KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

30. džumaed-l- ula 1439.H. / 16. februar 2018.g.

 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

BITI MUSLIMAN – UVIJEK I SVUGDJE

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Uzvišeni Allah u svima nama poznatoj suri, koja ima vrijednost ¼ Kur'ana, poručuje: ''Reci: 'Hej vi koji poričete istinu, ja ne robujem onome čemu vi robujete, niti vi robujete Onome Kome ja robujem. I ja neću robovati onome čemu vi robujete, niti ćete vi robovati Onome Kome ja robujem. Vama vaše vjerovanje, a meni moje.''' (El-Kafirun, 1-6.)

Braćo moja u Dini Islamu! Danas želim da izrazim svoje zgražavanje nad obrazovno-odgojnim sistemom ove zemlje. Da budem jasan, nemam ništa protiv ove zemlje, ali imam protiv nekih postupaka odgojno-obrazovnih institucija (obdaništa i škola), kojima je ova zemlja dala odriješene ruke da rade šta hoće i da podučavaju našu djecu čemu oni hoće.

O čemu se radi? Ja, naravno, nisam stručnjak za školski sistem i nemam namjeru da ga komentarišem, ali ono što mi smeta jeste nametanje nemuslimanske vjere i kulture muslimanskoj djeci. Drugim riječima, protiv sam asimilacije, koja se provodi nad našom djecom. Asimilacije, koja je u zadnje vrijeme posebno izražena, naročito nakon informacije da je procenat muslimanske djece u školskim klupama oko 50%.

Njima, to jest, nama se stalno spočitava integracija. Naravno, integracija je sasvim normalna i potrebna stvar, ali, mi se pitamo: Da li je moguće da treća generacija naših Gastarbeitera nije integrisana? Mnogi od nas su rođeni ovdje, naučili smo jezik, završili škole, pošteno radimo i plaćamo svoje dažbine i poštujemo zakon. Ako to nije integracija, šta onda jeste!? Od nas se ne traži integracija. Od nas se traži asimilacija. Drugim riječima, od nas se traži da napustimo Islam.

Na to Uzvišeni Allah upozorava: ''Ni jevreji ni kršćani neće biti tobom zadovoljni sve dok ne prihvatiš vjeru njihovu. Reci: 'Allahov put je jedini Pravi put!' A ako bi se ti poveo za željama njihovim, nakon Objave koja ti dolazi, od Allaha te niko ne bi mogao zaštititi niti odbraniti.'' (El-Bekare, 120.)

Da pojasnim. Nemam ništa protiv toga da naša djeca nauče da postoji neki Laternenfest, Weihnachten, Nikolaus, Adventskalender, Silvester, Fasching, Aschermittwoch, Ostern i tome slično. I to je dio integracije. Međutim, to učenje traje 15-ak uzastopnih godina. To, već, nije integracija. Ono što me posebno iritira i što izaziva moje zgražavanje jeste prisiljavanje muslimanske djece da učestvuju u spomenutim manifestacijama, to jest: da pjevaju kršćanske pobožne pjesme, da se druže sa Nikolausom, da vode Adventskalender, da skoro mjesec dana slušaju rožićne priče, da se maskiraju, da traže uskrsna jaja po dvorištu škole ili obdaništa...

Jedan događaj, koji me je posebno rastužio i iritirao, jeste jedna prekjučerašnja proslava Aschermittwocha, kojom je škola uz Segnungsfeier proslavila useljenje u nove prostorije. Naime, u programu su učestvovali predstavnici kršćanskih organizacija i Islama, i u tome nema ništa loše. Međutim, na kraju programa je od djece zatraženo da priđu, naravno, ko želi, i da im se na čelu nacrta krst od pepela. Ponavljam, nije rečeno da priđu kršćanska djeca, nego sva djeca. Među djecom, kojoj su nacrtali krst na čelu i koja su se prekrstila, bilo je i muslimana. Dakle, nad našom djecom se vrši vrlo odvratan, podmukao i bezobrazan pokušaj asimilacije.

S toga, poruka današnje hutbe glasi: Dragi roditelji, borimo se za našu djecu! Nađimo vremena za razgovor sa njima! I koliko god se učitelji budu trudili da u našu djecu usade neislamske sadržaje, isto toliko se i mi trudimo da našoj djeci objasnimo da Laternenfest, Weihnachten, Nikolaus, Adventskalender, Silvester, Fasching, Aschermittwoch i Ostern ne pripadaju Islamu.

Islam je Allahova vjera, čista vjera, vjera istine i razuma. Ko ga prihvati, spasit će se. A ko se asimilira, odnosno, bude želio drugu vjeru mimo Islama, taj će na Sudnjem danu propasti.

Zato, braćo moja, budimo ono što jesmo – Muslimani, sljedbenici Ibrahimovog, a.s., milleta i Muhammedovog, a.s., ummeta! Uvijek i na svakom mjestu. I na to budimo ponosni!

 

Molim Dragog Allaha da pomogne onome koji pomaže Islam; da ponizi onoga koji ponižava muslimane; i da pomogne svim muslimanima i na kopnu i na moru i u zraku. Amin.  

Uvijek i svugdje.doc
Microsoft Word Dokument 44.0 KB