KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

 Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić 

 

08.09.2018. / 28. zu-l-hidždže 1439.

 

NOVA MEKTEPSKA, ŠKOLSKA I HIDŽRETSKA GODINA

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Uzvišeni Allah u Časnom Kur'anu poručuje: ''Ko uradi dobro djelo, bit će deseterostruko nagrađen, a ko uradi ružno djelo, bit će samo prema zasluzi kažnjen, i neće im nepravda biti učinjena.'' (El-En'am, 160.)

Braćo moja u Dini Islamu! Nalazimo se, evo, na početku nove mektepske godine, koja, akobogda, starta u nedjelju, 9. septembra. Tim povodom pozivam sve džematlije, čija su djeca mektepskog uzrasta, da u nedjelju u 12 h dođu na roditeljski sastanak i upišu svoju djecu u mekteb. Djeca, koja se ove godine po prvi put upisuju u mekteb, također treba da dođu radi upoznavanja sa imamom, mektebom i džamijom, te radi kratkog ispitivanja, ako su nešto prethodno naučila.

Roditelje, isto tako, pozivam da budu aktivni sudionici mektepske nastave, to jest, da kod kuće zajedno sa djecom vježbaju i ponavljaju sure i ostalo gradivo, da im pričom o svom mektepskom iskustvu omile dolazak u ove prostorije, da im pričom o svom doživljaju vjere omile vjeru Islam, da ih pohvalom ili poklonom nagrade za naučeno gradivo, te da sve prijedloge i primjedbe na račun mektepske nastave dostave direktno imamu, u četiri oka.

A s obzirom na to da u ponedjeljak počinje i nova školska godina, roditelje pozivam da svoju djecu obavezno pošalju na časove vjeronauke, odnosno, da ih ne odjavljuju sa tog predmeta, jer su časovi vjeronauke nadopuna mektepskoj nastavi. Mnogi od vas će se sigurno naći u dilemi, jer će se veliki broj direktora potruditi da časove vjeronauke rasporede u popodnevnim satima, kada su djeca umorna, ili u terminima koji ne odgovaraju roditeljima, ali ja vas pozivam, ako ikako mognete, organizujte se i svoju djecu pošaljite na časove vjeronauke. I radi sebe, a i radi drugih roditelja i njihove djece.

A djecu našu pozivam, ma koliko vam nekada bilo mrsko da učite, ma koliko vam se neki predmet ne sviđao i ma koliko vam se činilo da vam neko gradivo nikada u životu neće trebati, vi učite! Jer, učenjem ćete razviti kapacitet svoga mozga, postat ćete ugledni u društvu, lakše ćete doći do željenog posla, a Boga mi, dobit ćete i lijepu nagradu. Naš voljeni Poslanik Muhammed, s.a.v.s., je obećao: ''Ko krene na put sticanja znanja, Allah će mu olakšati put u Džennet.'' (Muslim)

S tim u vezi, a s obzirom na to da u utorak počinje i nova (1440.) hidžretska godina, želim sve nas da podsjetim na čuveni hadis, u kome naš Pejgamber, s.a.v.s., poručuje: ''Djela se mjere prema namjerama i svakome pripada ono što je naumio. Čija hidžra bude u ime Allaha i Njegovog Poslanika, pa ona će i biti u ime Allaha i Njegovog Poslanika, a čija hidžra bude radi Dunjaluka kojim bi se okoristio ili žene kojom bi se oženio, njegova hidžra će biti radi onoga radi čega ju je i učinio.'' (Muttefekun alejhi)

Ovim hadisom naš Miljenik, s.a.v.s., nam ukazuje na važnost hidžre i važnost namjere (nijeta) u našim životima. Koliko god da je hidžra, kao preseljenje iz Mekke u Medinu radi očuvanja vjere, bila bitna za ashabe, isto toliko je i hidžra, kao udaljavanje od grijeha i ružnih navika, bitna za nas. Kao takva, hidžra je vrlo tijesno vezana za namjeru, a namjera je, opet, vrlo tijesno vezana za djelovanje. To znači, osim što se djela mjere prema namjeri, ona se mjere i prema učinku. Naš Poslanik, s.a.v.s., o tome veli:

''Allah je odredio dobra i loša djela, a zatim ih je objasnio. Pa ko odluči da učini dobro djelo, pa ga ne učini, Allah će mu upisati jedno potpuno dobro djelo. A ako odluči da ga učini, pa ga i učini, Allah će mu upisati od deset do sedamsto dobrih djela ili još više. Ako odluči da učini ružno djelo, pa ga ne učini, Allah će mu upisati jedno potpuno dobro djelo. A ako odluči da ga učini, pa ga i učini, Allah će mu upisati jedno loše djelo.'' (Muttefekun alejhi)

Zato, braćo moja, iskoristimo priliku koja je pred nama, pa na početku nove hidžretske godine učinimo nešto novo! Ne samo da kupimo sebi nešto novo, nego i da donesemo nijet da ćemo jednu svoju lošu naviku zamijeniti dobrom. Mi to, sigurno, možemo.

 

Svima nama želim hairli i uspješnu mektepsku, školsku i hidžretsku novu godinu. Kullu 'amin ve entum bi hajrin!Amin.

Na pocetku (1).doc
Microsoft Word Dokument 19.0 KB