KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić 

16. ša´ban 1437.H. / 12. maj 2017.g.

 

25. GODIŠNJICA DŽEMATA

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Allahu Dragom se zahvaljujemo što smo, evo, dočekali da obilježimo jubilarnu 25. godišnjicu našeg džemata – džemata koji nosi časno ime generala r. Izeta Nanića. Među vama danas sjede ljudi, koji sa ponosom mogu reći: ''Da, ja sam učestvovao u osnivanju ovog džemata. Ja sam bio tu kad je bilo najteže.'' Njima se danas, u svoje ime, zahvaljujem, kao što se zahvaljujem i svima onima koji su podržali ideju opstanka, širenja i jačanja našeg džemata, koji je, Allahu Dragom hvala, svakog dana sve jači i jači.

S tim u vezi, pozivam našu omladinu, naš mladi naraštaj, našu diku i uzdanicu, da se uključe u naš džemat i da ulože svoj trud u dalje jačanje našeg džemata, kojeg ćemo mi, akobogda, njima u amanet ostaviti, a oni opet, akobogda, svojoj djeci i tako dalje. Njima, kao i svima ostalima, danas poručujem – braćo moja, Islam će pobijediti, sa nama ili bez nas, ali je za nas bolje da to bude sa nama. Islam će opstati, sa našim džematom ili bez njega, ali je za nas bolje da to bude sa našim džematom. Islam je temelj našeg bića, a džemat je farz svih farzova.

Braćo moja, kada danas, nakon 25 godina postojanja, pogledamo iza sebe, a zatim ispred sebe, možemo slobodno reći da je naš džemat STASAO. Mi danas, Allahu Velikom hvala, imamo svoje vlastite prostorije, a nekada smo bili u podrumu pod kirijom; nekada smo imali preko 300.000 € neotplaćenog kredita, dok je danas ta suma puno manja i, uz malo dobre volje, ona za jedan dan može biti isplaćena; danas imamo preko 300 članova i taj broj se iz dana u dan povećava, a nekada smo se na prste ruku brojali; imamo preko 40 velikih vakifa; imamo dovoljno prostora da organizujemo razne aktivnosti poput dnevnih namaza, džuma, bajrama, mektepske nastave, akika, sunneta, šerijatskih vjenčanja, centralnih mevluda, ikrar-dova, hatmi, zikrova, noćnih nafila, dersova, druženja uz Kur'an, promocija knjiga, džematskih večera, iftara, kermesa, međureligijskih susreta, prijema gostiju, kao i mnogih drugih, što javnih što privatnih, događaja. Imamo dobre komšije i priliku da radimo i djelujemo u miru i rahatluku. I, naravno, već skoro šest godina imamo profesionalno zaposlenog imama, koji je tu da ispuni sve naše vjerske potrebe. Jednostavno, imamo sve što nam treba da bismo živjeli dostojan život u duhu Islama.

Braćo moja! Danas, kada obilježavamo 25 godina postojanja našeg džemata, želim da se prisjetimo našeg Poslanika, a.s., i njegovog džemata – prve zajednice muslimana, koja je rođena u Mekki, a stasala u Medini.

Posušajmo sada njegovu prvu hutbu, koju je održao na svojoj prvoj džumi, koja je klanjana u toku Hidžre u mjestu Kubba u predgrađu Medine. Toj prvoj grupi svojih džematlija, u prvoj sagrađenoj džamiji, on je poručio sljedeće:

''O ljudi! Pripremite sebi dobro za onaj svijet! Znajte, tako mi Allaha, da ćete umrijeti i da će vaša stada ostati bez pastira. Zatim će vam vaš Gospodar, a između vas neće biti ni prevodioca ni stražara koji će se ispriječiti, reći: 'Zar ti nije došao Moj Poslanik i prenio ti, a Ja sam ti dao imetak i mnoge blagodati, pa šta si pripremio za sebe?' Čovjek će gledati desno-lijevo, ali ništa neće naći, zatim će pogledati ispred sebe i jedino što će vidjeti jeste Džehennem. Stoga, ko mogne da zaštiti svoje lice od Vatre pa makar sa pola datule – neka to učini! A ko ne bude imao ni toliko, onda sa lijepom riječju. Zaista, lijepa riječ je dobro koje se nagrađuje od deset do sedam stotina puta više. Neka je Allahova milost, bereket i selam na vas i na Allahovog Poslanika.''

Braćo moja! Imajmo u vidu ove Poslanikove, a.s., riječi i razmišljajmo o njima, u ovim danima kada kao prijatelji budemo obilježavali ovaj naš veliki jubilej, kada se kao braća budemo družili na našem Kermesu i kada se kao vjernici budemo lagahno pripremali za doček mubarek mjeseca Ramazana, koji nam, akobogda, dolazi za dvije sedmice.

 

Molim Dragog Allaha da nam podari Svoju milost, pa da bolesni ozdrave, da se zavađeni izmire i da se unesrećeni usreće. Amin.

25. godisnjica dzemata.doc
Microsoft Word Dokument 33.5 KB