KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

 Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić 

    

22. rebiu-l-evvel 1440.H./30. novembar 2018.g. 

 

POSLANIKOV ODNOS PREMA DJECI

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Naš serijal hutbi, koje smo u mjesecu rebiul-evvelu posvetili našem Poslaniku, s.a.v.s., završit ćemo temom ''Kako se Poslanik, a.s.v.s., odnosio prema djeci''. Ne samo prema svojoj djeci, kojih je, hvala Dragom Allahu, bilo sedmero (četiri ćerke i tri sina), nego općenito prema djeci, koju je Poslanik, a.s., mnogo volio. Volio ih je, prije svega, zato što su bezgriješna bića, a zatim što se ne vežu da Dunjaluk kao mi odrasli, to jest, zato što nisu zlobna, što se nakon svađe brzo pomire i što sve ono što u igri sagrade na kraju poruše.

Zašto je važno da znamo kako se Poslanik, a.s., odnosio prema djeci? Zato što mnogi od nas ili imamo svoju djecu ili smo okruženi djecom, koja će nas na Dunjaluku naslijediti i koju, zbog toga, treba da izvedemo na selamet, što u ovom vremenu, priznali mi to ili ne, uopće nije lahko. Zato nam je važno da čujemo i primjer onoga koji je ''najbolji uzor'' (Usvetun hasene – das beste Vorbild) i koji je poslan da bude ''učitelj'' (Muallim – Lehrer).

Naš učitelj, kao savršeni odgajatelj i pedagog, znao je da nema veće nepravde nego li povrijediti dječiju dušu, odnosno, izazvati kod djeteta bilo kakvu vrstu stresa ili razočarenja. Zato, u pogledu pažnje, prema djeci nikada nije bio škrt, odnosno, uvijek je bio: nasmijan, pažljiv, milostiv, pravedan, osjećajan, strpljiv i uvijek im je davao njihovo pravo a ružio je one koji ta prava uskraćuju. Direktno ili indirektno, savjetom ili primjerom, učestvovao je u odgoju djece svojih ashaba, od kojih su mnogi kasnije postali veliki učenjaci, vojskovođe i državnici.

Navest ćemo sada nekoliko primjera.

Iz poštovanja prema dječijim pravima, Poslanik, s.a.v.s., je veoma često davao prednost djeci u odnosu na starije. Sehl ibn Sa'd, r.a., o tome pripovijeda: ''Dok smo sjedili sa Poslanikom, s.a.v.s., donesoše mu piće. Sa njegove desne strane je sjedio dječak a sa lijeve stariji ljudi. Nakon što se Poslanik, s.a.v.s., napio, upita dječaka: 'Da li mi dozvoljavaš da prvo njih ponudim?' A dječak odvažno odgovori: 'Ne, tako mi Allaha, ne dopuštam da iko pije prije mene poslije tebe!' Tada je Poslanik, s.a.v.s., spustio posudu u njegovu ruku.'' (Buharija)

Zatim, Ummu Halid, r.a., pripovijeda: ''Došla sam sa svojim ocem kod Poslanika, s.a.v.s., a na meni je bila žuta košulja, pa mi je Allahov Poslanik, a.s., na habešijskom rekao: 'Lijepo, lijepo.' Otišla sam da se igram sa Poslanikovim prstenom, pa me je moj otac naružio. Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao: 'Pusti je!', a zatim je tri puta rekao: 'Iznosaj, pohabaj, poderi!' (Buharija)

Poslanik, s.a.v.s., je znao da se djevojčice vole uljepšavati i sređivati, pa ju je pred njenim babom pohvalio kako se sredila i to na njenom maternjem jeziku, a zatim joj je dozvolio da se igra sa njegovim prstenom te uputio dovu za nju da što duže živi i da stalno mijenja lijepu odjeću.

Dalje, Ebu Hurejre, r.a., pripovijeda: ''Klanjali smo sa Poslanikom, s.a.v.s., jaciju namaz, pa kad bi se on spustio na sedždu, Hasan i Husejn, r.a., bi mu se popeli na leđa i bili bi na njima sve dok on ne bi podigao glavu. A kada bi podigao glavu, blago bi ih uzeo i spustio na zemlju pored sebe. Nakon što bi se vratio na sedždu, njih dvojica bi opet isto uradila. Nakon namaza bi ih uzeo i stavio na svoja koljena.'' (Ahmed – hadis hasen)

Dakle, i prilikom obavljanja namaza, Poslanik, s.a.v.s., je pazio kako se ophodi prema djeci, i to je činio nježno i sa velikom pažnjom.

A koliko je pazio da se ne povrijede dječiji osjećaji dovoljno govori slučaj kada je neka majka rekla svome djetetu: ''Hodi da ti nešto dam!'' Poslanik, a.s., je upita: ''Šta ćeš mu dati?'' Ona reče: ''Htjela sam mu dati nekoliko hurmi, Allahov Poslaniče.'', na što on reče: ''Da mu nisi ništa htjela dati, onda bi slagala.'' (Ahmed i Ebu Davud)

I na kraju, Abdullah ibn Haris, r.a., pripovijeda: ''Poslanik, s.a.v.s, je znao poredati Abdullaha, Ubejdullaha i drugu djecu od Ibn Abasa, a zatim bi rekao: 'Ko prvi dođe do mene, dobit će to i to.' Oni bi trčali i onda bi popadali po njegovim leđima i prsima a on bi im dao ono što je obećao.'' (Ahmed) Time je Poslanik, a.s., ukazao na veliku važnost fizičkog kontakta sa djecom.

Braćo moja! Svi navedeni primjeri nam mogu pomoći u odgoju naše djece u ovom vremenu velikih izazova i velikih lažnih potreba. Posebno je zanimljiv ovaj zadnji primjer, pošto nas je savremena tehnologija prilično odvojila od naše djece. Ne sumnjam, kada bi Poslanik, a.s., živio u ovom vremenu, da bi svojoj djeci dao igrice i Handyje, ali bi sigurno održavao fizički kontakt sa svojom djecom i tražio bi načina da sa njima provede što više vremena.

 

Molim Dragog Allaha da nas i našu djecu uputi na Pravi put, pa da ih se na Sudnjem danu ne zastidimo i da se oni nas ne zastide. Amin.

Poslanik, a.s., i djeca.doc
Microsoft Word Dokument 45.0 KB