KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

   

21. safer 1439. H. / 10. novembar 2017. god.

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

KVALITET ŽIVOTA

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Uzvišeni Allah poručuje: ''(Uzvišen je) Onaj koji je stvorio smrt i život kako bi vas iskušao ko će od vas bolja djela činiti; On je Silni, Koji prašta.'' (El-Mulk, 2.)

Braćo moja u Dini Islamu! Kada smo došli na ovaj svijet dočekali su nas sa ezanom bez namaza, a kada budemo odlazili, ispratit će nas sa namazom bez ezana. Ovaj islamski propis, koji čovjeku kao Božijem stvorenju iskazuje visoko poštovanje, nosi sa sobom vrlo jaku poruku, koja glasi: ''Čovjekov cjelokupni život traje toliko dugo koliko i vrijeme između ezana i farz-namaza.''

Kada smo došli na ovaj svijet bili smo bez ičega, goli i slabi, potpuno ovisni o drugima. Kada budemo odlazili sa njega, otići ćemo na isti način, iz poštovanja umotani u tri čaršafa (košulju, izar i lifafu), koje jednim imenom zovemo – ćefini. U čemu je onda svrha čovjekovog života i postojanja, ako počinje i okončava na isti način – kao slabašno tijelo, koje je upotpunosti ovisno o drugima, i koje vrlo brzo truhne i nestaje?

Ovo je pitanje o kome svako od nas treba da razmisli, pogotovo u ovo vrijeme kada sve oko nas izgleda apsurdno: kada se žale oni koji nemaju posla, jer teško preživljavaju, ali se žale i oni koji imaju posao, jer previše rade; kada se godinama opterećujemo raznim obavezama i poslovima govoreći da to činimo radi naše djece, a dnevno ne nalazimo ni sat vremena da ga posvetimo našoj djeci; kada stalno kritikujemo druge, a nikada ne vidimo svoje greške i mahane; kada govorimo da treba poštovati autoritete, ali ih svakodnevno blatimo; kada nakon ispunjenja svojih životnih želja, ipak, nastavljamo živjeti prazniji i nezadovoljniji nego što smo bili; kada je ego važniji od porodice; kada se laž veliča, a istina gazi i ugnjetava; kada se internet smatra najvećim bogatstvom...

Razumom obdareni će, naravno, doći do odgovora da je svrha čovjekovog života i postojanja – RAD (DJELOVANJE). Dakle, od nas se traži da činimo djela, ali ne velika, nego dobra, česta i kvalitetna djela. Na primjer, kada klanjamo da klanjamo na najbolji način, sa ispravnim abdestom. Da nam namaz ne bude samo obaveza koje se treba kutarisati, nego da nam bude odmor, naš stvarni razgovor sa našim Gospodarom, naša zahvala Njemu i molba za pomoć i podršku u životu. Jer, od kvaliteta namaza zavisi i kvalitet ostalih djela. A od kvaliteta ostalih djela zavisi i kvalitet života i na ovome i na onome svijetu.

Braćo moja! Ljudski život je Božiji dar koji se samo jednom dobiva. I bez obzira da li smo svjesni toga ili ne, nikada nećemo dobiti šansu da ga ponovo živimo. Zato je musliman dužan da vodi računa o kvalitetu svoga života. Nijedan trenutak njegovog života ne smije proći uzalud. Čak i kada se odmara, on to čini da bi bio spremniji za kasnije aktivnosti, a ne da bi "ubio vrijeme". S toga, veliki islamski učenjak Muhammed el-Gazali i kaže: "Odmor je pravo umornih, a ne besposlenih!"

Da bismo živjeli kvalitetnim životom prvenstveno treba da imamo bliske, jasne i konkretne ciljeve u životu, na čijim krajevima će stajati Allahovo, dž.š., zadovoljstvo. Samo takvi ciljevi mogu da pokrenu naša osjećanja i da nas potaknu na akciju i žrtvu.

Nakon preciziranja ciljeva, slijedi drugi korak, a to je planiranje puta do tih ciljeva, pri čemu ne treba da gubimo iz vida prednosti koje pruža zajedničko djelovanje.  

Treći korak jeste akcija, odnosno, put ka ciljevima, koji ni u kom slučaju ne smije biti lišen dove Dragom Allahu da nam pomogne u ostvarenju naših ciljeva. Uz Allahovu, dž.š., pomoć ništa nije nemoguće – more se razdvaja, mjesec poluti, vatra postaje hladna i bezopasna, neizlječiva bolest se liječi, presahla voda ponovo izvire...

Četvrti i završni korak jeste tevekkul (čvrsto oslanjanje na Allaha, dž.š.), odnosno, prepuštanje rezultata naše akcije u Njegove ruke, nakon čega će On, sigurno, dati da rezultati budu dobri i povoljni za nas.

Ako na ovakav način budemo pristupili našem životu osjetit ćemo kako se popravlja njegov kvalitet, ali ne samo njegov, nego i kvalitet našeg džemata kao i sredine u kojoj živimo. 

 

Gospodaru naš, nemoj nas kazniti ako zaboravimo ili nešto nehotice učinimo! Gospodaru naš, nemoj tovariti na nas breme kao što si ga tovario na one prije nas! Gospodaru naš, nemoj nam stavljati u dužnost ono što ne možemo podnijeti! Pobriši grijehe naše, oprosti nam, i smiluj nam se! Ti si Gospodar naš pa nam pomozi protiv naroda koji ne vjeruje! Amin. 

Kvalitet zivota.doc
Microsoft Word Dokument 40.5 KB