KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

 Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić 

 

 

17.08.2018. / 06. zu-l-hidždže 1439.

 

ALLAHOVE BLAGODATI

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova, na svim blagodatima kojima nas daruje. Mi ništa ne bismo imali da nam On blagodati ne daje.

Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., koji, iako mu je Dragi Allah dao ključeve zemaljskih riznica, ipak znao po tri mjeseca da ne okusi hljeba, već samo da jede hurme i pije vodu.

Braćo moja u Dini Islamu! Uzvišeni Allah nam je dao brojne blagodati. Na to nas On na dva mjesta u Kur'anu podsjeća: ''Kad biste brojali Allahove blagodati, ne biste ih mogli izbrojati.'' Neke od tih blagodati, poput tijela i duše, dobili smo ''na lijepe oči'', a za neke blagodati, poput plate, kuće i djece, moramo se potruditi. Neke blagodati su veće, a neke manje, ali su sve one za nas bitne, jer bez njih ne bismo mogli putovati Dunjalukom i pripremati se za Ahiret.

Nekada blagodati tražimo, a one nam budu uskraćene. Uzrok tome mogu biti naši grijesi, pa se zato trebamo kajati i od Allaha oprost tražiti.

Nekada blagodati dolaze, a mi ih i ne tražimo. To je znak da smo postali posrednici Allahove milosti, jer Uzvišeni Allah Svoje blagodati najčešće daje preko ljudi. Zato, dio svojih blagodati treba da podijelimo sa drugima.

Nekada blagodati dolaze odande odakle se i ne nadamo. To je posebno bitno onda kada smo u problemima i kada nam je pomoć potrebna. To je znak da je naš iman dobar i to je impuls kojim nas naš Gospodar podsjeća da je On blizu i da On sve čuje, sve vidi i sve zna.

I ma koliko blagodati male ili velike bile, prema njima se treba odnositi dostojanstveno, to jest, ne treba ih u haram trošiti, niti na njima škrtariti, niti ih razbacivati. Drugim riječima, na njima treba zahvalan biti. Na to nas Svemogući Allah upozorava: ''Budete li zahvalni, povećat ću vam blagodati. Budete li nezahvalni, kazna moja će teška biti.'' (Ibrahim, 7.)

Braćo moja! Da bismo Allahu zahvalni bili, moramo Ga se sjećati. A da bismo Ga se sjećali, moramo o Njegovim blagodatima razmišljati. Nedavno je u Bosni jedan dedo od 78 godina pao u komu. Odvezli su ga u bolnicu, gdje je 24 h bio uključen na aparat sa kisikom. Kada je došao sebi, malo se oporavio i krenuo kući, na izlazu iz bolnice dočekao ga je doktor sa računom od 1000 KM. Tada je dedo zaplakao, a doktor ga poče tješiti: ''Nemojte plakati! Ako nemate novac za kisik, naći ćemo neko rješenje. Imamo fond za ovakve slučajeve.'' A dedo se malo smiri, pa mu odgovori: ''Sinko moj, nije meni problem za novac. Nego razmišljam, ako za 24 h korištenja kisika treba da platim 1000 KM, koliko sam onda Bogu dužan što sam 78 godina koristio Njegov kisik?!''

Zato, braćo moja, budimo zahvalni Allahu na blagodatima, i na onima koje nam je dao i na onima koje nam je uskratio. On zna zašto ih je i dao i uskratio. To će nam život učiniti sretnijim.

Prenosi se da je jedan sultan pitao svog vezira: ''Što sam ja ovako nesretan, a imam sve što poželim? A pogledaj onog mog slugu što se smješka, skoro da nema ništa, a opet je sretan.'' A vezir mu reče: ''Poslušaj me, veliki sultanu. Večeras pred vrata njegove kuće stavi kesu sa 99 dukata, a na kesi napiši da mu poklanjaš 100.'' Sutradan je onaj sluga došao mrzovoljan na posao. Sultan upita vezira šta se desilo, a on mu reče: ''Jadnik, kad je u toku noći našao kesu, podigao je cijelu familiju da mu pronađu onaj stoti zlatnik. Veliki sultanu, razlog što su ljudi nesretni je taj što oni ne vide blagodati koje im je Bog dao, već traže blagodati koje im On nije dao.''

Braćo moja! Pred nama su velike blagodati. Mi se, evo, nalazimo u prvoj trećini mjeseca zul-hidže, u danima koji su najdraži Allahu, dž.š., i kada treba da činimo djela koja su Njemu najdraža. Jedno od tih djela je post prvih devet dana zul-hidžeta, koji je sunnet. On se završava postom Dana Arefata, koji briše grijehe i u prošloj i u narednoj godini. Drugo veliko djelo je izgovaranje tekbira. S tim u vezi vas podsjećam na obavezu učenja Tekbiri-tešrika, koji se uče poslije svakog farza počevši od sabaha na Dan Arefata i završno sa ikindijom četvrtog dana Kurban-bajrama. I, naravno, treće posebno veliko djelo je klanje kurbana, koji se kolju nakon Bajram-namaza, pa do ikindije trećeg dana Kurban-bajrama.

Kurban-bajram nastupa u utorak, 21.8.2018. U našoj džamiji sabah-namaz ćemo, akobogda, klanjati u 5:45 h, a Bajram-namaz u 7:12 h. Pa, bujrum!

 

I na kraju, neka je hvala Allahu, Koji nas je uputio na Pravi put! Mi ne bismo bili upućeni da nas On nije uputio. Amin.

Allahove blagodati.doc
Microsoft Word Dokument 39.5 KB