KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 02. rebiu-l- evvel 1438. H. / 02. decembar 2016. god.

 

MUHAMMED JE ALLAHOV POSLANIK!

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova, Koji nam je u ovom lijepom mjesecu, rebiu’l-evvelu, kao milost svim svjetovima, poslao Svog poslanika i miljenika, Muhammeda, a.s.

Salavat i selam šaljemo Poslaniku Muhammedu, a.s., koji je rekao: ''Ko na mene donese jedan salavat, Allah na njega donese deset.'' (Muslim)

Braćo moja u Dini Islamu! U Kur’anu ima jedna sura koja nosi naziv El-Feth (Pobjeda, Osvojenje, Oslobođenje). Objavljena je nakon Ugovora na Hudejbijji, kao radosna vijest Poslaniku, a.s., i ashabima da će uskoro pobijediti nevjernike, te osvojiti i osloboditi Mekku. Njen posljednji ajet je za nas posebno zanimljiv, jer govori o našem Poslaniku i njegovim sljedbenicima.

Dragi Allah poručuje: ''Muhammed je Allahov poslanik.'' Time On poručuje da je Muhammed, a.s., Božiji poslanik a ne bog. Na taj način On želi da od Poslanikovih sljedbenika otkloni svaku pomisao da se Muhammedu, a.s., pripiše veća moć i veća ovlast od one koju mu je Dragi Allah dao. Zato njegov Ummet, iako je do danas činio različite greške i u oblasti vjerovanja a pogotovo u oblasti djelovanja, nikada nije učinio onakvu grešku kakvu su učinili sljedbenici Isa'a, a.s., proglasivši ga sinom Božijim a neki i bogočovjekom. Muhammed, a.s., je Božiji rob i Božiji poslanik. Ta izjava je jedan od dva sastavna dijela prvog islamskog temelja - kelimei-šehadeta.

Muhammed, a.s., je Božiji poslanik koji je, za samo 23 godine, koliko je trajala njegova poslanička misija, uspio izgraditi takve ličnosti kakve kasnija povijest više nije srela. Danas su oni dokaz protiv svakog onog koji tvrdi da je Božije Riječi nemoguće primijeniti u praksi. Dio njihovih karakteristika, koje su za nas posebno važne, je opisao i ovaj ajet.

''A oni koji su s njim strogi su prema nevjernicima, a samilosni među sobom.''

Ashabi Allahovog poslanika su se strogo držali svoje vjere, branili je i bili ponosni na nju. Kada su bili u pitanju vjerski propisi, nikome nisu popuštali. Branili su čast svoje braće i sestara u vjeri. I bdjeli su na granicama svoje države. Na taj način su stekli čast i poštovanje od strane nevjernika.

S druge strane, u svojoj međusobnoj komunikaciji, oni su bili puni razumijevanja, susretljivi, spremni na praštanje, međusobno pomaganje i žrtvu.

''Vidiš ih kako se klanjaju i licem na tle padaju.''

Oni su ustrajni u namazu, kao vanjskom pokazatelju odanosti Allahu, dž.š., i Njegovom Poslaniku. Riječi: ''Vidiš ih'', ukazuju da se radi o namazima koji su vidljivi, džematile obavljeni.

''Želeći Allahovu nagradu i zadovoljstvo.''

Ova karakteristika je, ustvari, njihov životni moto. Iz njega proističu, za mnoge ljude neshvatljivi, oblici požrtvovanosti. Riječ je o Božijem zadovoljstvu i nagradi koja iz njeg slijedi. Za mu’mina je svaki drugi motiv manje bitan i usputan.

''Na licima su im znaci, tragovi od padanja licem na tle. Tako su opisani u Tevratu.''

S njihovog čela se nur razlijeva, nur koji je trag abdesta, te dugih i čestih sedždi. To je ona lijepa mu’minska čehra, na kojoj se vidi znak pokornosti Uzvišenom Allahu. Tako su opisani u Tevratu, da bi bili opomena židovima.

A opisani su i u Indžilu, da bi bili opomena kršćanima.

''A u Indžilu: oni su kao biljka kad izdanak svoj izbaci pa ga onda učvrsti, i on ojača, i ispravi se na svojoj stabljici izazivajući divljenje sijača.'' Cijeli taj prizor traje godinama. Genercija, najbolja u povijesti, stasavala je godinama. Njen krajnji izgled je zadivio svjetske mudrace, a najviše mu se obradovao Dragi Allah.

''Da bi On s vjernicima najedio nevjernike.'' Zato, kada nevjernici vide vjernike, oni od muke prste grizu. Pokušavaju, prvenstveno putem medija, da ih ponize. Međutim, oni ne mogu ni malo da umanje vrijednost, koju vjernici u sebi nose. Mnogi su od te muke i umrli. A vjernici, oni još uvijek uspravno i dostojanstveno koračaju ka svom velikom Cilju – vječnosti u Božijem zadovoljstvu.

''A onima koji vjeruju i dobra djela čine Allah obećava oprost i nagradu veliku.''

Braćo moja! U danima rebiu’l-evvela, dok se budemo prisjećali Poslanikovog, a.s., života, prihvatimo činjenicu da mi boljeg uzora od njega nemamo. Hodeći njegovim stopama, doći ćemo, s Božijom pomoći, do obećane vječne ljepote.

 

Molim Dragog Allaha da nam omili put kojim je hodio Muhammed, a.s., i da nam podari snagu da, idući tim putem, stignemo do Njegove blizine i zadovoljstva. Amin!

Muhammed - Allahov poslanik.doc
Microsoft Word Dokument 34.0 KB