KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

03. ramazan 1439.H. / 18.maj 2018.g.

 

 Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić 

 

HAL I MEKAM

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Allahovog Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike. 

Braćo moja u Dini Islamu! Nalazimo se, evo, u prvom mubarek-petku ovog mubarek-mjeseca ramazana, koji ove godine, akobogda, traje 30 dana. Prema psihologiji, upravo je taj broj dana potreban i dovoljan da čovjek u svoj život uvede jednu naviku ili da se riješi jedne navike. Zato je ovo dobra prilika za nas, da uz bereket i hurmet mjeseca ramazana postanemo bolji i da svoju dušu barem za jednu deredžu podignemo, odnosno, da uvedemo sebi jednu lijepu naviku ili da se riješimo jedne ružne navike.

Prenosi se tako da su jednog insana, koji je bio poznat po svojoj navici da svakog dana pije alkohol i da je češće pijan nego trijezan, onako kroz šalu upitali da li i on posti, a on odgovori: ''Postim, ali od ovog (pokazujući palcem na flašu koja se naginje).'' Hvala Allahu! Ovaj čovjek je pokazao prvi znak svoga poštovanja prema ramazanu i postu i prvi korak ka rješavanju jedne loše navike. Vjerujem da svako od nas u mjesecu ramazanu može napraviti jedan ovakav ili čak i kvalitetniji korak.

S tim u vezi, danas želim da vas podsjetim da postoje dva duhovna stanja kod ljudi, a to su hal i mekam.

Hal je ono prolazno stanje, koje nas obuzima sa nekim posebnim razlogom. Nešto se desi što nas rastuži ili se desi nešto što nas obraduje. Pa tako, dok traje razlog, traje i hal. A kad nestane razloga, nestaje i hala. A mekam je stalno stanje, do koga dolazimo svojim trudom da svoj hal pretvorimo u trajnu osobinu, odnosno, karakter.

Razliku između ova dva duhovna stanja najbolje ćemo razumjeti kroz izjavu dvojice ljudi. Jedan kaže: ''I ja postim ovog ramazana.'' Drugi veli: ''Ja, hvala Allahu, postim svakog ramazana.'' Prvi je odlučio da ovog ramazana posti, a drugome je post mjeseca ramazana stalna osobina.

Jedan kaže: ''Ove godine sam išao na nekoliko teravija.'' Drugi kaže: ''Ja, hvala Allahu, već godinama nisam propustio ni jednu teraviju.''

Međutim, ono što je zajedničko i jednom i drugom jeste činjenica da niko nije toliko dobar, da ne bi mogao biti bolji. S toga, braćo moja, pozivam sebe i vas, napravimo u mjesecu ramazanu iskrenu i temeljitu analizu svoga duhovnog stanja! A zatim, kada spoznamo koja su nam stanja prolazna, a koja trajna, zamolimo Dragog Allaha da nam dadne snage da svoja prolazna stanja pretvorimo u stalna, a da stalna stanja podignemo na viši i kvalitetniji nivo! A potom, kada hairli budemo napravili korak naprijed, potrudimo se da se poslije mjeseca ramazana ne vratimo ponovo korak nazad! Budimo ustrajni i strpljivi kada nas naše slabosti i loše navike ponovo budu napale i kada nas naša lijenost ponovo bude htjela udaljiti od sedžde, sadake, lijepe riječi...

To je dio naše borbe za bolje sutra i naša sjemenka na Dunjaluku, koja će svoj plod dati na Ahiretu. Iz sjemenke namaza, tamo u džennetskim perivojima izrast će slast gledanja u Lice Uzvišenog Gospodara; iz sjemenke posta izrast će čast prijema na posebna džennetska vrata, zvana Rejjan; iz sjemenke imana izrast će džennetsko stablo Tuba drveta, sa čijom se ljepotom ništa na ovome svijetu ne može uporediti.

Braćo moja! Za ove i druge džennetske ljepote, pa čak i za samo jedan tren tih ljepota, vrijedi se potruditi, vrijedi se popraviti, vrijedi biti ustrajan i strpljiv, ne jedan, nego hiljadu naših života.

 

Molim Dragog Allaha da nas u mjesecu ramazanu ojača i učini boljim ljudima, da nam se smiluje i grijehe nam oprosti. Amin.

Hal i Mekam.doc
Microsoft Word Dokument 36.5 KB