KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

 

 

15.09.2017. / 24. zu-l-hidždže 1438.

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

HIDŽRA ROHINGYA MUSLIMANA

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Uzvišeni Allah poručuje: ''Onaj ko radi Allaha hidžru učini naći će na Zemlji mnogo mjesta i slobodu, uprkos svojim neprijateljima. A onome ko napusti svoj rodni kraj radi Allaha i Poslanika Njegova, pa ga stigne smrt, nagrada od Allaha njemu je sigurna. – A Allah mnogo prašta i milostiv je.'' (En-Nisa', 100.)

Braćo moja u Dini Islamu! U četvrtak navečer, akobogda, nastupa nova 1439. hidžretska godina. Tim povodom danas želim otvoreno da govorim o aktuelnoj hidžri Rohingya, odnosno, da vas upoznam sa činjenicama i podacima, koji su vezani za ovu grupu muslimana.

U Myanmaru (do 1989. se zvao Burma) danas živi 53 miliona stanovnika. Od toga 4% čine muslimani, dok veliku većinu (90%) čine Theravada budisti. U zemlji nema službene religije, ali se budizam smatra nacionalnom religijom. Najveća muslimanska skupina jesu Rohingya, koji žive u zapadnoj priobalnoj pokrajini Arakan (od 1989. Rakhine), koja je prve kontakte sa Islamom ostvarila još u 8. vijeku putem arapskih moreplovaca.

Nakon nezavisnosti Burme 1948. godine Rohingya muslimani su prošli trnovit put od diskriminacije do pogroma. Burma je donijela zakon o državljanstvu koji je definisao koje grupe ljudi mogu dobiti državljanstvo te zemlje. Među 135 grupa nije bilo Rohingya. Njima nisu date nacionalne lične karte nego lične karte stranaca. To im je ograničilo prava na kretanje, rad, obrazovanje, sklapanje braka, iskazivanje vjere, pristup društvenim službama i sl.

Ostale diskriminacione mjere su uključivale uskraćivanje rodnih listova djeci Rohingya (od 1994.), poništenje privremenih ličnih karata (od 2015.), zabranu promjene vjere nemuslimanskog stanovništva, zabranu poligamije i uvođenje kontrole rađanja (od 2015.)

Uz sve nabrojano, vlada je vršila neprekidne kampanje nasilja prema ovoj grupi. Kada je 1962. godine general Ne Win preuzeo vlast, pojačani su progoni Rohingya.

Godine 1991. Myanmar je pokrenuo kampanju protiv Rohingya pod parolom ''čista i lijepa nacija''. Ovom operacijom ustanovljeno je za svakog pojedinca da li je državljanin ili ilegalni imigrant. To je dovelo do prisilne seobe oko 250.000 Rohingya u Bangladeš.

Jedanaest godina kasnije došlo je do napada budističkih nacionalista na Rohingya. To je nastavljeno tokom narednih godina tako da je u jednom periodu između 2012. i 2014. godine dnevno po 900 muslimana napuštalo zemlju.

U oktobru 2016. godine ubijena su četiri myanmarska graničara. Vlada je za to optužila Rohingya oružane grupe te je došlo do napada na sela ovog naroda.

U martu 2017. godine formirana je ''Armija spasa arakanskih Rohingya'' (ARSA), oskudno opremljena oružana grupa, koja je počela napade na myanmarske snage sigurnosti. Time se situacija još više pogoršala.

U kampanji nasilja protiv Rohingya u avgustu-septembru 2017. godine u Bangladeš je, preko blata i nagaznih mina, za dvije sedmice prešlo oko 270 000 Rohingya.

Time se povećao broj već izbjeglih Rohingya u zemljama regiona i šire. Pa tako u Tajlandu ih ima 5000, Maleziji 150.000, Indoneziji 1000, Indiji 40.000, Bangladešu 625.000, Pakistanu 350.000, Saudijskoj Arabiji 200.000 i Ujedinjenim Arapskim Emiratima 10.000. Tome treba dodati i interno raseljene osobe u Arakanu 140.000.

Rohingya su progonjeni zato što ih myanmarska vlada ne smatra autohtonim stanovništvom već Bengalcima. Burmanski nacionalisti ih smatraju stranim tijelom a Islam religijom nasilja. Oni govore o opasnosti od ''islamizacije'' Myanmara. I što je jako zanimljivo, budizam, koji se smatra religijom mira, u Myanmaru ima ulogu ideologije koja poziva na nasilje i opravdava ga.

Zločini koje myanmarska država putem vojske, policije i paravojnih formacija čini prema Rohingyama predstavljaju kampanje etničkog čišćenja, odnosno, genocida, koji se dešava pred očima cijelog, i u velikoj mjeri licemjernog, svijeta.

Zato, molim Dragog Allaha da pomogne našoj braći Rohingyama. Amin.

I, na kraju, da se ne bi sve završilo samo sa dovom, mi ćemo po nalogu Rijaseta IZBiH danas poslije džume-namaza napraviti sergiju za pomoć našoj braći Rohingyama.

 

Bujrum! Da vam Dragi Allah podari svako dobro. Amin.  

Hidzra Rohinja.doc
Microsoft Word Dokument 37.0 KB