KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

23.mart 2018.god. 06.redžeb 1439.h.

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

PROLJEĆE SRCA

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Uzvišeni Allah poručuje: ''Mi objavljujemo u Kur'anu ono što je lijek i milost vjernicima, a nevjernicima on samo propast povećava.'' (El-Isra', 82.)

Braćo moja u Dini Islamu! Nalazimo se, evo, na početku mjeseca Redžepa i na početku proljeća. I dok srce prirode ovih dana počinje jače da kuca, najavljujući uskoro prve behare i listove zelene, ljubitelji Poslanikove porodice obilježavaju Sultan Nevruz, praznik u čast rođenja hzr. Alije i lagahno, sa ostalim vjernicima, počinju se pripremati za doček najdražeg gosta – mubarek-mjeseca Ramazana. Valja srce i tijelo pripremiti za Ramazan, da se ne bi šokirali kada on počne.

S tim ciljem neki ljudi prate zanimljive običaje, kao, na primjer, Sandžaklije. Kod njih su poznati takozvani Učajluci, a to je post svakog ponedjeljka i četvrtka u Redžepu i Ša'banu. Lijep je to običaj. I svako ima pravo da uvede sebi neki lijep običaj kojim će se pobrinuti da njegovi osjećaji ramazanske atmosfere budu što ljepši.

Jedan od tih lijepih običaja jeste i svakodnevno druženje sa Kur'anom, koji kroz svoje učenje i slušanje, a zatim i čitanje prijevoda njegovog teksta i razmišljanje o njegovim porukama, unosi proljeće u čovjekovo srce.

U vezi s tim, upravo spomenuti hzr. Alija, r.a., veli: ''Čuo sam Allahovog poslanika, a.s., da je rekao: 'Zaista će nastupiti smutnja.', pa sam upitao: 'Ima li izlaza iz nje, Allahov poslaniče?' A on reče: 'Allahova Knjiga – u njoj su obavijesti o onome što je bilo prije vas, i o onome što će doći poslije vas, i ona je sudija u vašim međusobnim sporovima, ona je govor koji rastavlja istinu od neistine, lakrdija nikakva ona nije, ko je ostavi iz oholosti Allah će ga upropastiti, a ko traži uputu mimo nje Allah će ga odvesti u zabludu. Ona je čvrsto Allahovo uže. Ona je mudri govor i Pravi Put. Za njom čežnja ne jenjava, niti je njen govor proturječan. Nje se ulema ne može zasititi, niti se ona može istrošiti od brojnog učenja i ponavljanja, niti prestaju njena čuda. Ona je ta, za koju džini, kada su je čuli, nisu prestali da govore: 'Mi smo, doista Kur’an, koji izaziva divljenje, slušali, koji na pravi put upućuje.' (El-Džinn, 1-2.) Ko govori njome istinu govori, ko radi po njoj biva nagrađen, ko po njoj sudi biva pravedan, a ko poziva njoj biva upućen na Pravi Put.' '' (Tirmizija)

Braćo moja! Kao što vidimo, proljeće je počelo, ali zima još uvijek traje. Time nam Uzvišeni Allah poruku šalje. I kao što se zima bori da nadvlada proljeće, isto tako se prokleti šejtan bori da u naše srce ne uđe proljeće. Međutim, za razliku od proljeća, koje po Allahovoj naredbi mora doći, proljeće u srce neće ući dokle god mi to ne budemo željeli. Zato me mnogo brine to što trenutno nema ni jednog džematlije da u sufari uči kod mene.

Braćo moja! Ako proljeće zakasni i ako mu zima behar uništi, na ljeto će plodovi slabi biti. Isto tako, ako se proljeće u srce ne useli, bojim se da će plodovi ahiretski slabi biti. Zato vas pozivam bratski, družite se sa Kur'anom plemenitim! On je jedina Božija knjiga i Božija riječ koja postoji u ovoj dunjalučkoj divljini. Zato budite ponosni što je možete imati i sa njom se družiti! A ako je budete željeli naučiti čitati, ja ću vam pomoći koliko bude mogućnosti.

I kao što smo počeli, hutbu ćemo završiti riječima Gospodarevim: ''Ovaj Kur'an vodi jedinom ispravnom putu, i vjernicima koji čine dobra djela donosi radosnu vijest da ih čeka nagrada velika.'' (El-Isra', 9.)

 

Molim Dragog Allaha da nam podari bereket u Redžepu i Ša'banu i da nas hairli dovede Ramazanu. Amin.

Proljece srca.doc
Microsoft Word Dokument 38.5 KB