KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

30.03.2018. / 12. redžeb 1439.

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

USKRS (OSTERN)

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegov Ehli-bejt, ashabe i sve sljedbenike na Pravome Putu.

Braćo moja u Dini Islamu! U cilju što bolje naše integracije u austrijsko društvo i našeg suživota sa većinskim kršćanskim stanovništvom, danas želim da se ukratko upoznamo sa najvažnijim državnim, a ujedno i kršćanskim, praznikom – Uskrsom.

To je svojevrsni kršćanski bajram, kojim se završava period 40-dnevnog posta, i on traje pet dana. Jučer je bio veliki četvrtak, u kome su se kršćani prisjećali posljednje Isusove večere, na kojoj je, neuzubillah, njihov bog bio izdan od strane Jude i uhapšen od strane Rimljana. Danas je veliki petak, u kome se kršćani prisjećaju, neuzubillah, Isusovog raspeća i smrti njihovog boga na križu. Sutra je velika subota, u kojoj će se kršćani prisjećati iščekivanja Isusovog uskrnuća. Prekosutra je velika nedjelja, u kojoj će kršćani proslaviti, neuzubillah, Isusovo uskrnuće, odnosno, proživljenje njihovog boga. A nakosutra je veliki ponedjeljak, u kome će kršćani proslaviti povratak Isusov na Zemlju nakon uskrnuća, kada je sa dvojicom svojih učenika putovao u Emmaus (u blizini Jerusalema), gdje je ljudima lomio i dijelio hljeb.

O ovom događaju pravi Bog govori drugačije. Navodeći razloge, zbog kojih je prokleo jevreje, Uzvišeni Allah veli da ih je, između ostalog, prokleo ''I zbog riječi njihovih: 'Mi smo ubili Mesiha, Isa'a, sina Merjemina, Allahovog poslanika!' A nisu ga ni ubili ni razapeli, nego im se pričinilo. A oni koji su se s tim u vezi razišli, i sami sumnjaju u to; oni o tome ništa ne znaju, već samo nagađaju; a sigurno ga nisu ubili, već ga je Allah uzdigao Sebi. – A Allah je silan i mudar.'' (En-Nisa', 157-158.) Dakle, razapeli su i ubili momka, Isaovog učenika, koji je u zamjenu za Džennet pristao da primi Isaov izgled. Zato se njima učinilo da su ubili Isa'a, a.s., a, ustvari, nisu. I pazite, braćo, kada Arap kaže ''Jekina'', onda je 100 % tako bilo. Međutim, kada Uzvišeni Allah kaže ''Jekina'', onda je to 1.000.000 %. Isa'a, a.s., je Uzvišeni Allah uspavao, a zatim, na očigleg njegovih učenika, uzdigao na (drugo) nebo, gdje Isa, a.s., čeka vrijeme i Allahov emer da se vrati na Zemlju i da završi svoju misiju, a to je: ubistvo prokletog dedžala, uništenje kršćanstva i judaizma, te ponovno uspostavljanje šerijata, o čemu smo nekada prije govorili.

Zbog svega navedenog Uzvišeni Allah opominje i poziva kršćane i jevreje: ''O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesih, Isa, sin Merjemin, je samo Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne govorite: 'Trojica su!' Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog – hvaljen neka je On! – zar On da ima dijete?! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji, i Allah je dovoljan kao svjedok.'' (En-Nisa', 171.)

S treće strane, i historija kao nauka ima svoju riječ o uskrsu. Historija veli da je uskrs izvorno paganski praznik, koji je prenijet u novu eru preko velikih imperija, prvenstveno Babilona, a zatim i Perzije, Grčke i Rima.

Englesku riječ Easter (na njemačkom Ostern) historija povezuje se sa imenom babilonske božice plodnosti Ištar ili Aštarti, kao i njenom titulom Asterte. Njeno ime je preživjelo i ostalo u imenu jedne od knjiga Staroga zavjeta – knjizi o Esteri. Praznik Easter je vremenom uvezen i prilagođen kršćanstvu, a simbol ove božice – jaje, uzet je kao simbol Isusovog uskrsnuća.

Također je i spomenuti 40-dnevni post pozajmljen od Ištarinih sljedbenika, koji su tim postom, uz naizmjenično plakanje i radovanje, obilježavali smrt i uskrnuće Ištarinog muža Tamuza, koji su, opet, simbolično predstavljali smrt zime i proljeća života.

U svemu ovome valja još primjetiti i prisustvo zeca, najrasplodnije životinje i simbola pohote i plodnosti. Apsolutno nije moguće vidjeti ni jednu uskršnju reklamu sa šarenim jajima, a da tu nije prisutan zec, kao ni jednu prodavnicu a da u njoj pored šarenih jaja nema i čokoladnih zečeva. Apsolutno nije jasno otkud zec u svoj ovoj priči i kakve veze ima on sa jajima, i to šarenim. Ali, apsolutno je sigurno jedno, a to je da se sve svodi na simbolizam, od koga je, inače, satkano cijelo kršćanstvo. Simbolizam, koji se vrlo lahko pretvara u materijalizam.

 

S toga, zbog svega ovoga gore navedenog, zahvaljujem se Dragom Allahu što nas je uputio na Pravi Put. Jer, mi ne bismo bili na Pravome Putu da nas On nije uputio na njega. Neka Mu je neizmjerna hvala! Amin.

Uskrs.doc
Microsoft Word Dokument 43.0 KB