KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

  

11. ša'ban 1439.H. / 27. april 2018.g.

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

PORUKA OMLADINI

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Današnju hutbu posvećujem našim nasljednicima u vjeri i imetku, našoj dici i uzdanici, našoj radosti i ukrasu na ovome svijetu, kojoj posvećujemo najbolji dio svog života, rada i imetka, našoj brizi i uzdahu – našoj omladini.

Draga omladino! Znajte dobro da naša vjera Dini Islam veliku pažnju posvećuje mladosti. Naš voljeni Pejgamber Muhammed, s.a.v.s., u svom hadisu je rekao: ''Niko se neće pomaći sa mjesta obračuna, dok ga Allah, dž.š., ne upita: za život – kako ga je živio; za mladost – kako ju je iskoristio; za znanje – da li je po njemu radio; za imetak – kako ga je zaradio i u šta ga je trošio; i za tijelo – za šta ga je trošio.'' (Tirmizi i Nesa'i, Hasen-sahih)

Draga omladino! Znajte da vam društvo u kome živimo, ma koliko to lijepo i privlačno bilo, nudi samo ono što će vas učiniti njihovim robovima. Zato pazite! Jer Uzvišeni Allah od nas traži da samo Njemu robujemo. U ovom društvu to ćemo uspjeti samo ako budemo imali vjeru i nauku.

S tim u vezi, želim da vas podsjetim da su muslimani osam stoljeća bili u Endelusu (muslimanskoj španiji) i da su tokom tog dugog perioda ispunili Španiju civilizacijom, naukom i vjerom. To se Portugalcima nije svidjelo, pa su odlučili da protjeraju muslimane iz Španije u zemlje Magreba (Alžir, Maroko, Tunis). Šta su uradili? Portugalski učenjaci su počeli da izučavaju želje omladine u Endelusu, pa su slali špijune unutar Endelusa da ispitaju stanje omladine.

Tako je jednom ušao špijun, pa je vidio kako se dvojica mladića raspravljaju. Obradovao se tome, pa je potrčao da vidi šta se to događa. Kada je stigao do njih vidio je da se oni raspravljaju oko redoslijeda hadisa u Buharijinoj zbirci. Špijun se vratio i rekao: ''Ovu zajednicu sada ne možemo pobijediti.''

Prošlo je nekoliko godina, pa se špijuni ponovo vratiše u Endelus da vide u kakvom je stanju omladina. Ali, opet nađoše da se omladina bavi naukom i izučavanjem vjere, pa se vratiše poraženi, izgubivši nadu da će njihov projekat uspjeti.

Nakon nekoliko godina, po treći put se vratiše da vide kakvo je stanje omladine u Endelusu, kad naiđoše pored jednog mladića koji je sjedio i plakao. Upitaše ga: ''Zašto plačeš?'', a on odgovori: ''Ostavila me djevojka.'' Špijuni se vratiše radosni i rekoše: ''Sada možete pobijediti muslimane.'' I tako je i bilo. Muslimani su u tom ratu nevjerovatno lahko poraženi. Dvadeset i pet godina kasnije Endelusa više nije bilo, kao ni muslimana u Španiji.

Draga omladino! Znajte da najskuplje što posjedujete jeste, upravo, vaša mladost. Ona je najljepši period vašeg života. Djetinjstvo je zdravo, ali nije dovoljno razumno. A starost je mudrost, ali bez mladalačke snage. Jedino doba u kome posjedujete i zdravlje i pamet jeste mladost.

Zato, draga omladino, iskoristite svoju mladost, ali nemojte sebi dopustiti da svoju mladost kao i ostatak svog života provedete bez cilja. Znajte dobro da cilj života nije da se rodite, odrastete, završite školu, nađete posao, osnujete porodicu, othranite djecu, dobijete unuke, ostvarite penziju i onda umrete. To su samo faze u vašem životu, koje ćete utoliko lakše proći ukoliko ispred sebe postavite pravi cilj, a to je Allahovo zadovoljstvo i Njegov Džennet.

S tim u vezi, želim vas obavijestiti da su nedavno pokrenuta druženja omladine iz naša tri bošnjačka džemata u Vorarlbergu. Na sastanku koji je održan u srijedu u džematu Feldkirch, a kojem su prisustvovali predstavnici omladine, te predsjednici tri džemata i glavni imam za Tirol i Vorarlberg, pozdravljena je ova inicijativa, dogovoreni su okviri rada naše omladine i data potpuna podrška od strane sve tri džemata.

Ciljevi ovih omladinskih druženja su višestruki:

- pomoć omladini da premosti prazninu između mekteba i početka bračnog života

- upoznavanje i uvezivanje bošnjačke omladine s ciljem sprječavanja asimilacije, s jedne strane, te jačanja bošnjačkog identiteta na tlu Vorarlberga, sa druge strane

- odgoj generacije koja će biti spremna da preuzme aktivnosti džemata u svoje ruke, odnosno, da preuzme emanet čuvanja naše vjere

- i, kao rezultat svega toga, u doglednih 20-ak godina, ujedinjenje bošnjačkih džemata na tlu Vorarlberga, odnosno, osnivanje jednog džemata sa četiri punkta (što je odavno bio cilj, koji zbog sebičnosti nekih naših ljudi, nije mogao biti ostvaren).

S toga, čestitam našoj omladini na pokrenutoj inicijativi i pozivam ih da u svome radu ustraju. Mi ćemo im u tome pomoći koliko god budemo mogli, i materijalno i moralno i sa dovom Dragom Allahu za uspjeh. A vas, dragi roditelji, pozivam da svoju djecu, od 13 godina pa naviše, uključite u ovu organizaciju i da je podržite za dobrobit svih nas.

Molim Dragog Allaha da ojača Islam i muslimane na ovim prostorima. Amin.

Poruka omladini.doc
Microsoft Word Dokument 42.5 KB