KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić  

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

 26. rebiu-l-ahir 1437.H. / 05. februar 2016.g.

 

MISLI NA VRIJEME!

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Uzvišeni Allah poručuje: ''Zar je to davno bilo kada čovjek ni spomena nije bio vrijedan?'' (Ed-Dehr, 1.)

Braćo moja u Dini Islamu! Ima jedna stvar ili odrednica, koja je nevidljiva i nedodirljiva, a ipak djeluje na sve, osim na Allaha, dž.š. Ona čovjeku donosi mnoštvo trenutaka sreće, ali i žalosti, daruje mu mnoštvo mudrosti, a na kraju mu uzima sve što se može uzeti. U Kur'anu je nazvana imenima El-Hîn, Ed-Dehr, El-Vakt i El-Asr. To je vrijeme.

U našoj percepciji vrijeme je brzi voz. Dok se vozimo u njemu i gledamo mnoštvo kuća, livada, planina, ljudi, životinja i svega ostalog pored čega prolazimo, imamo osjećaj da se sve kreće osim nas. Međutim, kada dođemo do zadnje dunjalučke stanice, na kojoj moramo izaći i iznijeti kofere svojih djela, a potom na berzahskoj stanici čekati da presjednemo u drugi (ahiretski) voz, vrlo brzo se uvjerimo da nas je naš osjećaj prevario. Da se tom prilikom ne bismo kajali zbog propuštenih prilika, danas želim da nas još jednom podsjetim na važnost vremena u našem životu i potrebu njegovog maksimalnog iskorištavanja, jer se vrijeme ne može ni vratiti ni nadoknaditi.

Braćo moja! Naš Gospodar ima vremena.

''Samo jedan dan u Gospodara tvoga traje koliko hiljadu godina, po vašem računanju.'' (El-Hadždž, 47.)

I prokleti šejtan ima vremena.

"Gospodaru moj" – reče on – "daj mi vremena do dana kada će oni biti oživljeni!" "Daje ti se rok" – reče On –"do Dana već određenog." (El-Hidžr, 36-38.)

Samo mi nemamo vremena, odnosno, imamo ga vrlo malo.

''A koliko ste godina na Zemlji proveli?" – upitat će On. "Proveli smo dan ili samo dio dana" – odgovorit će – "pitaj one koji su brojali." "Pa da, kratko ste proveli" – reći će On – "kamo sreće da ste to znali!'' (El-Mu'minun, 112-114.)

Zato nas naš Gospodar upozorava na vrijeme.

''Tako mi vremena! Zaista je čovjek ga gubitku.''

Na gubitku je na dvije strane. Sa jedne strane, vrijeme ga troši i crpi. A sa druge strane, on je na gubitku ako ne iskoristi darovano vrijeme. Na koji način će ga iskoristiti?

''Samo nisu (na gubitku) oni koji vjeruju i dobra djela čine i koji jedni drugima preporučuju istinu i koji jedni drugima preporučuju strpljenje.'' (El-Asr)

Dakle, nije na gubitku onaj koji koristi svoje vrijeme na način da strpljivo i ustrajno čini ono što mu je naređeno. Time on dokazuje svoj iman i ostvaruje cilj dunjalučkog života, a to je, spoznaja Istine navrijeme. Zašto navrijeme? Zato što će svi ljudi, prije ili kasnije, pronaći Istinu. Međutim, kasno će biti kasnije. Iz Berzeha povratka nema. A za djela nam valja odgovarati.

Zato, poslušajmo našeg Poslanika, a.s., koji nam savjetuje: ''Iskoristi pet stvari prije nego te spriječi drugih pet: život prije smrti, zdravlje prije bolesti, slobodno vrijeme prije zauzetosti, mladost prije starosti i bogatstvo prije siromaštva.'' (Ahmed)

S tim u vezi, razmislimo o riječima našeg Poslanika, a.s., koji nam poručuje: ''Na Sudnjem danu ni jedan čovjek se neće pomjeriti sa svoga mjesta dok ne bude pitan za četvero: za mladost – kako ju je proveo, za život – u čemu mu je prošao, za imetak – kako ga je stekao i u šta ga je potrošio i za znanje – da li je po njemu postupao.'' (Tirmizi)

Braćo! Ahiret je vječan. Dunjaluk nije. Zato, izgovorimo šehadet prije nego nam se jezik zaveže! Klanjajmo, prije nego dođe Dan kada ćemo poželjeti da padnemo na sedždu, ali to nećemo moći učiniti. Postimo, prije nego nas bolest u tome spriječi! Udijelimo zekat prije nego nam bankrot crne dane najavi! I otiđimo na hadž, prije nego nas starost za stolicu priveže!

 

Molim Dragog Allaha da nam podari svijesti o važnosti i prolaznosti vremena. Amin.

Vrijeme 2.doc
Microsoft Word Dokument 39.0 KB