KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić 

30. ša´ban 1438.H. / 26. maj 2017.g.

 

RAMAZAN, EVO, DOLAZI!

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Naš dugo očekivani gost – mubarek-mjesec Ramazan je tu, pred našim vratima. Donosi nam svoje blagodati, svoju miloštu i radosti.

Prenosi se da je Poslanik, a.s., početkom Ramazana svojim ashabima znao reći: ''Došao vam je Ramazan, mubarek-mjesec, koji vam je Uzvišeni Allah naredio da postite. U njemu se otvaraju nebeska vrata a zatvaraju vrata džehennemska, i šejtani bivaju sputani.'' (Nesa'i – sahih)

S tim u vezi je Ibn Redžeb rekao: ''Kako da se vjernik ne raduje vijestima da su džennetska vrata otvorena i kako da se griješnik ne raduje tome da su džehennemska vrata zatvorena?! Svako pametan će se radovati tome da su šejtani sputani i da nisu u mogućnosti da zavode ljude kao što to čine izvan Ramazana.''

Također se prenosi da je Poslanik, a.s., jednom prilikom na početku mjeseca Ramazana upitao ashabe: ''Znate li šta vas čeka i sa čime se susrećete?'' (3x) Tada Omer, r.a., upita: ''Poslaniče, je li to objavljeno nešto novo od obavezujućih ajeta?'' Poslanik, a.s., reče: ''Nije.'' Omer dalje upita: ''A da nije neprijateljska vojska došla da nas napadne?'' Poslanik, a.s., reče: ''Nije ni to.'' ''Pa šta je, onda, Poslaniče?'' – upita Omer. Poslanik, a.s., reče: ''Zaista Allah u prvoj noći mjeseca Ramazana oprašta svakom sljedbeniku ove kible, pokazavši rukom na Ka'bu.'' (Ibn Huzejme – sahih)

Ovim hadisom je Poslanik, a.s., htio da kod svojih ashaba, kao i kod svoga ummeta, probudi svijest o brojnim ramazanskim blagodatima, te da ih pozove da ih iskoriste.

Oni su ih, zaista, znali iskoristiti. O tome Enes, r.a., kaže: ''Kada bi Poslanikovi ashabi ugledali mlađak mjeseca Ša'bana, dohvatili bi se mushafa i počeli učiti Kur'an. Tada bi muslimani podijelili zekat, kako bi ojačali slabašne i siromašne da bi oni lakše ispostili Ramazan. Predstavnici vlasti bi pozvali zatvorenike, pa bi kaznili one koji kaznu zaslužuju, a ostale bi pustili na slobodu. Trgovci bi izmirili svoja dugovanja i preuzeli svoja potraživanja. A kada bi ugledali mlađak mjeseca Ramazana, onda bi se okupali i sasvim posvetili ibadetu.''

Braćo moja! Pred nama je 29 dana posebnog ibadeta, prvenstveno učenja i slušanja Kur'ana.

Pred nama je, počevši od sutra, 29 dana posta – posta od jela, pića i strasti, te ružnih riječi i djela. O tome Poslanik, a.s., veli: ''Ko isposti Ramazan, vjerujući u Allaha i nadajući se Njegovoj nagradi, bit će mu oprošteni prošli grijesi.'' (Muttefekun alejhi)

Pred nama je, počevši od večeras, 29 teravija, odnosno, noćnih nafila. O njihovoj vrijednosti je Poslanik, a.s., rekao: ''Ko u ramazanu bude klanjao noćni namaz (teraviju), vjerujući u Allaha i nadajući se Njegovoj nagradi, bit će mu oprošteni prošli grijesi.'' (Muttefekun alejhi)

Oni koji teraviju budu klanjali u džematu, neka znaju da je Poslanik, a.s., o tome rekao: ''Ko klanja za imamom dok imam ne završi namaz, upisat će mu se kao da je cijelu noć klanjao.'' (Tirmizi, Nesa'i, Ebu Davud – hasen-sahih)

A oni koji teraviju budu klanjali po sebi, neka znaju da je Hasanu el-Basriju jednom prilikom bilo postavljeno pitanje: ''Zašto oni koji noću klanjaju imaju najljepša lica?'' On je odgovorio: ''Zato što su se oni u svom namazu osamili sa svojim Premilostivim Allahom, pa ih je On okitio Svojim nurom.''

Naravno, ovo važi i za one koji, pored teravije u džematu, budu klanjali i kod svoje kuće dodatnu noćnu nafilu.

Hutbu ćemo završiti još jednom izrekom Hasana el-Basrija, koji je rekao: ''Uzvišeni Allah je mjesec Ramazan učinio stazom za utrkivanje Njegovih robova prema Njegovom zadovoljstvu. Neki od tih ljudi će pobijediti i spasiti se, dok će drugi izostati i kajati se. Čudno je to da se neko poigrava i ismijava u danu u kojem će se spasiti oni koji su činili dobra djela, a propasti oni koji su činili loša djela.''

Zato, braćo moja, iskoristimo ponuđene ramazanske blagodati i učinimo što više dobrih djela!

 

Molim Dragog Allaha da nam podari bereket mjeseca Ramazana, da nam olakša naš post i da spusti na nas Svoju neizmjernu milost. Amin.

 

Ramazan, evo, dolazi.doc
Microsoft Word Dokument 38.0 KB