KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 11. džumade-l- uhra 1438.H. / 10. mart 2017. god.

 

HIDŽAB, NIKAB I TEBERRUDŽ

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegov Ehli-bejt, ashabe i sve sljedbenike na Pravome putu.

Uzvišeni Allah naređuje: ''O Vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kćerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako će se najlakše prepoznati pa neće vrijeđane biti. A Allah prašta i samilostan je.'' (El-Ahzab, 59.)

A Aiša, r.a., prenosi da je Esma, r.a., Ebu Bekrova kćerka, jednom prilikom ušla kod Božijeg Poslanika, a.s., u veoma prozirnoj odjeći. Poslanik, a.s., je okrenuo lice od nje i rekao joj: ''Esma, kada žena dobije menstruaciju (postane punoljetna), ne treba da joj se vidi ništa osim ovog i ovog.'', pokazujući na svoje lice i šake. (Ebu Davud)

Braćo moja u Dini Islamu! Navedeni ajet i hadis govore o jednom vrlo važnom farzu, a to je pokrivanje žena. Pod tim se podrazumijeva stavljanje hidžaba, odnosno, pokrivanje cijelog tijela osim lica, šaka i (po hanefijskom mezhebu) nogu do članaka, to jest, sakrivanje ženskog tijela pred muškarcima s kojima žena može stupiti u brak, kao i pred ženama – nemuslimankama.

U obavezno pokrivanje žena se ne ubraja stavljanje nikaba (burke), odnosno, pokrivanje cijelog tijela osim očiju. To je bila obaveza Poslanikovih supruga, kako bi one bile prepoznate u društvu, pošto je njima bilo zabranjeno da se udaju nakon Poslanikove, a.s., smrti.

Nasuprot hidžabu i nikabu stoji teberrudž, odnosno, žensko razgolićavanje, nošenje tijesne i prozirne odjeće, te upotreba bilo čega što ima za cilj da zavede muškarce.

Takvu praksu, koja spada u red velikih grijeha, Uzvišeni Allah žestoko osuđuje naredbom: ''Ljepotu svoju, kao u davno pagansko doba, ne pokazujte!'' (El-Ahzab, 33.)

Nažalost, i pored ove zabrane, većina naših kćerki, supruga i majki danas ne nosi hidžab. Razlozi za to su raznorazni: odrasle su u porodicama u kojima se hidžab nije nosio; rasle su u sistemu koji je zabranjivao nošenje hidžaba; u ovom vremenu izopačenih vrijednosti nositi hidžab znači biti nazadan, zaostao, zatucan; izbjegavanjem nošenja hidžaba mnoge žene žele da pokažu da su one glave porodice; mnoge žene su izgubile stid, a njihovi muževi ljubomoru; mnogi muževi ne žele da im žene budu pokrivene; mnoge žene zbog svog hidžaba ne mogu da rade; neke žene misle da se hidžab ili komad platna na glavu stavlja samo onda kada je u porodici neka žalost; neke žene misle da je nošenje hidžaba znak starosti i da ga trebaju nositi samo stare nane. I tome slično.

Istina je, naime, sljedeća! Nošenje hidžaba je stroga obaveza (FARZ) svakoj punoljetnoj muslimanki. To je obaveza koju ne mogu promijeniti ni životne okolnosti, ni iskvarena ulema, a Boga mi, ni političari. U slučajevima nužde, određenim osobama ulema može izdati samo privremenu fetvu ili olakšicu vezanu za nošenje hidžaba, ali ne i totalno oslobađanje od ove obaveze. Od ove obaveze su oslobođene samo starice i udovice, koje se ne planiraju više udavati.

Zašto je hidžab naređen? Ne zato da bi bio puki običaj. Ne zato da bi ženi stvarao teret. Ne zato da bi ženu učinio zatvorenicom. On je propisan da bi žena bila biser u školjci, da bi bila kraljica u svojoj porodici, da bi bila zaštićena od ružnih pogleda, pokvarenih misli i bluda.

I, upravo je to, braćo moja, problem sa kojim se susrećemo! Neki ljudi žele da ponize ženu, da unište moral u društvu i da razvale porodicu – ćeliju društva!

Kao što znate, jedna od najaktualnijih tema naše svakodnevnice jeste zabrana nošenja nikaba, koju zagovaraju neki glasovi, kao i zabrana ženama sa hidžabom da rade u javnim institucijama. Trend ide ka tome da se, po mogućnosti, uvede totalna zabrana nošenja hidžaba, jer osim javnih institucija, i mnogi šefovi u firmama dokazuju da osobe sa hidžabom nisu poželjne u ovom društvu, u kome malo koja porodica može da preživi sa samo jednom platom. To posebnu poruku šalje mladim djevojkama – kakva ih budućnost čeka ako budu nosile hidžab(?).

Sve je dodatno zakomplikovano nedavnim napadom na Islamsku zajednicu Austrije, koja je na svom portalu izdala fetvu o obavezi nošenja hidžaba. Nekim ljudima, očigledno, nije jasno da demoNkratija nikome ne daje za pravo da se miješa u vjerska pitanja i da mijenja Božije zakone. Mi živimo u demokratskoj državi. Pa zašto onda zabranjuju nikab i hidžab? I, ako ih već zabranjuju, zašto onda ne zabrane i golotinju (teberrudž)?

Braćo moja! Obruč oko muslimana se svakog dana sve više steže. Ali, da ne bude sve tako crno, hutbu ćemo završiti hadisom u kome Poslanik, a.s., poručuje: ''Vi živite u vremenu u kojem ako biste deseti dio vjere ostavili – propali biste, a zatim će doći vrijeme u kojem ako neko deseti dio vjere bude sproveo – bit će spašen!'' (Tirmizi)

Molim Dragog Allaha da nas učini od onih koji će biti spašeni. Amin.

Hidzab, nikab i teberrudz.doc
Microsoft Word Dokument 38.0 KB