KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić  

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

 

06.05.2016. / 29. redžeb 1437.

 

ČUVAJ SEDŽDU SVOJU KO OČI U GLAVI!

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Uzvišeni Allah poručuje: ''Zar ne vidiš da se i onī na nebesima i onī na Zemlji Allahu klanjaju, a i Sunce, i Mjesec, i zvijezde, i planine, i drveće, i životinje, i mnogi ljudi, a mnogi i kaznu zaslužuju. A koga Allah ponizi, niko ga ne može poštovanim učiniti; Allah radi ono što hoće.'' (El-Hadž, 18.)

Braćo moja u Dini Islamu! Nalazimo se na pragu mjeseca Ša'bana, Poslanikovog, a.s., mjeseca. Tim povodom, u sklopu naših priprema za doček mubarek mjeseca ramazana, danas želim da razmislimo o jednom djelu, kojim Uzvišeni Allah ponižava onoga ko ga ne izvršava, a čini poštovanim onoga ko ga izvršava. To je sedžda.

Osim što je sredstvo ponižavanja ili uzdizanja, sedžda je u isto vrijeme i sredstvo približavanja Dragome Allahu. U zadnjem (19.) ajetu sure El-Alek Uzvišeni Allah poručuje: ''Padni na sedždu i približi se!''

Čovjek je Dragom Allahu najbliži kada je na sedždi. I to je najbolja prilika da Mu pokaže svoju pokornost, da Mu izrazi svoju zahvalu i da sa Njim podijeli sve svoje brige i probleme. Bez posrednika. Direktno.

Na taj način sedžda postaje sredstvo otklanjanja oholosti. Uzvišeni veli: ''Allahu se klanja sve živo na nebesima i na Zemlji, u prvom redu meleki, i oni se ne ohole.'' (En-Nahl, 49.)

Niko ne voli ohole ljude. Pa čak ni Džehennem. A da i ne govorim o Džennetu, u koga neće ući niko ko u svom srcu bude imao i koliko trun oholosti. (Muslim)

S tim u vezi sedžda se javlja i kao vrlo korisno i efikasno sredstvo čišćenja. Prenosi se da je Poslanik, a.s., rekao: ''Kada čovjek ustane da klanja svi grijesi mu se stave na glavu i ramena, pa svaki put kada učini ruku’ i sedždu grijesi padaju s njega.''

Kao takva, sedžda će spasiti čovjeka od poniženja na Dan polaganja računa. O tom prizoru Uzvišeni veli: ''Na Dan kada bude nepodnošljivo i kada budu pozvani da sedždu učine pa je ne budu mogli učiniti, oborenih pogleda i sasvim poniženi bit će – a bili su pozivani da sedždu čine dok su zdravi bili.'' (El-Kalem, 42-43.)

Dakle, kada Uzvišeni Allah na Sudnjem danu sve ljude bude pozvao da učine sedždu, svi će htjeti da je učine. Međutim, kičma onih koji nisu činili sedždu na Dunjaluku bit će tvrda kao beton, tako je ni tada neće moći učiniti. A sve bi dali samo za tu jednu sedždu. Kojeg li poniženja za one koji ne budu sedždu činili!

A oni sretnici, koje sedžda bude uzdigla i spasila od strahota džehennemskog Sekara, uživat će u džennetskim baščama i raspitivati se o griješnicima: "Šta vas je u Sekar dovelo?" Reći će: "Nismo bili od onih koji su namaz klanjali.'' (El-Muddessir, 42-43.)

Oni sretnici koji budu često sedždu činili bit će počašćeni Poslanikovim, a.s., društvom u Džennetu. O tome govori Rabi’a b. Ka’b el-Eslemi, r.a., sluga Allahovog Poslanika i jedan od stanovnika džamijske Sofe: ''Provodio sam noći u društvu Poslanika, a.s., pa bih mu pripremao vodu za pranje. Jednoga dana mi je rekao: 'Traži nešto od mene!' Rekao sam: 'Želim tvoje društvo u Džennetu.' Upitao je: 'Je li to sve?' Rekao sam: 'To je sve.' On je rekao: 'Onda mi pomozi tako što ćeš često činiti sedždu.' (Muslim)

Braćo moja! Svaka sedžda je deredža više u Džennetu (Muslim), korak bliže Dragom Gospodaru. Zato će oni sretnici koji budu često sedždu činili biti počašćeni gledanjem u Lice Uzvišenog Allaha u Džennetu. Koje li počasti za one koji budu sedždu činili!

Zato vas pozivam, braćo moja! Čuvajmo svoju sedždu! Čuvajmo je kao svoje najveće bogatstvo! Čuvajmo je kao oči u glavi!

Molim Dragog Allaha da nam podari sve blagodati sedžde. Amin.

Na kraju, želim da vas podsjetim da se sutra, 7. maja, obilježava Dan džamija u BiH. On se obilježava u znak sjećanja na sve porušene džamije u toku agresije na BiH, a posebno na džamiju Ferhadiju u Banjoj Luci koja je srušena 7. maja 1993. godine. Hvala Dragom Allahu, Ferhadija je dočekala svoju obnovu i sutra će, akobogda, biti njeno zvanično proklanjavanje. Međutim, nekolicina drugih porušenih džamija još uvijek čeka na svoju obnovu i tim povodom se danas u svim džamijama u BiH i dijaspori organizuje sergija za obnovu porušenih džamija.

I dok danas budemo davali svoj novac na sergiju, pozivam sebe i vas da razmislimo o tome šta je to što ljude uz ramazan često dovodi u džamiju, a ne dovodi ih u drugim mjesecima?

Sedzda 2.doc
Microsoft Word Dokument 41.0 KB