 zdravih osoba. Rezultat je pokazao da je zbog potrošnje masnih rezervi kod postača nivo dobrog holesterola povećan za 20%, čime je smanjen rizik od moždanog udara.

U normalnim okolnostima 10% od iznosa krvi, koja je potrebna srcu, odlazi na probavni sistem. Tokom posta, taj postotak se smanjuje, jer srce radi manjim intenzitetom i troši manje krvi. Tako srce za vrijeme posta uštedi oko 14.000 otkucaja na dan. Manje hrane u crijevima znači manji pritisak stomaka na grudi, što pospješuje disanje. Tako se pluća, a potom i sve ćelije organizma, brže i bolje opskrbljuju kisikom. U tom stanju pluća se šire bez prepreka. Također, smanjuje se pritisak na srce zato što nema potrebe za pumpanjem veće količine krvi u probavni sistem.

Smanjena koncentracija tjelesnih tekućina tokom posta pozitivno utječe na bubrege i dovodi do smanjenja krvnog pritiska. Za vrijeme gladovanja smanjuje se koncentracija soli kao što su natrij, kalcijum oksalat i fosfat, što sprječava formiranje kamenca i tumora.

Ljudsko tijelo je savršen organizam u kojem se rađa i umire više od 2,5 miliona ćelija. Organizam je toliko inteligentan da za vrijeme posta prvo jede svoje štetne dijelove (izrasline, tumore, bolesna tkiva…). Gladovanjem tijelo počinje više da radi i aktivira obnavljanje ćelija, čime se cjelokupni organizam osvježava, obnavlja i podmlađuje.

Post pomaže gubitku kilograma. Prema američkom doktoru Herbertu Šeltonu kada ne uzimamo hranu, organizam se hrani rezervama koje se nalaze u krvi, kostima, u jetri, u žlijezdama, pa čak i u samim ćelijama od kojih se tijelo sastoji. U njima se nalazi skladište proteina, masti, šećera, vitamina i minerala, pa tkiva prelaze na korišćenje rezervi obrnutim redom u odnosu na njihovu važnost u organizmu. Tako je prva na redu za trošenje – mast.

Post u organizmu smanjuje udio vode, što doprinosi liječenju mnogih bolesti kože i dovodi do jačanja imuniteta, pri čemu iščezavaju alergije, migrene i akne, a pozitivno djeluje i na liječenje raka.

Post olakšava rad probavnog sistema, jer se u organizam unosi manje hrane i pića. Samim tim smanjuje se kiselost želuca, od koje pate milioni ljudi širom svijeta. Naučnici su se složili da se tokom posta energija, koja se koristi za varenje hrane, usmjerava na druge značajnije aktivnosti.

Tako post pozitivno djeluje i na regulisanje rada gušterače. Gušterača izlučuje inzulin, koji pretvara šećer u suhe ili masne tvari, koje se akumuliraju u tkivima. Kod osoba s povećanom tjelesnom težinom i velikim brojem masnih ćelija pojačana je potreba za inzulinom, ali nakon nekog vremena gušterača postaje umorna i više ga ne može proizvesti. Javlja se umor, iscrpljenost, žeđ i pojačano mokrenje, što nagovještava pojavu dijabetesa.

Poslije posta čovjek vidi dva puta bolje, jer se s postom vid izoštrava. Post smanjuje unutrašnji pritisak očne jabučice, što je posebno značajno kod pacijenata koji imaju glaukom ili oboljenja mrežnice.

Narvno, spisak pozitivnih reakcija, koje post ostavlja na tijelo postača, je još veći, ali je i ovo navedeno nama sasvim dovoljno da se uvjerimo u činjenicu da, bez obzira na sve, kako kaže naš Gospodar u Kur'anu: ''Bolje vam je da postite!'' (El-Bekare, 183.)

 

Zato, neka je hvala Allahu Gospodaru svih svjetova.

 

Post i zdravlje.doc
Microsoft Word Dokument 39.0 KB