KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

 Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

21.08.2018. / 10. zu-l-hidždže 1439.

 

KURBAN-BAJRAM (10. Zul-hidže 1439. H. god.)

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Allahu Dragom hvala, dočekali smo još jedan Kurban-bajram – praznik hadža i kurbana. I dok hadžije iz cijeloga svijeta ovih dana uživaju u obredima hadža, a mi ih sa radošću i čežnjom pratimo putem interneta i TV-a, ne možemo a da se ne zapitamo: zašto ni ove godine, kad je hadž dobrano ušao u vrijeme ferija i odmora, na hadžu nemamo predstavnike našeg džemata? Zar nije bilo ni jednog čovjeka, ni radnika ni penzionera, da je poželio da obavi peti islamski šart, da ode Dragom Allahu u goste, da vidi, zagrli i poljubi časnu Ka'bu, da sebe očisti od grijeha, da sebi zagarantuje bogatstvo na Dunjaluku i Džennet na Ahiretu? Bojim se da će uskoro doći vrijeme kada ćemo željeti da odemo na hadž, ali ćemo u tome biti spriječeni.

Ovo je praznik kurbana, a kurban u prijevodu znači žrtva. Zato nas Kurban-bajram uvijek iznova podsjeća da se za velike i bitne stvari u životu treba žrtvovati – žrtvovati sebe, svoje vrijeme, imetak, zdravlje, porodicu... Ali, pazite! Riječ žrtva, ma kako jezivo zvučala, nema loše značenje. Žrtvovati ne znači uništiti, nego uložiti. Ne znači sebe pogaziti, već drugome nadu dati.

Enes b. Malik, r.a., pripovijeda da je Poslanik, s.a.v.s., jednom prilikom izašao radi klanjanja bajram-namaza pa je na putu do džamije susreo grupu djece koja su se igrala. Nedaleko od njih, po strani, sjedio je jedan dječak oskudno obučen koji je plakao. ''Zašto plačeš, dječače? Što se i ti ne igraš?'', upita ga Poslanik, s.a.v.s. Ne prepoznavši Poslanika, s.a.v.s., dječak reče: ''Čovječe, umro mi je babo, majka mi se preudala, prisvojen je moj imetak i očuh me istjerao iz moje kuće, tako da nemam ni odjeće ni obuće ni hrane ni kuće. Kad danas vidim djecu koja imaju očeve, sjetim se svoga babe pa me obuzme tuga i zato plačem.'' Poslanik, s.a.v.s., ga uze za ručicu i reče mu: ''Jesi li zadovoljan da ti ja budem umjesto oca, da ti Aiša bude majka, Alija amidža, Hasan i Husejn braća, a Fatima sestra?'' Tek tada dječak shvati da je to bio Allahov Poslanik, s.a.v.s., pa reče: ''Kako da ne budem zadovoljan, Allahov Poslaniče?!'' Poslanik, s.a.v.s., ga uze u naručje i ponese svojoj kući, lijepo ga obuče, nahrani i namirisa najljepšim mirisom. Potom, sav sretan, dječak istrča među djecu koja ga, primjetivši promjene na njemu, upitaše: ''Šta se desilo? Do malo prije si bio plačan i tužan, a sada si veseo i sretan?'' ''Da, bio sam gladan, pa sam se najeo. Bio sam skoro go, pa sam se lijepo obukao. Bio sam siroče, a sad mi je Allahov Poslanik umjesto oca, Aiša umjesto majke, Alija umjesto amidže, Hasan i Husejn umjesto braće, a Fatima umjesto sestre, pa kako da ne budem sretan i veseo!'' Čuvši to, djeca rekoše: ''Kamo sreće da su naši očevi izginuli na Allahovom putu pa da i mi dospijemo u takvo društvo!'' Kad je Poslanik, s.a.v.s., preselio na Ahiret, dječak je istrčao iz kuće i od žalosti počeo da baca prašinu po sebi vičući na sav glas: ''Ponovo sam ostao sam i postao jetim!'' Čuvši to Ebu Bekr es-Siddik, r.a., ga je uzeo sebi.'' (Durretun-nasihin)

S druge strane, kurban u prijevodu znači približavanje. To znači da Kurban-bajram treba da iskoristimo kao priliku da se jedni drugima približimo, da se međusobno upoznamo i da svoje nesporazume riješimo. To ne bi trebao da bude težak zadatak, jer, u principu, najčešće ono oko čega se prepiremo i svađamo jesu nebitne stvari, sitnice i gluposti, kao što su: egoizam, brzopletost, pogrešna riječ, drugačije mišljenje, međusobno nerazumijevanje, nedostatak komunikacije i slično. Kurban-bajram nas poziva da sve međusobne nesporazume prevaziđemo i zaboravimo, da pružimo ruku jedan drugome i da uz bajramsku kahvu i baklavu nastavimo suživot kao prava braća.

To je posebno važno u ovom vremenu, jer je ovo nevrijeme – poplave, požari, vjetrovi i zemljotresi, koji čitavu godinu haraju planetom, najavilo početak nečega što se, u najmanju ruku, može nazvati globalnom katastrofom, koja će, prema procjeni uleme, iz godine u godinu bivati sve veća, te kulminirati 2024. godine. Zato, braćo moja, ovo malo života što nam je još ostalo iskoristimo da učinimo još koje dobro djelo i da se na taj način približimo svome Gospodaru i steknemo Njegovo zadovoljstvo. Počnimo odmah! Jer, kasno će biti kasnije.

Molim Dragog Allaha da nam podari razuma u ovom vremenu bezumlja; da nas i naše najmilije zaštiti od siromaštva i nevjerstva; da nam podari korisno znanje i halal nafaku; da spusti Svoju milost na sve muslimane ma gdje oni bili; da hadžijama olakša obavljanje hadža i povratak njihovim kućama; da ukabuli naše kurbane i sva naša dobra djela; da nam oprosti naše grijehe; da nas zaštiti od Džehennema i uvede u lijepi Džennet. Amin.

U svoje ime i u ime džematskog odbora našeg džemata želim vam hairli mubarek-dane Kurban-bajrama. Da ih u zdravlju i veselju, akobogda, provedete sa svojim najmilijima.

 

 

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Kurban-bajram 1439..doc
Microsoft Word Dokument 43.5 KB