KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

 Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić 

  

10. safer 1440.H. / 19. oktobar 2018.g.

 

MUSLIMANSKI HAKKOVI (PRAVA)

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Uzvišeni Allah u Kur'anu Časnom poručuje: ''Vjernici su braća, zato pomirite vaša dva brata i bojte se Allaha, da bi vam milost bila ukazana!'' (El-Hudžurat, 10.)

Braćo moja u Dini Islamu! Islam nas uči da smo mi muslimani braća i zato bismo se tako i trebali ponašati. Ne kao današnja moderna braća, nego kao prava braća. Naš Poslanik, s.a.v.s., je rekao: ''Musliman je muslimanu brat, ne čini mu nepravdu i ne predaje ga. Ko pomogne bratu muslimanu kad mu je potrebno, Allah će njemu pomoći kad mu bude potrebno. Ko sakrije mahane muslimana, Allah će sakriti njegove mahane na Sudnjem danu.'' (Mutefekun alejhi)

Braćo moja! Kada musliman ispusti dušu na ovome prolaznom svijetu, a zatim, kao dio pripreme za putovanje na Ahiret, bude okupan i u ćefine umotan, prije nego što mu se klanja dženaza i bude ukopan u zemlju, prisutnima na dženazi imam kaže sljedeće: ''Mi danas ovog merhuma ispraćamo sa njegovim djelima i njegovim hakkovima (to jest, ako je u toku života nekome dužan ostao ili nekoga uvrijedio). Ako je merhum nekome dužan ostao, neka oštećeni od merhumove porodice naplati dug. A ako je merhum nekoga uvrijedio, hoćemo li mu halaliti!?'' Zatim svi prisutni uglas kažu: ''Halalimo!'' Neki imami ovo pitanje postave tri puta, jer neki ljudi slabije čuju, a neki se i dvoume oko halala. Neki, čak, zbog tog halala neće ni da dođu na dženazu. Teško im da izuste: ''Halalimo!'' A da znaju koliku bi nagradu dobili, došli bi sigurno – za dženazu-namaz kirat i za ispraćaj merhuma do mezara kirat. A kirat je težak kao brdo Uhud kod Medine. Plus, ako je bilo kakvih hakkova, pa on halalio, Allah mu oprosti onoliko koliko je bio težak hakk.

Braćo moja! Naš Poslanik, s.a.v.s., nam poručuje da tih hakkova ima šest, pa kaže: ''Musliman kod drugog muslimana ima šest hakkova:

  1. kada ga sretneš, nazovi mu selam. Reci mu: ''Esselamu alejkum!'', a nemoj pored njega da prođeš kao mulac ili da kažeš: ''Merhaba!'' ili ''Ćao!'' Ili da se stidiš što si musliman pa kada ti musliman nazove selam, da mu odvratiš: ''Servus!'' ili ''Morgen!'' Kao što to neki čine.

  2. kada te pozove, odazovi mu se. Kada te pozove na sijelo ili neko druženje, ili na svoju radost ili tugu, nemoj reći: ''Nemam vremena.'' ili ''Ne idem ja na mevlude i tevhide.'' Otiđi, pa makar nakratko. Naravno, imaš pravo odbiti ako znaš da će se na tom druženju servirati neki haram.

  3. kada ti zatraži savjet, posavjetuj ga. Nismo svi iste pameti i nemamo svi ista iskustva. Zato, ako te musliman zamoli za savjet, nemoj reći: ''Kud me sad nađe! Nemam ti sad vremena.'', ''Šta ja znam! Snađi se sam!'' Nego mu daj savjet, pa makar mu se taj savjet i ne svidio.

  4. kada kihne i kaže Elhamdu lillah, nazdravi mu. Ali, nemoj mu reći: ''Nazdravlje!'' ili ''Gesundheit!'', kao što to čujem od mase naših ljudi. Nego mu reci: ''Jerhamukellah!''

  5. kada se razboli, posjeti ga. Svaki normalan čovjek voli posjete, pa tako i bolesnici, jer posjete gode ljudima, a pogotovo bolesnicima. Zato, kad si u mogućnosti, posjeti brata, bio on zdrav ili bolestan, i pri tome imaj u vidu sljedeći hadis: ''Kad god musliman posjeti muslimana, hiljadu meleka donose salavate na njega sve dok ne omrkne. A ako ga posjeti navečer, hiljadu meleka donose salavate na njega sve dok ne osvane i bude mu zasađena palma u Džennetu.'' (Tirmizi – hadis sahih)

  6. kada umre, isprati ga.'' (Muslim) Iako je dženaza farzi-kifaje, obaveza koja spada sa čovjeka kada je obavi grupa muslimana, ti na to nemoj gledati, i nemoj gledati poznaješ li merhuma ili ne, nego, ako si u mogućnosti, otiđi mu na dženazu. Dobit ćeš veliku nagradu, a merhumu ćeš pomoći svojom dovom.

Braćo moja! Dok budemo, akobogda, razmišljali o ovoj današnjoj hutbi, o našim hakkovima prema braći muslimanima, pogotovo prema našoj braći u Palestini, Siriji i Jemenu, imajmo u vidu i sljedeći hadisi-kudsi, s kojim ćemo završiti današnju hutbu.

Naš Poslanik, s.a.v.s., poručuje: ''Uzvišeni Allah će na Sudnjem danu reći:

- Čovječe, razbolio sam se a ti Me nisi obišao!

- Gospodaru, kako da Te obiđem kada si Ti Gospodar svjetova?

- Zar se nije razbolio taj i taj, pa ga nisi obišao? Zar nisi znao, da si njega obišao, da bi Mene našao pored njega?

- Čovječe, tražio sam da Me nahraniš, pa Me nisi nahranio!

- Gospodaru, kako da Te nahranim kada si Ti Gospodar svjetova?

- Zar te nije taj i taj Moj rob molio da ga nahraniš, pa ga nisi nahranio? Zar nisi znao, da si ga nahranio, da bi za to kod Mene našao nagradu?

- Čovječe, tražio sam da Me napojiš, pa Me nisi napojio?

- Gospodaru, kako da Te napojim kada si Ti Gospodar svjetova?

- Molio te je taj i taj Moj rob da ga napojiš pa ga nisi napojio? Zar nisi znao, da si ga napojio, da bi za to kod Mene našao nagradu?" (Muslim)

 

Molim Dragog Allaha da nas učini onakvim kakvi muslimani trebaju biti. Amin.

Muslimanski hakkovi.doc
Microsoft Word Dokument 47.5 KB