KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

28. džumade-l- uhra 1439.H. / 16. mart 2018. god.

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

USPRAVNI PUT

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Uzvišeni Allah u suri El-Fatiha spominje sintagmu sirat mustekim. Nju najčešće prevodimo kao Pravi put, ispravni put, put koji svojom horizontalom vodi ka ispravnom cilju. Međutim, ono što danas želim da upamtimo jeste da ova sintagma ima i drugi prijevod, a to je uspravni put, put koji svojom vertikalom vodi ka Uzvišenom Cilju, ka Allahovom, dž.š., zadovoljstvu i Njegovoj blizini.

Braćo moja! Neka svako sebe danas upita šta je njegov cilj? Neka svako sebe danas pogleda i neka vidi da li je on balvan, koji bujica života svojom strujom nosi i baca kuda stigne, ili je iskusni plivač i ronilac, koji pliva ka obali sreće i vječnog mira i koji roni u njene čiste dubine i divi se njenim ljepotama? Blago onome ko zna svoj cilj. Hiljadu puta blago onome čiji je cilj Allahova blizina i koji ide ka njoj Uspravnim Putem.

Braćo moja! Kako ćemo znati šta je naš cilj? Jednostavno. Upitajmo svoje srce. Ono zna odgovor. Neka prvo pitanje bude: Srce moje, šta ti je najdraže na svijetu?

Srce zna ko ga ispunjava i dat će odgovor. A ja se pitam koliko vas ima kojima je odjednom, bez mnogo razmišljanja, na um pao Uzvišeni Allah? Koliko ima srca koje On ispunjava u većoj mjeri ili u potpunosti? Vjerujem, ako biste mi počeli nabrajati sve što vam je palo na pamet, da bi taj niz bio dug. Eto, to smo mi. To su naše startne pozicije sa kojih krećemo u analize svog duhovnog nivoa. Mi, koji vjerujemo, smatramo i tvrdimo da smo vjernici i da idemo Pravim Putem.

Braćo moja! Uspravni put je lift kojim se sretnici uzdižu na svoje mubarek deredže. Većina ljudi pred liftom nemirno šeta tamo-vamo i nikako da se odvaže da u njega uđu. Boje se visina. To je teška srčana bolest. A lijek joj je Ljubav. Zato, ubijedimo svoje srce da ga ''gore'', u čistim visinama, čeka njegova Ljubav, uz Koju će naći svoju vječnu sreću. Sve dok je srce uvjereno da mu se ljubav nalazi razasuta po Dunjaluku i da treba cijeli svoj vijek da provede sakupljajući njene sitne dijelove, vijek će proći, a ljubav neće naći, a ostat će i bez vječne sreće.

Neka drugo pitanje bude: Srce moje, šta ti je draže – trajno ili prolazno?

Nema sumnje da će, po inerciji, svako srce reći: ''Draže mi trajno zadovoljstvo.'' Međutim, problem je u tome što mnoga srca pod tim misle na duže trajanje prolaznog, a ne na trajanje beskonačnog. Srce je opčinjeno onim što Kur'an naziva hubbuš-šehevāt / ljubavlju prema prolaznim, dunjalučkim zadovoljstvima: ženi, djeci, imetku, položaju... Srcu je teško da shvati da sve to može imati kao vječno a ne kao prolazno, samo ako promijeni svoj odnos. To jest, ako dunjalučka zadovoljstva shvati kao sredstvo a ne kao cilj. U tom slučaju, dunjalučka zadovoljstva neće biti zavjesa između nas i Vječnoga, nego naša pomoć na putu ka Uzvišenom Cilju.

Da pojasnim. Ako budemo svoju ženu, djecu i imetak voljeli kao Allahove blagodati, i ako se budemo trudili da oni budu cjelina koja će zajedno s nama ući u onaj lift koji se uzdiže ka džennetskim perivojima, onda, uz Allahovu milost, ima nade da ćemo sa svojom ženom i djecom, ako Bog da, boraviti u vječnim ljepotama kakve oko nikad nije vidjelo, za kakve uho nikada nije čulo i kakve naš um ni zamisliti ne može.

Braćo moja! Dunjaluk je mejdan. Na njemu se naše srce bori sa izazovima. Na njemu Uzvišeni Allah jasno pokazuje šta je stvarno a šta fatamorgana. Na njemu šejtan zablude pakuje u zamamne ambalaže i izlaže širom Dunjaluka. A ima podmukao marketing. Prvo vam kaže da svu njegovu robu dobijate gratis, a onda vam ispostavlja račun. Na kraju, kada vas dovede do ponora, onda kaže – ja s vama nemam ništa.

Braćo moja! Uzvišeni Allah nas poziva da, kao zaštitu od šejtanovih blještavih mamaca, na srce stavimo oklop Kur'ana i da hrabro zakoračimo Uspravnim Putem ka Njegovom zadovoljstvu. A On nas čeka, sa svim darovima koje je za nas pripremio.

 

Zato, molim Dragog Allaha da nas uputi na Sirati Mustekim. Amin.

Uspravni put.doc
Microsoft Word Dokument 40.0 KB