KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić 

06. muharrem 1438. H. / 07. oktobar 2016. god.

 

ISLAM JE ALLAHOVA VJERA

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Uzvišeni Allah poručuje: ''Zaista je vjera kod Allaha – Islam. A razdvojili su se oni kojima je data Knjiga baš onda kada im je došlo saznanje, i to iz međusobne zavisti. A onima koji u Allahove riječi ne budu vjerovali, Allah će brzo račun svesti.'' (Ali Imran, 19.)

Braćo moja u Dini Islamu! Postoji samo jedna vjera, a to je Islam. Ona je bazirana na čvrstom vjerovanju da postoji samo jedan Bog – Allah, dž.š., da je Kur'an Njegova istinita i jedina sačuvana riječ, da je Muhammed, a.s., Njegov posljednji poslanik, da je Ka'ba kibla svih muslimana i da su vjernici braća. Sva ostala vjerovanja, poput kršćanstva i judaizma, su obične religije, koje su bazirane ili na izmišljenim predajama ili na izmijenjenoj Božijoj riječi.

Braćo moja! Navedeni ajet govori o tome da kršćani i jevreji znaju da je Islam jedina vjera, ali oni odbijaju da je prihvate iz zavisti zato što je Poslanik, a.s. – Arap.

''Ali, nisu svi oni isti. Ima ispravnih sljedbenika Knjige koji po svu noć Allahove ajete čitaju i mole se;oni u Allaha i u onaj svijet vjeruju i traže da se čine dobra djela, a od nevaljalih odvraćaju i jedva čekaju da učine dobročinstvo; – oni su čestiti; bilo kakvo dobro da urade, bit će za njega nagrađeni. – A Allah dobro zna one koji se Njega boje.'' (Ali imran, 113-115.)

Iz svojih razloga, opravdanih ili neopravdanih, neki kršćani i jevreji se drže svoje vjere, ali istovremeno prihvataju Allaha za Jedinog Boga i Muhammeda, a.s., kao poslanika. Klasičan primjer za to jeste Crnogorski mitropolit (poglavar pravoslavne crkve u Crnoj Gori), koji je nedavno u medijima javno izgovorio šehadet, izjavivši da vjeruje da postoji samo Jedan Bog i da je Muhammed, a.s., posljednji Poslanik. On je musliman i on će, akobogda, ući u Džennet.

Naravno, puno ljepše i sigurnije jeste da se čovjek i očituje kao musliman. Takvih primjera ima mnogo u čitavom svijetu. Mnogo je onih koji idu Selmanovim, r.a., stopama u potrazi za Istinom. Mnogo je onih koji, nakon dužeg ili kraćeg traganja, pronađu Istinu. Mediji to nazivaju konvertiranjem (prelaskom) u Islam. Mi to nazivamo vraćanjem u Islam, jer Poslanik, a.s., veli: ''Svaki sin Ademov (čovjek) se rađa u fitri (prirodnoj vjeri – Islamu), pa ga njegovi roditelji učine židovom, kršćanom ili vatropoklonikom.'' (Muttefekun alejhi)

S tim u vezi, velika mi je čast da vas obavijestim da će naš džemat danas nakon džume-namaza biti domaćin i svjedok vraćanja u Islam naše sestre Nade. To je, počevši od ramazana, već treći slučaj u kratkom periodu u našem džematu, što nama, kao džematlijama džemata ''Izet Nanić'' u Dornbirnu, čini posebnu čast i zadovoljstvo. I ne samo nama, nego svim muslimanima, jer ćemo od danas biti jači za jednog člana. I, naravno, posebnu čast i zadovoljstvo ima naša sestra Nada.

Današnjim, akobogda, izgovaranjem šehadeta, ona će od svoga Gospodara dobiti posebne poklone. Prvi poklon jeste oprost svih dosadašnjih grijeha. Kada je Amr b. Ad htio prihvatiti Islam, Poslanik, a.s., mu je rekao: "O Amre, zar ne znaš da prihvatanje Islama briše sve što je bilo prije njega?!"(Muslim) Naša sestra će danas biti čista od grijeha kao na dan kada ju je majka rodila.

Drugi poklon jeste da će sva njena loša djela biti pretvorena u dobra. Uzvišeni Allah o tome veli: ''Ali onima koji se pokaju i uzvjeruju i dobra djela čine, Allah će njihova loša djela u dobra promijeniti, a Allah prašta i samilostan je.'' (El-Furkan, 70.) Zato nemojte govoriti: ''Ona je tek danas prihvatila Islam.'' Naša sestra će danas, akobogda, mnoge od nas nadmašiti svojim dobrim djelima.

Treći poklon jeste da će od danas naša sestra za svako učinjeno dobro djelo dobivati duplo više sevapa, nego što mi dobivamo, koji smo čitav život u Islamu. O tome Dragi Allah veli: ''Oni će dobiti dvostruku nagradu zato što trpe i što lijepim zlo uzvraćaju i što od onoga što im dajemo udjeljuju.'' (El-Kasas, 54.) Misli li neko da će se moći takmičiti sa njom u dobrim djelima?

Braćo moja! Vjerujem da ste mnogi od vas poželjeli da ste danas u koži naše sestre. Ali, vjerujte mi, bolje vam je ovako. Nije lahko do Istine doći. Na tom putu mnoga naša braća i sestre su se odrekli svega što su do tada imali, a od nih su se odrekli njihovi roditelji, braća, sestre, bračni drugovi, djeca, rodbina, prijatelji. Nije to lahko na leđima nositi. Zato, neka nama naše vjere, kojom nas je počastio naš Gospodar i koju su nam sačuvali naši roditelji. I budimo ponosni na nju!

 

Molim Dragog Allaha da nas i poživi i usmrti u Islamu. Amin.

Islam - Allahova vjera.doc
Microsoft Word Dokument 36.0 KB