KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

 

RAMAZANSKI BAJRAM

(1. Ševval 1438. H. god.)

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Sura Kehf (Pećina), koja se nalazi negdje na polovini Kur'ana, donosi nam jedno prelijepo kazivanje o dvojici poznanika. Jednome od Dragi Allah je podario dvije bašče lozom zasađene, palmovicima ograđene, kroz čiju sredinu je rijeka tekla. Imao je roda u izobilju. Ničega mu nije manjkalo niti mu je šta falilo.

Međutim, to ga je uzoholilo. Počeo se osjećati sigurnim u svoj imetak i sebe smatrati boljim od svoga poznanika, koji nije imao velikog imetka. Umislio je sebi da je on svojim trudom i radom stekao svoj imetak, da je on vlasnik svojih vrtova i svoje mnogobrojne djece. Smatrao je da drugi svijet ne postoji, jer se niko otamo vratio nije. Mislio je, ako slučajno taj drugi svijet i postoji, da će zbog svog bogatstva i mnoštva djece kod Dragog Allaha uživati veliki ugled. Zaboravio je i na namaz i na post i na zekat. Drugim riječima, postao je nezahvalan svome Gospodaru, Koji ga je obasuo velikim blagodatima.

Njegov drug ga je opominjao i pozivao ga da se spusti na zemlju. Uputio ga je blagosilja svoj rod riječima ''Maša'allah la kuvvete illa billah!'' i da bude zahvalan svome Gospodaru na velikom daru.

Međutim, on nije htio poslušati svoga druga, nego je nastavio po starom. Ubrzo zatim stigla je kazna sa neba – veliko nevrijeme, koje je povaljalo njegovu lozu i palme, a rijeku poslalo u ponor bez povratka. Tek tada je on uvidio svoju grešku i počeo se kajati. Ali, bilo je prekasno.

Braćo moja! Sve osim Dragog Allaha i Ahireta ima svoj početak i kraj. Jedino Svemogući Allah nema ni početka ni kraja, a Ahiret ima početak, ali nema kraja. Naš život na Dunjaluku, ma koliko dug bio, ipak je kratak i ima svoj kraj. Mi ga provodimo od godišnjeg do godišnjeg, u stalnoj borbi da steknemo bogatstvo: kuću, auto, porodicu, hrpu novca..., vrlo često ne razmišljajući o tome da će sve to jednog dana ili propasti ili ostati drugima, a da ćemo mi praznih ruku, u ćefinima, krenuti nazad svome Gospodaru.

A zatim će nas On jednog Dana pitati o slatkom životu, koji smo proživjeli. Toga dana, kada od nas budu pobjegli i roditelji i braća i sestre i supruge naše i djeca naša, Uzvišeni Sudac će nas pitati gdje nam je ahiretsko blago (?). Pitat će nas za život u šta smo ga potrošili, za mladost kako smo je proveli, za imetak kako smo ga stekli i u šta smo ga potrošili, te za znanje da li smo po njemu postupali. (Tirmizi – hasen)

Tada ćemo se češati po glavi i prisjećati se svih prilika u kojima smo drugima govorili: ''Nemam ja vremena za namaz. Dođem kad mogu na bajram. Klanjat ću kad ostarim. Ne mogu ja postiti. Volio bih da mogu. Ma kakav zekat, on će mi pare pojesti. Mlad sam ja još za hadža...''

Tek tada ćemo shvatiti šta je pravo bogatstvo. Ali, čemu nam tada sjećanje, kada nam povratka nema? Šta će nam tada značiti, na primjer, zadnjih 29 dana posta, 29 teravija, Lejletu-l-Kadr i mnoge druge blagodati, ako ih nismo iskoristili? A Dragim se Allahom kunem da smo imali vremena za njih. Šta ćemo reći svome Gospodaru kada nas bude pitao o njima? Jeste Uzvišeni Allah milostiv i premilostiv, ali gdje je naš obraz i gdje je naš stid?

Zato, brate moj lijepi, boj se Allaha i gledaj šta ćeš za Ahiret pripremiti! I u tom smislu, iskoristi pet stvari, prije nego dođe drugih pet: mladost prije starosti, zdravlje prije bolesti, bogatstvo prije siromaštva, slobodno vrijeme prije zauzetosti i život prije smrti. (Hakim – sahih)

I znaj dobro, da se neke stvari mogu popraviti, pa čak i nadoknaditi, ali se propušteno vrijeme nikada ne može vratiti. Ono teče kao voda iz česme i jednog dana će presušiti.

Molim Dragog Allaha da nam ukabuli naše ramazanske ibadete i da ih upiše u naša dobra djela, da nam oprosti i obriše naše gijehe, da nas spasi od Džehennema i uvede u lijepi Džennet. Amin.

Ispred džematskog odbora našeg džemata i u svoje lično ime želim vam čestitati mubarek-dane Ramazanskog bajrama. Da ih, akobogda, provedete u zdravlju i veselju zajedno sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama.

 

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Ram-bajram 1438..doc
Microsoft Word Dokument 34.0 KB