KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 14.04.2017. / 17. redžeb 1438.

 

ODLIKE VJERNIKA

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegov Ehli-bejt, ashabe i sve sljedbenike na Pravome putu.

Uzvišeni Allah poručuje: ''Čovjek je, uistinu, stvoren malodušnim: kada ga nevolja snađe – u brigama je, a kada mu je dobro – ne da sebi prići.'' (El-Me'aridž, 19-21.)

Braćo moja u Dini Islamu! Navedeni ajeti iz sure el-Me'aridž na najbolji način opisuju kakav je čovjek u svojoj prirodi. Kada ga problemi snađu, on brigu brine i moli, kumi svakog redom da mu pomogne. Čak se i Allaha sjeti, pa veli: ''Allahu moj, ako me iz ovih problema izvučeš, neću više iz džamije izlaziti.'' Međutim, kad mu Allah probleme otkloni, on odahne, glavu uzdigne, ko je? – on je, džamiju, naravno, zaboravi i počne se ponašati kao da problemi uopće nisu ni postojali, i kao da se oni više nikada neće pojaviti, pa veli: ''Huh! Bilo je tijesno, ali sam se dobro snaš'o. Da nisam ovako uradio, bila bi katastrofa.'' Dakle, ma koliko bio materijalno i fizički jak, čovjek je, ipak, slab.

Međutim, u nastavku kazivanja iz sure el-Me'aridž, Uzvišeni Allah nas obavještava da nisu svi ljudi slabi. Ima onih koji su super-jaki, a to suvjernici. A zatim navodi njihove osobine:

''Osim klanjača, koji namaze svoje na vrijeme obavljaju;'' To nisu oni koji kažu: ''Hajd, ima vakta, klanjat ću kasnije.'' To su oni koji prate namaska vremena i koji jedva čekaju da nastupi namasko vrijeme kako bi klanjali dotični namaz i koji su nervozni ako ih nešto sprečava da izvrše Allahu najdraže djelo, a to je namaz u početku njegovog vakta.

''i oni u čijim imecima bude određeni dio i za onoga koji prosi i za onoga koji ne prosi;'' To nisu oni koji kažu: ''Eno, opet sergija. Ma dosta je više! Ne dam više!'' To su oni koji udjeljuju zekat i sadaku i onome koji prosi, a i onome koji od stida ne smije da traži a potrebno mu je. To su oni koji ne strahuju da će osiromašiti ako budu udjeljivali, jer su uvjereni da udjeljivanjem drugima, oni, ustvari, udjeljuju sami sebi, da će to što udijele naći kod Svoga Gospodara, i da će im Gospodar njihov sve to što su udijelili nadoknaditi i višestruko im vratiti.

''i oni koji u onaj svijet vjeruju;'' To nisu oni koji kažu: ''Ma hajde ba, ko se vratio s onog svijeta da kaže kako je tamo?! Kad umreš i zatvoriš oči – gotovo je.'' To su oni koji čvrsto vjeruju da će proživljeni biti, da će pred Allaha sa knjigom svojih djela stati i račun polagati, da će na Sirat-ćupriju morati stati, da će za svoja djela nagrađeni biti i da se za taj Dan treba maksimalno pripremati.

''i oni koji od kazne svoga Gospodara strahuju, a od kazne tvoga Gospodara niko nije siguran;'' To nisu oni koji kažu: ''De da ja proživim dok sam mlad, pa kad ostarim onda ću se pokajati i povući, na hadž otići i sve što treba izvršavati.'' I to nisu oni koji kažu: ''Ma ja klanjam i postim i pomažem drugima. Šta fali i ako poneki zijan napravim?! Oprostit će Allah.''

To su oni koji se trude da što više dobrih djela učine, a od grijeha glave okreću i kaju se za njih, jer ne znaju hoće li im njihov Gospodar dobra djela primiti a grijehe oprostiti, i koji, ne znajući kada će umrijeti, strahuju da li će sa sobom na onaj svijet dovoljno dobrih djela ponijeti.

''i oni koji svoja stidna mjesta čuvaju, i žive jedino sa svojim suprugama ili onima koje su u njihovom posjedu, oni zaista prijekor ne zaslužuju. A oni koji izvan toga traže, oni u grijeh upadaju;'' To nisu oni koji sebi ili svojim roditeljima u kuću ''na konak'' dovode nevjenčane djevojke ili momke, niti oni psihički oboljeli koji sebi odabiru istospolne bračne ili vanbračne drugove, pod izgovorom: ''Ovo je demokratska zemlja i ovo je moderno doba.'' To su oni koji su dovoljno ''ludi'' i koji imaju hrabrosti da stupe u brak, čim za njega steknu uslove i čim im se ukaže dobra prilika.

''i oni koji povjerene im emanete čuvaju i obaveze svoje ispunjavaju;'' To nisu oni koji kažu: ''Hajd šta fali ako štagod uvrnem. Neće niko primjetiti. Ovo je velika firma.'' Niti oni koji kažu: ''Ma ja ću to kako bilo sfušeriti, niko me ne nadgleda.'' Niti oni koji prave pauzu, a pri tome ne štemplaju.

''i oni koji dug svoga svjedočenja izvršavaju;'' To su oni koji su pravedni i koji hrabro staju u odbranu istine, pa makar to bilo na njihovu štetu, štetu njihovih roditelja ili štetu njihovih bližnjih.

''i oni koji namaze svoje redovno obavljaju;'' Opet namaz. Ništa bez namaza. I to redovnog.

''oni će u džennetskim baščama počašćeni biti.'' Oni koji se budu okitili navedenim osobinama, knjigu svojih djela će u desnu ruku dobiti, račun pred Gospodarom svojim će lahko položiti, preko Sirat-ćuprije će brzo prijeći i na vrata Dženneta će sa selamom ući. (El-Me'aridž, 22-35.)

Braćo moja! U ovim danima, kada se pripremamo za doček mubarek mjeseca ramazana, razmislimo o navedenim odlikama vjernika i dobro provjerimo da li nam neka od njih fali!

 

Molim Dragog Allaha da nas učini iskrenim vjernicima. Amin.

Odlike vjernika II.doc
Microsoft Word Dokument 40.5 KB