KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić  

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

 

U SUSRET LEJLETU-L-KADRU

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Nalazimo se, evo, u trećem petku mubarek mjeseca ramazana, pred vratima posljednje trećine, koju je Poslanik, a.s., nazvao ''oslobađanje od vatre''. U tim danima Poslanik, a.s., je posebno posvećivao pažnju ibadetu. Nije znao za odmor, a kamoli za besposlicu, spominjao bi svoga Gospodara, činio Mu dovu, klanjao obavezne i dobrovoljne namaze i postio. Po noći je bio aktivniji nego mnogi po danu.

I ne samo to, Poslanik, a.s., je i od svojih ukućana tražio da se na sličan način ponašaju. On nije mogao podnijeti da neko od njegovih bližnjih u tim posebnim danima bude zaokupljen nečim drugim i da propusti Božije darove.

Braćo moja! Pred nama su brojne vrijednosti, koje nas čekaju, među kojima je i Lejletu-l-kadr: Noć bolja od hiljadu mjeseci. Ona je skrivena u neparnim noćima zadnje trećine ramazana. Skrivena iz razloga da bismo, tražeći je, pronašli i ostale blagodati zadnje trećine. Zato pozivam sebe i vas – potražimo je! Počevši od sutra navečer. Sutra je 21. noć.

Sjetimo se da je to noć u kojoj se utvrđuje čovjekova sudbina za narednu godinu dana – kakva će mu biti nafaka, hoće li biti siromašan ili bogat, kako će živjeti, kakva iskušenja imati, u čemu će uspjeti, a u čemu neuspjeh doživjeti, hoće li biti živ do idućeg Lejletu-l-kadra itd.

Zato je to dobra prilika za sve nas da svojim dovama obezbijedimo sebi bolju budućnost, odnosno, bolju novu godinu. U tom smislu, treba da budemo svjesni da se u ovoj noći kapije nebeske širom otvaraju, te da veliki broj meleka silazi na Zemlju i pridružuje se onima koji ibadet čine. Njihovo melekansko ''amin'' će uveliko ojačati i uljepšati naše dove.

Poslanik, a.s., nam preporučuje da od svoga Gospodara prvenstveno tražimo ulazak u Džennet i spas od Džehennema, ali neće nam biti grijeh ako budemo tražili i dunjalučke blagodati.

Pored učenja dova, ove noći treba i da razmislimo o sebi, da analiziramo svoje stanje, da se zapitamo u čemu griješimo, koji su nam nedostaci, šta trebamo promijeniti i kako to učiniti. A potom da se iskreno obratimo Allahu, dž.š., da nam grijehe oprosti sa namjerom da, bez opterećenja iz prošlosti, nakon ramazana započnemo novi život.

U tom smislu Poslanik, a.s., nam je preporučio da u Lejletu-l-kadru učimo sljedeću dovu – istigfar: "Allahu moj, zaista Ti praštaš i plemenit si, voliš praštati, pa oprosti mi!" (Tirmizi)

Jedan dio noći treba posvetiti i učenju Kur'ana i to sa razumijevanjem, a ako ne razumijemo arapski jezik, onda čitati i prijevod. Kur'an treba učiti tako kao da se nama, sada, ovdje u Austriji, objavljuje!

Također, trebalo bi određeno vrijeme provesti i u klanjanju nafile. Osim teravije i one standardne nafile od dva rekata sa učenjem po sedam puta sure Ihlas, a potom stotinu istigfara nakon predaje selama, lijepo je klanjati još koji rekat nafile i time pokazati da osjećamo potrebu i želju da u razgovoru s Uzvišenim Gospodarom budemo što duže. U tom smislu naš džemat u neparnim noćima zadnje trećine ramazana nudi klanjanje dodatne nafile u džematu nakon teravije.

A ono što još trebamo znati vezano za Lejletu-l-kadr jeste da se u Islamskoj zajednici BiH ona obilježava i kao noć mektepske nastave. To je prilika da se iskreno preispitamo koliko se trudimo da naša djeca idu u mekteb i koliko nam je stalo da ona nauče osnovne duhovne i moralne principe Islama. Trud oko slanja djeteta da bi se izgradilo u duhovno snažnu, čestitu i obrazovanu ličnost je daleko manji od truda da se ono preodgoji i zbrine ako krene, ne daj Bože, stranputicom!

Braćo moja! Na globalnom planu Lejletu-l-kadr je noć bolja od hiljadu mjeseci, sudbonosna noć, noć prekretnice u životu, noć buđenja, aktiviranja i kretanja naprijed. Hoće li ona to biti i na našem pojedinačnom planu ili će samo biti još jedna obična noć u nizu, to zavisi od nas!

 

Molim Dragog Allaha da nam u ovim mubarek danima i noćima očisti dušu, prosvijetli um, otvori oči i osnaži volju da odvažnije krenemo putem našeg uspjeha. Amin.