KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

23. džumade-l- ula 1439.H. / 09. februar 2018. godine

 

RECEPT ZA ZDRAVO SRCE

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Naš Pejgamber Muhammed, a.s., poručuje: ''U tijelu ima jedan organ, ako je on zdrav, bit će zdravi i ostali organi tijela, a ako je taj organ bolestan, bit će bolesni i ostali dijelovi tijela. Taj organ je srce." (Muttefekun alejhi)

Braćo moja u Dini Islamu! Zbog stresa na poslu, nagomilanih problema i nezadovoljstva nafakom, sa jedne strane, te slabosti imana, nakupljenih grijeha i svakodnevnih strahova, sa druge strane, naša srca postaju bolesna, hladna i gladna, svakodnevno izložena infarktu – najvećem ubici čovječanstva. U čemu je spas? Poslušajmo slučaj jednog našeg brata. On pripovijeda:

Jednog dana moju pažnju je privukla obavijest na jednoj radnji na kojoj je pisalo: Popravljanje i liječenje srca. Ušao sam u radnju i zatekao starca koji me je dočekao sa osmijehom na licu, jer je vidio da sam obavijest pročitao nekoliko puta.

Rekao mi je, smiješeći se: ''Da, ja popravljam srca i liječim ih.'' Onda me je uzeo za ruku i rekao: ''Priđi bliže!'' Stavio je svoje desno uho na moje srce i slušao. Zatim je rekao: ''Otkucaji tvoga srca su malo ubrzani. Sinko, ne boj se! Lijek za tvoje srce je jednostavan. Mi ovdje liječimo srca shodno njihovim vrstama.''

Zamolio sam ga da mi to objasni, a on reče: ''Na osnovu moga iskustva koje sam naslijedio od moga oca i djeda, na ovome svijetu postoje razne vrste srca: zadovoljno srce, ranjeno srce, rasječeno srce, čisto srce, zdrobljeno srce, vatreno srce, utopljeno srce, razmekšano srce, nesretno srce, zdravo srce, bolesno srce, tvrdo srce, ispunjeno srce, uzrujano srce, obmanuto srce, sretno srce i mnoge druge vrste srca.''

Rekoh: ''Došao sam ti sa jednom nedoumicom, a ti si mi stvorio hiljadu nedoumica i sumnji.''

On se osmjehnu i reče: ''Ne brini, za sve vas koji dolazite kod mene, ja imam jedan recept. I ko god isproba moj recept ozdravit će, ako Bog da.'' Zatim je uzeo olovku i papir te napisao:

''Sinko moj, tvoja nafaka je propisana, pa se ne brini mnogo za nju; tvoja sudbina je određena, pa ne očajavaj; tvoj prijatelj je nemoćan, pa ne polaži mnogo nade u njega; tvoj neprijatelj je slab, pa ga se ne boj!

Očisti svoje srce od troje: mržnje, zlobe i licemjerstva, a ukrasi ga sa troje: istinoljubivošću, iskrenošću i skromnošću.

Učini da ti u srcu bude mjesta za troje: za potpunu predanost, ljubav i zahvalnost Allahu, dž.š. Prepusti druge ljude njihovom Stvoritelju, a ti se pozabavi popravljanjem tvoga stanja.

Potrudi se da posjeduješ troje: jezik koji veliča Allaha, strpljivo tijelo i um koji je zauzet promišljanjem.

Bježi od troje: od pričanja o drugim ljudima, od ljudskih hirova i od druženja sa onima u kojima nema nikakvog dobra. Pričanje o drugim ljudima i njihovim mahanama, jasan je znak propasti i moralnog sunovrata.

Tvoje je da uzmeš i primijeniš ovaj recept, a lijek je od Allaha.''

Završit ćemo riječima Uzvišenog Allaha, Koji poručuje: ''...i (Allah) ka Sebi upućuje onoga ko Mu se pokajnički obraća, one koji vjeruju i čija se srca, kad se Allah spomene, smiruju – a srca se doista, kad se Allah spomene, smiruju!" (Er-Ra'd, 27-28.)

Braćo moja! Ako želimo da naša srca budu zdrava, onda ih napunimo zikrullahom! Najbolji zikrullah je izgovaranje: La ilahe illallah. A najsavršeniji oblik zikrullaha je NAMAZ.

 

Molim Dragog Allaha da naša srca obasja nurom, nahrani imanom i napuni snagom. Amin.

Recept za srce.doc
Microsoft Word Dokument 41.5 KB